|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Moderator
|
![]()
Point je u tome, da bi morali kod ekvalizacije barem u prvoj fazi koristiti pasivni a ne aktivni princip - to znači da se sa Eq-em skida energiju gdje ona nije potrebna i sa time omoguči da zvuk koje se obradjuje bolje "stimulira-resonira" zvučnik na kojem se reproducira…i ne troši energije pojačala za nebitne informacije…
Veoma brzo se pokazalo da su frekvencije koje se skidaju u najviše primjera na tonovima koji nisu u skali pjesme. I kako je kolega primjetio - ako se to napravi kako treba karakter osnovnog zvuka se u osnovi ne menja - a u najviše primjera ide na bolje, i omogočuje da se uštedjenu energiju investira u extra glasnoču a da nismo potrošili extra headroom. Iza toga dolazi ekvalizacija koja naglašava ili oktave ili tonove, ili kombinacije tonova koji su u tonalitetu i omogučava kontrolu balansa izmedju alikvota i precizno pozicioniranje zvuka u cijelu zvučnu sliku. Jedan od razloga zašto je Q kod EQ-a izražen u oktavama a ne u nekim brojkama - ako je Q=1 on pokriva jednu oktavu ako je Q 1/12 on pokriva jedan poluton… Nema tu nikakve matematike i tabela…ja nikad ne koristim analyzer nego samo slušam…i nadjem frekvenciju koja generalno napravi najbolji zvučni rezultat kad je maknem ili smanjim. Neko vreme sam išao kasnije provjeriti - i kako sam rekao skoro uvijek je bile frekvencija na tonu , koji nije bio u harmoničkoj skali. Isto važu za HPF/LPF A kad dodje do modulacije ili postoječi parametri odgovaraju - ako ne avtomatizira se EQ ili radi miks po dijelovima pjesme i kasnije montira - kako su radili u stara dobra vremena…. ![]() Malo je komplikovano to objasniti pisanim riječima al nadam se da sam bio dovoljno jasan… Pozdrav, Gregor P.S. taj plug je cool….al meni dosada ništa slično nije zatrebalo…sve se to može manualno…na uho… ![]()
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Ako određene frekvencije ("u tonalitetu" ili "van tonaliteta" pesme, ?ta god to značilo) prave problem - ne?to nije u redu sa samim miksom. Po?to miks slu?i upravo usklađivanju jačina i frekencija pojedinačih elemenata. Tokom miksa. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Ja se izvinjavam ako je ovo bilo(mrzi me da citam sve) , ali imate nesto slicno I sa waves h-eq, ili gresim?
[IMG]www.waves.com/objects/Images/Screenshots/h-eq.jpg[/IMG] Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
![]() Quote:
I razlike u gainu su manje...max -5-6 db....i filteri su u najvi?e primjera u?i...
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
2 pesme (Shady) | puRe | Promocija radova | 18 | 06-12-2017 03:25 PM |
Semplovanje (pesme) | cAAc | Razno | 5 | 16-05-2011 08:10 PM |
pre master, master i finalni produkt. | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 39 | 19-05-2009 09:14 AM |
Tvoje pesme | Mogli | Ogi Radivojević | 17 | 27-09-2007 07:09 PM |
Master za CD i master za audio kasetu | Shady | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 04-05-2005 04:27 AM |