Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2013, 07:08 PM   #1
amaterius
Member

Default va?a vizija stvari

Dobio sam od frenda cd koji je snimio u jednom lokal-studiju i kaj da velim-koma,plastika, mrtvo...Na?alost ?teta potro?enih sati, a imaju potencijala.
Bio sam nedavno kod čovjeka koji je radio cd i pustio mi to kod sebe , a ono wooooooooow, dere sve u ?esnaest, ima masti kako bi rekao branoy ko u priči...
I dam mu svoj mp3 da pusti ono ?to sam ja radio--a i to woooow..
E sad kod njega wow a na svem ostalo-sranje.Ka?e dao neku masnu lovu za monitore koji su kvalitetni da kvalitetniji ne mogu biti....
Ima li smisla takav monitor koji sve super zvuči a u biti gdje god da slu?a?-nije ni blizu dobroga.Kakvog smisla ima projekt koji zvuči super samo u studiju.
Gledao sam na netu neku emisiju Pensado-il nekaj slično u kojoj faca ugo?ćuje face ovog zanata i pričao jedan(koliko sam ga ja skontao, s obzirom da nisam ba? na ti sa engleskim) kako se vrhunski mix mo?e napraviti i na lo?im zvučnicima, kako u biti pro monitori ni nisu toliko bitni koliko poznavanje onoga na čemu slu?a?. Ka?e da treba sate i sate preslu?ati glazbu kakvu ?eli? raditi kako bi dobio uvid u la?i koje zvučnik izbacuje kao i istinu.Prema njemu gotovo svi monitori također la?u, a kao najbolju soluciju pominje neku jamahu čini mi se koja na prvi pogled zvuči kao neki najlo?iji zvučnici ali kad se na njima dobi ONO ?to je prilično te?ko onda to zvuči na svemu od nekog starog mp3 do kvalitetnih audio uređaja.
?to vi mislite o tome.
Da li po vama postoji opcija da se dobije ne?to kvalitetno orijentirajući se na
+ i - nekakvih zvučnika
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 10:13 AM   #2
Gillette
Member

Default Re: va?a vizija stvari

Naiđoh na ovaj članak, pa reko da podelim par pitanja sa vama u vezi sa tim (iako će nekima ovde ovo zvučati kao jeres, ali me stvarno zanima da neko konačno logično ne?to ka?e na tu temu):

"Reprodukovanje zvuka u studijima se vr?i preko specijalnih studijskih zvučnika, takozvanih MONITORA.

Oni se razlikuju od običnih zvučnika po tome ?to daju PRAVI zvuk nekog snimljenog materijala.

Hi-Fi uredjaji ?boje? zvuk, dodaju mu bass i treble da bi zvučao bolje.

Na primer, pesma koju volite je neka stvar gde ima puno basa i bubnjeva. Na studijskim zvučnicima poslu?ate tu istu pesmu- ali tamo se bas ne čuje toliko. To je normalno, jer ideja studijskih zvučnika je da oni ne ?farbaju? zvuk, to jest da daju tačno one frekvencije koje su zapravo i snimljenje. U preslu?avanju raznih numera na studijskim zvučnicima čućete neke stvari koje nikad niste culi na Hi-Fi uredjaju, na nekim numerama čućete gre?ke koje su napravili producenti (previ?e basa, pretih glas, prejake gitare?)."

Najvi?e me buni ovo "dodaju mu bass i treble da bi zvučao bolje"

Za?to se naime odmah ne snime pesme sa tim "boljim" soundom?

Za?to se odmah ne snimi i vi?e tog basa ili trebla, ako je to npr lep?e?

Nije li nelogično da neki bend snimi neki album (ili makar jednu pesmu), nare?e se ploča, ali to onda i dalje ne zvuči ok?

Nego tek kada se propusti kroz neke Hi Fi zvučnike?

U čemu je tu fora..

Tojest - za?to i muzičari i priducenti odmah ne snime najbolju verziju sa zvukom?

Toliko imaju efekata, pojačala, kontrolera na raspolaganju..snimaju album mesecima da dobiju "that sound" koji ?ele, propuste kroz monitore i to je kao TO, ali ispada da ako to, kao prosečni slu?aoci čujemo kroz Hi Fi zvučnike, onda nemamo pravu sliku, već moramo da kupimo monitore?

Pa onda i ti monitori nisu kao svi isti - za?to se ne proizvode samo onakvi monitori koji se koriste u studijima, pa lepo - ?ta je zamislio muzičar, to čujemo i mi i gotovo?

I onda, kada kupimo monitore, sledi " čućete neke stvari koje nikad niste culi na Hi-Fi uredjaju, na nekim numerama čućete gre?ke koje su napravili producenti (previ?e basa, pretih glas, prejake gitare?)."

Za?to producenti prave takve "gre?ke"?

Ko je tu zapravo lud vi?e?
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 10:55 AM   #3
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
Naiđoh na ovaj članak, pa reko da podelim par pitanja sa vama u vezi sa tim (iako će nekima ovde ovo zvučati kao jeres, ali me stvarno zanima da neko konačno logično ne?to ka?e na tu temu):

"Reprodukovanje zvuka u studijima se vr?i preko specijalnih studijskih zvučnika, takozvanih MONITORA.

Oni se razlikuju od običnih zvučnika po tome ?to daju PRAVI zvuk nekog snimljenog materijala.

Hi-Fi uredjaji ?boje? zvuk, dodaju mu bass i treble da bi zvučao bolje.

Na primer, pesma koju volite je neka stvar gde ima puno basa i bubnjeva. Na studijskim zvučnicima poslu?ate tu istu pesmu- ali tamo se bas ne čuje toliko. To je normalno, jer ideja studijskih zvučnika je da oni ne ?farbaju? zvuk, to jest da daju tačno one frekvencije koje su zapravo i snimljenje. U preslu?avanju raznih numera na studijskim zvučnicima čućete neke stvari koje nikad niste culi na Hi-Fi uredjaju, na nekim numerama čućete gre?ke koje su napravili producenti (previ?e basa, pretih glas, prejake gitare?)."

Najvi?e me buni ovo "dodaju mu bass i treble da bi zvučao bolje"

Za?to se naime odmah ne snime pesme sa tim "boljim" soundom?

Za?to se odmah ne snimi i vi?e tog basa ili trebla, ako je to npr lep?e?

Nije li nelogično da neki bend snimi neki album (ili makar jednu pesmu), nare?e se ploča, ali to onda i dalje ne zvuči ok?

Nego tek kada se propusti kroz neke Hi Fi zvučnike?

U čemu je tu fora..

Tojest - za?to i muzičari i priducenti odmah ne snime najbolju verziju sa zvukom?

Toliko imaju efekata, pojačala, kontrolera na raspolaganju..snimaju album mesecima da dobiju "that sound" koji ?ele, propuste kroz monitore i to je kao TO, ali ispada da ako to, kao prosečni slu?aoci čujemo kroz Hi Fi zvučnike, onda nemamo pravu sliku, već moramo da kupimo monitore?

Pa onda i ti monitori nisu kao svi isti - za?to se ne proizvode samo onakvi monitori koji se koriste u studijima, pa lepo - ?ta je zamislio muzičar, to čujemo i mi i gotovo?

I onda, kada kupimo monitore, sledi " čućete neke stvari koje nikad niste culi na Hi-Fi uredjaju, na nekim numerama čućete gre?ke koje su napravili producenti (previ?e basa, pretih glas, prejake gitare?)."

Za?to producenti prave takve "gre?ke"?

Ko je tu zapravo lud vi?e?
To ti je čista matematika.Producent se ne mo?e celom selu namesiti kolača,ali mo?e učiniti da na svojim studijskim monitorima dobije ?to realniju sliku o pesmi koju radi,koja će na istim tim monitorima zvučati ba? onako kako je on ?eleo,ta ista stvar će na različitim spravama zvučati drugačije i jo? je super ako se bude slu?ala u wav formatu na hi-fi uređajima,a ne na jeftinim slu?alicama mobilnog telefona u mp3 formatu.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 11:16 AM   #4
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
To ti je čista matematika.Producent se ne mo?e celom selu namesiti kolača,ali mo?e učiniti da na svojim studijskim monitorima dobije ?to realniju sliku o pesmi koju radi,koja će na istim tim monitorima zvučati ba? onako kako je on ?eleo,ta ista stvar će na različitim spravama zvučati drugačije i jo? je super ako se bude slu?ala u wav formatu na hi-fi uređajima,a ne na jeftinim slu?alicama mobilnog telefona u mp3 formatu.

hoće? da ka?e? da je producent ( i muzičari) jedina osoba koja čuje stvar onako kako ona zaista zvuči?

nije li to onda malo blesavo..
Old 26-03-2013, 11:36 AM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Tra?eći izvor ovog citata nađoh da si isti post već okačio na jo? jedan forum (na kom nisi dobio odgovor), pa hajde ovako:

Od celog članka (http://www.voiceover.rs/voice-over-s...jski-monitori/) odabrao si samo ovaj pasus. U ostatku tog teksta se, ?to neposredno ?to posredno, nalaze svi odgovori na tvoja pitanja.

Članak je pisan "običnim jezikom" i kao takav je sasvim dobro sa?eo osnovnu razliku između Hi-Fi sistema i studijskog slu?anja, a usput napomenuo i značaj akustike prostora. Čovek je jedino propustio da u onom delu koji si citirao reč "bolje" stavi pod navodnike, a siguran sam da je hteo

Imajući sve to u vidu bez veze mi je da prepričavam ono ?to tamo već pi?e, pa ti preporučujem da jo? jednom natenane pročita? ceo tekst. Ionako je kratak.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-03-2013, 01:42 PM   #6
Gillette
Member

Naravno

pitam ja to po raznim forumima, ali kanda niko ne ?eli da dirne u taj "tabu".
I naravno da sam pročitao tekst do kraja, samo ?to sam zaključka da su neke stvari zaista nelogične:

neko snimi muziku i onda postoji čitav tehnički rebus kako da se to pravilno čuje, samo zato ?to će tu istu muziku neko po?eleti da čuje sa vi?e basa, ili trebla?

Ajmo ovako.

Slikar naslika sliku i ti je kupi?, jer ti je predmet slike (ideja) veoma značajna, negde te je dirnula isl - i onda - uzme? četku i boje i doda? malo crvene, plave i td, jer će ti tako biti LEP?E?

Jel to ta poenta i sa minitorima (tj Hi Fi zvučnicima?)

Ako nije, neka me neko ispravi

Ili ajde da i ovako ppstavimo stvari:

neko snimi muziku i ona se čuje kako se čuje u studiju (preko studijski ravnih monitora)

Međutim, pojavi se lik (trgovac, inače tehnomanijak) i napravi zvučnike koje će prezentovati uz reklamu "sa ovim zvučnicima čućete lep?e!"

Nije li upravo TO momenat kada nastaje prevara?
I ne odr?ava li se ta prevara sa svakim novim zvučnicima i sa svakom novom reklamom?

Izbace recimo liniju zvučnika koji zvuče neviđeno, sa ?irokom paletom tonova, spektrima sweet spotova, jednostavno - u?ivancija kakvu na?e u?i nisu imale prilike da osete, i - tako se praktično popi?aju (da ne ka?em ne?to čvr?će), po prethodnoj seriji, koju su izbacili nekoliko meseci ranije?

Mogu misliti kako je muzičarima kada dođu negde i čuju svoju pesmu totalno začinjenu novim basovima, ehom, srednjim i ostalim..
Old 26-03-2013, 01:51 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Slikar naslika sliku i ti je kupi?, jer ti je predmet slike (ideja) veoma značajna, negde te je dirnula isl - i onda - uzme? četku i boje i doda? malo crvene, plave i td, jer će ti tako biti LEP?E?

Jel to ta poenta i sa minitorima (tj Hi Fi zvučnicima?)
Ba? tako. Kupi? sliku koja te je dirnula, ali ti se ne sviđa ram pa ga promeni?. Ili ti se posle tri dana ne sviđa mesto na kom stoji, pa i njega promeni? (?to zbog okru?enja, ?to zbog svetla).

Pozdrav,

Vasa
Old 26-03-2013, 02:04 PM   #8
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ba? tako. Kupi? sliku koja te je dirnula, ali ti se ne sviđa ram pa ga promeni?. Ili ti se posle tri dana ne sviđa mesto na kom stoji, pa i njega promeni? (?to zbog okru?enja, ?to zbog svetla).

Pozdrav,

Vasa
mislim da su ram i pozicija jedan pade?, a menjanje boje, teksture isl - drugi

a ovde se radi o tome, da ti neki (nečiji) zvuk menja?

Za?to dakle svi ne kupuju samo ravne monitore?
Old 26-03-2013, 02:09 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
mislim da su ram i pozicija jedan padež, a menjanje boje, teksture isl - drugi

a ovde se radi o tome, da ti neki (nečiji) zvuk menjaš
Hehe, razmisli još malo. Promenom svetla na slici se menjaju i boje, zar ne?

Quote:
Zašto dakle svi ne kupuju samo ravne monitore?
E, to je već pitanje za neki Hi-Fi forum. Uz podsećanje da je i u tekstu pomenuto kako "ravni" monitori zapravo ne postoje.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 26-03-2013 at 02:20 PM. Reason: citat #2
awacs is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 02:18 PM   #10
vakatt
Member

vakatt's Avatar

Quote:
mislim da su ram i pozicija jedan pade?, a menjanje boje, teksture isl - drugi

a ovde se radi o tome, da ti neki (nečiji) zvuk menja?

Za?to dakle svi ne kupuju samo ravne monitore?
Zato sto nemaju svi "ravne" usi.
Zato sto ne znaju svi sta su to "ravni" monitori.
Zato sto i neke koji znaju boli uvo za to, a i ako nije tako:
- Zato sto nemaju svi novca za "ravne" monitore.
- Zato sto nemaju svi novca za "ravnu" prostoriju.

(ovo bi ovako moglo do prekosjutra. )

vakatt is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules