Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-10-2012, 11:32 PM   #31
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Futa

"A propo" cuvenog bass preseta...
Sticajem okolnosti, zbog raznih "projekata" dugi niz godina "sudarao" sam se sa Futom u njegovom rodjenom studiju, pa imam i dobar uvid u njegov MIDI setup iz dela njegovih "zlatnih godina". Naravno, u hodu se podelio i pokoji, gorepomenuti, vinjak ("petica" u svecanijim prilikama), uz neizostavne: Tommy Lee Jonesa (ili ti Tomu), Sisoja i tipa cije sam ime zaboravio, ali znam da je imao "umetnicki dodatak" - "Pirat"...
Elem, jesu se rabili i U220 (koji i ja dan-danas imam) i JV1080 i S760, M1R, Akai S3200... Jeste i pomenuti preset imao naziv "Fingered Bass", ali nije bio sa U220/110, iako je i taj bio jako upotrebljiv i puno koriscen kao i "Fretless Bass" sa iste sprave, vec je (100%) bio sa Roland Sound Canvas (55 ili 88 ne secam se, svejedno, jer je isti preset postojao na oba). Uostalom, to je jedan od "signature" preseta sa SC serije...

Last edited by Synclavier; 18-10-2012 at 11:58 PM. Reason: skovna greska
Synclavier is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2012, 10:06 AM   #32
fix3r
Member

Quote:
vec je (100%) bio sa Roland Sound Canvas (55 ili 88 ne secam se, svejedno, jer je isti preset postojao na oba)
Roland je tada delio semplove medju serijama samo tako. U to vreme (rane '90-te) sam imao cini mi se i jedan JV-35 (ili 30?), koji je imao taj isti sempl. Kao i taj fretless bas koji su narodnjaci bas rabili zestoko (uz onaj Koto Trem sa M1, da se zaokruzi prica)

Jedino sto i dan danas ne znam odakle su oni "brass fall" semplovi koje su folkeri toliko voleli i gurali svuda
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2012, 10:13 AM   #33
Tyros
Junior Member

Ti fall brasovi imaju u G600,800,1000,i u ovim novim spravama.
Tyros is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2012, 10:14 AM   #34
Tyros
Junior Member

E sad ne znam dali ima u JV seriji.
Old 19-10-2012, 10:27 AM   #35
fix3r
Member

Ne, ne, nisu to ti brassovi (mislim, ima te generalne kategorije brasova u tim spravama, ali nije to to).
Ovi matori su, kako sam jednom nacuo, sa prvog starog Proteusa, ali nikako da dodjem do jednog da proverim. Nesto slicno je imalo i na originalnom E-MU sempl setu za trojku, ali nije "to to".
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2012, 10:31 AM   #36
Tyros
Junior Member

Mislio sam da mislis na ovaj
http://speedy.sh/tsTZv/Fall.rar
Old 19-10-2012, 01:07 PM   #37
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

"Fingered bass" je najče?će svirao sa "SC-55 Sound Canvas"-a, SC-88 se pojavio kasnije, kad je Canvas već izlazio iz mode.
To je bio prvi bas koji je "ličio" na Jazz bas i uz malo sviračkog umeća mogao "sve" (pričamo o vremenu kad se snimala i miksala ploča dnevno), a do?ao je "na tron" posle (prilično lo?eg) karakterističnog DX-7 (preset 31 sa factory ROM-a, "Bass 1") i muljavog i nedefinisanog M-1. Sempleri (nekoliko Emu-a, nekoliko Rolanda i gomila Akai-a) su bili nesvirljivi.
Roland je "preneo" isti bas preset na sve svoje uredjaje, ali je samo na Canvas-u zvučao tako kako svi znamo - nemam pojma za?to i kako...
?to se tiče tih "Brass Fall" farbi, postojao je neki preset na Alesisu (Quadrasynth, u kasnijim inkarnacijama Q serija) - čini mi se da je svirao u dosta pesama.

Kenjam - zapravo nemam pojma koje je farbe tro?io Futa. Ne?to mi do?lo da brbljam o sintisajzerima, ali sva sreća - proći će...
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2012, 02:27 AM   #38
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Nije tebi doslo da brbljas o sintovima Ogi, nego si se uzeleo magije koje su ti stariji sintovi donosili, a koje je danas sve manje.

Izvinjavam se ako okrecem topic u blagi off, ali ne mogu da ne kazem kako sam negde usput pomalo pogubio tu fascinaciju koju sam nekada imao sa tim spravama koje "imaju dusu" ... taj koncept mi se jedino odrzao sa claviom i nordom ... mada, sto su im novije sprave sve "komercijalnije" zvuce ... ako me razumete ...
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2012, 11:03 AM   #39
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Evo svih farbi sa tog modula, ali sa 50-ice
http://www.synthmania.com/sc-50_sound_canvas.htm

Last edited by Mogli; 20-10-2012 at 11:08 AM.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2012, 12:29 PM   #40
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

sad preslusah farbe, pa ja to sve imam na g1000. nist mene ovde ne zadivi osim prepoznatljivosti rolanda kristal cisto, jasno. cim onda oni to smixaju da ovo zazvuci ja pojma nemam a volio bi znati s cime su mixali ovakve boje, kroz sta je to sve prolazilo da dobiju ono sto je na kaseti.
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules