Quote:
Originally Posted by Arthur
Rokenrol? Bunt? Pobuna? Meni su to ideolo?ke odrednice nečega ?to je u jednom periodu istorije muzičke industrije dobro prodavalo ploče. Da me ne shvati? pogre?no, ne ka?em da su svi rokeri pičke i da samo kenjaju i foliraju, ali odavno nemam mi?ljenje da mo?e? rokenrolom promeniti svet, ili bar dru?tveno-ekonomsku situaciju, i da je ta priča prilično prazna. I čini mi se da je to i ostatak sveta odavno skontao, te su se i te ploče prestale prodavati, i raja to vi?e ni ne tra?i. Meni su generalno opasne ideolo?ke vode, u kojima nema mnogo razuma, samo emocija i subjektivnosti. Mislim, dohvatimo se samo tih grupacija koje su kroz istoriju "?ivele" sve to, od hipika do pankera. Svet nikad nije bio gore mesto, vladaju teorije zavere, čini mi se ciljano napravljene da se ljudi dr?e u konstantoj paranoji i time daju jo? malo vremena onima na vrhu piramide, za koje mi se takođe čini da već du?e vreme nemaj AMA BA? NI NASLABIJU PREDSTAVU o tome ?ta uop?te ?ele, i kuda da vode.
|
Mo?da deo rok muzike u nekim periodima crpi energiju iz tinejd?erskog suvi?ka hormona ili iz besa prema kruto struktuiranom dru?tvu. Ali osnovna ideja rok muzike po meni, (a zapravo svake kvalitetne muzike, samo rok ima formu koja to nagla?ava) je delanje iz integriteta. U tom smislu rok, pop punk ili ?ta već jesu i ?anrovske, stilske odrednice, ali postavlja se pitanje da li je neki bend zaista pravi rok bend ako je muzika isuvi?e promi?ljena i usmerena na postizanje uspeha. Dakle bitno je usmerenje i pozadina. Ako osoba dela iz integriteta, ona na primer mo?e, jer zaista voli pop muziku, uraditi najiskreniji, čist, kvalitetan pop album. Jer je to ono ?to ta osoba jeste. Ali ako norve?ki black metal bend radi pod pritiskom kako će njegovi fanovi reagovati ako malo promene stil muzike i stalno povlači poteze koje treba da ih predstave kako su stra?no zajebani, pale krstove i crkve a privatno se vi?e ne osećaju ba? tako, onda se postavlja pitanje integriteta tih ljudi. Dakle spolja zajebanije ne znači i automatski bolje, jel. (To je npr razlog za?to ja vi?e stvarno ne varim Metaliku) U ovoj na?oj malenoj dr?avi i na bednoj sceni, je dodatno te?e imati ispravljenu kičmu i raditi bezuslovno ono ?to voli?, onako kako voli? i ne kalkulisati. Za mene je tako duh rok muzike biti istinit prema sebi i prema drugima kroz muziku i na rečima, raditi kako oseća? i podr?ati one koji to isto rade. To je neka zajednička nit koja je postojala kod svih velikih imena rok muzike. To je muzika koja je bila to ?to jeste. Bunt i fak ju stav tu imaju smisla samo ako si do?ao u sukob sa nečim pa je reći "neću" posledica toga da odbija? raditi ono ?to ne ?eli?.
?to se tiče raje, naravno da raja ne razume, ali oni su konzumenti, oni nemaju breme onog koji stvara. Ne zna raja ni za?to je neki slikar dobar, ni za?to je neki vajar baja. Ali tako se vraćamo na već pomenutu, uga?enu emisiju. Posao kvalitetnih medija i novinara je tu da promovi?u taj integritet i kvalitet, da ne budu samo ispostava finansijskih interesa ili poligon za masturbaciju lo?ih muzikanata koji su postali rok kritičari, već da na neki način objasne, poka?u, predstave ljudima kvalitet. Jelen top deset to nije radio, zapravo je gu?io kvalitet na račun toga da je ne?to "kul". Ba? zato ?to raja ne zna ?ta je dobro, potrebni su kvalitetni ljudi između umetnika i publike. To ti je kao kad čita? film review David Ebert-a. Mo?da ne moramo imati apsolutno isti filmski ukus, ali kad bi on rekao da je film dobar on je nesumnjivo dobar. I kad bi rekao da je lo?, sigurno je tako. Nije to nemoguće, postoje neki objektivni parametri. Ne ka?em da je lako biti objektivan i otvoren, ali ako to neko nije u stanju, onda ne treba ni da ima ambicije da pravi emisiju ili bar ne treba da la?no predstavlja svoj rad kao "borbu za rok scenu".