Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-05-2014, 12:43 PM   #11
dreadskill
Junior Member

Default Re: Savjeti vezano za snare

... osim sto na ovoj stvari treba dodati trecu gitaru, trebam poslati i bass kroz neki drive blend na ove "zestoke" dijelove da dobije malo safta vise.

Hvala svima na pomoci ako imate jos kakvu sugestiju oko ostalih instrumenata bilo bi mi vrlo drago da me uputite/savjetujete/predlozite... jer ja sam "poprilicno nov" u svemu ovom i jako mi dobro dodu eve konstruktivne rasprave i savjeti iskusnijih.
dreadskill is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2014, 09:41 PM   #12
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Snare zvuči glasno onoliko koliko je dobro smiksan ostatak instrumenata!
Mo?e biti snimljen i s bezveznim mikrofonom, ali ako je napravljeno dobro či?ćenje na ostalim kanalima, snare će izlaziti bez problema.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2014, 03:03 AM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

A neka "lepota" i "ujed" samog snara, u mom iskustvu, najvise zavisi od samog zvuka u sobi - da li je dobar komad sa dobrom i dobro nastimovanom ko?om dobro udaren. Ako je sve to ok, mora? biti posebna vrsta talenta (na ?alost ne tako retka), da to u mixu ujebe?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2014, 04:00 AM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Poslu?ao sam klip i ono... Ne razumem kako si ta?no do?ao do zaklju?ka da je ba? snare problem? Rekao bih da ima? vi?e problema sa miksom generalno, a snare ne da ti ne izlazi, nego stoji potpuno van svega, mo?da i preglasan. Ovog trena sam na nekim malim kompjuterskim kutijicama, pa ne mogu da ti precizno mi?ljenje, ali kako ja kapiram, miks je organska stvar koja treba da funkcioni?e kao celina, pa kad konstrui?e? miks, bitno je da unapred zna? ?ta ?eli? da dobije?, da ne pravi? snare koji ne?e iza?i na kraju ili lo?e raditi sa ostatkom miksa. U svakom slu?aju da ?ujem ovo a ne znam ?ta te mu?i ne bih prvo po?eo da pri?am o snare-u.

Btw, moram priznati da ne razumem kakva bi to mogla biti "tre?a gitara"
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2014, 08:04 AM   #15
dreadskill
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Poslušao sam klip i ono... Ne razumem kako si ta?no došao do zaklju?ka da je baš snare problem? Rekao bih da imaš više problema sa miksom generalno, a snare ne da ti ne izlazi, nego stoji potpuno van svega, možda i preglasan. Ovog trena sam na nekim malim kompjuterskim kutijicama, pa ne mogu da ti precizno mišljenje, ali kako ja kapiram, miks je organska stvar koja treba da funkcioniše kao celina, pa kad konstruišeš miks, bitno je da unapred znaš šta želiš da dobiješ, da ne praviš snare koji ne?e iza?i na kraju ili loše raditi sa ostatkom miksa. U svakom slu?aju da ?ujem ovo a ne znam šta te mu?i ne bih prvo po?eo da pri?am o snare-u.

Btw, moram priznati da ne razumem kakva bi to mogla biti "tre?a gitara"
Cijeli mix je jos u povojima ovaj dio koji sam stavio je vec kako sam napomenu, ako se ne varam prije, nakon sto sam nesto prckao po tom dobosu i eksperimentirao pa sam poremetio vecim djelom i odnose glasnoca... jasno mi je da je sve ostalo dosta "tise" u odnosu na bubanj... i da ima tu jos dosta posla.
Sto se tice trece gitare vrlo je zanimljiva salu na stranu ... u bandu smo tri gitare s tim da je jedan gitarist ujedno vokal i klavijaturista tako da su te tri gitare "balansirane" i cesto je kombinacija dviju gitara izmedu nas trojice ... naravno ima djelova gdje idu sve tri i to funkcionira super.

Last edited by dreadskill; 21-05-2014 at 08:07 AM.
Old 21-05-2014, 02:01 PM   #16
sira
Senior Member

sira's Avatar

Meni isto nije jasno što ti ne valja sa snerom? pa čuje se taman koliko treba, je da boja zvuka malo "mutna" odnosno ko da je zagušen ali valjda si htio da tako zvuči?
sira is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2014, 02:23 PM   #17
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by dreadskill View Post
Cijeli mix je jos u povojima ovaj dio koji sam stavio je vec kako sam napomenu, ako se ne varam prije, nakon sto sam nesto prckao po tom dobosu i eksperimentirao pa sam poremetio vecim djelom i odnose glasnoca... jasno mi je da je sve ostalo dosta "tise" u odnosu na bubanj... i da ima tu jos dosta posla.
Sto se tice trece gitare vrlo je zanimljiva salu na stranu ... u bandu smo tri gitare s tim da je jedan gitarist ujedno vokal i klavijaturista tako da su te tri gitare "balansirane" i cesto je kombinacija dviju gitara izmedu nas trojice ... naravno ima djelova gdje idu sve tri i to funkcionira super.
Pa pomenuo sam jer je to generalno problem ako sviraju u funkciji ritam gitare. Ima? jednu gitaru levo, drugu desno... I gde onda sa tre?om? U sredini pravi samo gu?vu. Osim ako se ne radi o tome da svaka gitara svira ne?to drugo, bolje snimaj instrumente tako da razmi?lja? o aran?manu a ne o broju muzi?ara. Ako treba sedam gitara, snimi sedam, ako treba dve, snimi? dve. Posle u?ivo odradi? tako da raspodelite du?nosti. Dakle ka?em ovo samo ako se radi o ritam gitarama, ako gitare imaju neke deonice koje su me?usobno razli?ite, onda to ve? mo?e da se odradi.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2014, 03:30 PM   #18
dreadskill
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Pa pomenuo sam jer je to generalno problem ako sviraju u funkciji ritam gitare. Ima? jednu gitaru levo, drugu desno... I gde onda sa tre?om? U sredini pravi samo gu?vu. Osim ako se ne radi o tome da svaka gitara svira ne?to drugo, bolje snimaj instrumente tako da razmi?lja? o aran?manu a ne o broju muzi?ara. Ako treba sedam gitara, snimi sedam, ako treba dve, snimi? dve. Posle u?ivo odradi? tako da raspodelite du?nosti. Dakle ka?em ovo samo ako se radi o ritam gitarama, ako gitare imaju neke deonice koje su me?usobno razli?ite, onda to ve? mo?e da se odradi.
Svaka gitara ima svoju dionicu, ali razumijem o cemu govoris.
Old 21-05-2014, 03:42 PM   #19
dreadskill
Junior Member

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Meni isto nije jasno ?to ti ne valja sa snerom? pa čuje se taman koliko treba, je da boja zvuka malo "mutna" odnosno ko da je zagu?en ali valjda si htio da tako zvuči?
he he uglavnom sam napravio pomutnju sa ovom snimkom koju sam okacio... na nju sam vec primjenio neke savjete koje mi je Awacs dao i poigrao se sa eq-om pa mozda nije bas najspretnije ispalo ...

Nebi volio da je zagusen ali eto kako su mi vec ostali sugerirali morat cu se pozabaviti sa svim ostalim pa cu valjda onda biti pametniji , naravno slijedi period citanja i igranja heheheh
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules