|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ne bih voleo da se ova tema pretvori u soft-hard prepucavanje. Hajde da se pretvaramo kao da softverski kompresori ne postoje, pa da vidimo moze li mi neko preporiciti neku solidnu spravu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
http://www.hairballaudio.com/shop/pr...d3947e309ef2ee
Evo kita za samogradnju FET kompresora tipa 1176. Sve je tu ?to treba, nije komplikovano za sklapanje a sti?e i uputstvo. U poslednje vreme se nosim mi?lju da naručim to nekako, da mi neko donese... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Ne bih i?ao na ni?ta jeftinije od 160A... Dakle najmanje to, makar i polovan, a za drugo se opet postavlja pitanje isplativosti, u smislu da li se isplati ulagati u ne?to tipa kilo-dva evra... Lično mislim da ne.
160A je brutalna , legendarna sprava, ima vrednost i imaće je i kad prestane da ti treba, mo?e da se proda. Ne siluje nikakav vokal, tolike ploče i muzike snimljeno sa njim, pa će i tebi da radi....
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Vlado, ako mo?e?, pozajmi dbx 160a i probaj sledeće ? jako mali compression ratio (1.2:1 do max 1.5:1), uključi OVEREASY i spusti threshold toliko da kompresor STALNO radi. Mo?da ti se dopadne, mo?da ne. Sve to ?to si naveo za tu spravu je tačno, sprava ?gu?va? vi?e nego ?to pi?e u postavkama parametara, ali ako ti nije namera da ti kompresor čuva headroom, nego da donese malo karaktera, ovo je moguće re?enje.
Compellor zaobiđi u ?irokom luku. Postoji razlog za?to ta sprava nije za?ivela, kao ?to postoji razlog za?to 1176 (i 1178) dr?e cenu i nalaze se svuda. Kao i Distressor, uostalom. Pozdrav, Vasa
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
+1000 za DBX 160A, ne samo sto je dobar kompresor vec je najbolji koji postoji u rangu do 1000 e.
I radi na manje vise svemu podjednako dobro samo treba vise obratiti paznju na parametre kada se radi sa razlicitim izvorima zvuka, isto kao sto bi obratio paznju i na drugim boljim kompresorima. Ima svoj karakter koji u zavisnosti koliko ga navrnes bude primetan manje ili vise , ali definitivno kao sto ti je vec receno pokusaj sa malim setingom 1,5:1 i videces da ti nece silovati vokal a dobices jako lep kolor koji se ne dobija sa pluginima.
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ja sve ovo, onako... nepristrasno ![]() ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Eto, svakom svoje sto bi se reklo, meni se licno taj DBX na vokalima nikako nije dopadao...
![]()
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Eh, sad vidim ?ta sam tamo napisao, je**m se slepog i sakatog. Mislio sam na ratio 1.1:1 do max 1.3:1, al mi prsti br?i od očiju.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#9 |
SuperModerator
|
![]()
pozdrav Vlado,
moja iskustva vezana za hardverski kompresor - na vokalu - za mix... ... jedino neke sprave koje nazalost kostaju dosta ![]() Ajmo sad iskreno - meni je licno hardverski kompresor zapravo najvazniji u snimanju! Neki Distressor ili LA2A je nezamenljiv u snimanju, i potpuno se drugacije ponasa tada, nego u miksu - mozda neko misli drugacije i ima drugacija iskustva, ali jedno je kad imas live akciju sa LA2a i interaktivno namestas majk, preamp gain i sve to za sto bolji usnimak... a drugo je kad ga sarafis posle... em dobijas AD/DA viska, em vecina ljudi radi 44.1 pa je taj ADDA gubitak dimenzije i rezolucije jos vise ocigledan... Tako da, znam da si naveo da ne zelis hard/soft raspravu, ja samo dobronamerno kazem da neke razlike nema (u tom cenovnom rangu). Ako vec ne mozes da snimas sa nekim finim kompresorom, batali hardverski komp u miksu, zbog gorenavedenog. Za korak dalje stvarno mora da se odresi kesa. Dbx 160a je super, opet stvar ukusa, nazalost dobijas kompresiju koja se cuje (sto je trademark svakog DBX-a), dok pravi vocal komp treba da bude ono - isteravanje svega moguceg, da ne cujes nista - i da ti sve bude in your face - i sapat, piano, i deranje .... ... i eto razloga zasto LA2A, CL1B i Distressor kostaju toliko para - jer pruzaju bas to. .... ako je bas 800e u igri, mozda povijati neki klon LA2A, neke kako su li se zvali... Tageler, Gyraf... bilo sta opto. Mozda i 1176 klon ... samo sto on kao i svaki drugi VCA komp zahteva odlicno poznavanje attack treshold i release kontrola (ne teorijski, nego uzivo i primenljivo) ... dok su opto LA2-type prilicno set & forget... Nadam se da je nesto bilo korisno od ovoga ![]() pozZ B. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 08-11-2013 at 03:52 PM. Reason: drugi pasus |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koja klavijatura, donja granica pristojnog zvuka? | masteras | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 30 | 25-08-2013 06:54 AM |
omodaka project - pomeranje multimedijalnih granica - a chik pogodi odakle? | InsaneEyes | Produkcija Elektronske Muzike | 10 | 10-11-2009 12:13 AM |
Gde je granica neukusa u tekstovima pesama? | alek019 | Promocija radova | 111 | 16-10-2009 09:25 AM |
Kompresor decode -ili kako uistinu razumjeti kompresor i njegove parametre | Denyken | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 20 | 26-04-2009 10:49 AM |