|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Da li je neko probao Roundtone?
http://www.sknote.it/Roundtone.htm Zanimljiv jeftin tape emu plugin (kosta 19$), ima i ja mislim tutorial-dva (demonstracija) na jutjubu. U pocetku mi nije bio zanimljiv, posto radim bass heavy muziku, odnosno kick je uvek u prvom planu, distorzirao bi mi kick odma cim stavim Roundtone, i generalno sa saturacijama moram da budem oprezan (jer cesto dobijam i limitirane kickove ili klipovane koji vec krche i izgledaju kao cigla). A kad god se pojavi neki saturator ili tape emu, probam, da vidim kakav karakter ima. Na Roundtone sam prilicno zaboravio, isao sam logikom, ne radi mi i to je to. Odmah, da se ogradim, nemam iskustva sa trakom niti je bitno da li ovaj plugin zvuci kao traka bitno je kako uopste zvuci, sta vise ovo moze da se primeni na sve plugin saturatore, meni se svidja karakter koji ova stvarcica ima. Medjutim pre 2 dana sam opet naisao na intervju sa Gabriel Rothom o kome govori kako je snimao, miksao Amy, Sharon Jones ... I govorio je o snimanju na traku. E sad ja sam mladji, mnoge stvari sam propustio (ili nisam?, ja mislim da ipak jesam) iz najlepseg perioda audio produkcije, ali pricao je o tome kako pre nego da pogodi traku roll off-ovao bi dobar deo low end-a (od 100hz pa na dole) kako bi sto jace pogodio traku i sto bolje saturirao srednji opseg, pa nakon toga bi vratio ono sto je roll off-ovao. Iz radoznalosti sam pokusao da uradim isti koncept, prvo na nekom prostom hiphop ritmu, stavio sam low shelf na -8 db na 100HZ (waves veq), stavio sam roundtone, podesio kako mi se svidja, stavio isti eq isti shelf samo + 8 i opa magija, nekako je sve dobilo neki postojaniji sustain, dobosh je bio manje "clicky", nekako je sve bilo masnije. Onda sam uradio ceo miks tako, obicno miks grupisem na grupe kako mi odgovara, ali na kraju imam 4 konacne grupe pre master busa a to su "ritam sve" (gde ponekad dodje i bas), "muzika sve", "vokali sve" i "FX sends sve". Ovaj "trik" sa roll offovanjem i roundtonom sam bio uradio u toku miksa sa grupom ritam sve i sa master busom. Kad bih iskljucio roundtone, same postavke u miksu se ne raspadnu, ali zvuk postane instant kutija. Onda sam pomislio da mozda to skidanje i dodavanje low enda pre i posle roundtone-a pravi (a sigurno pravi) neku drugaciju freq. krivu koja mi zapravo prija. Pa sam zato cisto iz zezanja pre sat vremena, odradio sledece(roundtone je realtivno suptilan ali primecuje se razlika): 1. Eksportovao DRY loop na brzinu kucanog (hiphop) bubnja 2. Uradio ovo o cemu sam gore govorio, skinuo -8db na 100HZ, gurnuo u roundtone, tvikovao, dodao jos jedan eq dodao +8db na 100hz i jos 1.5 db na 10 KHZ da vratim izgubljene visoke (jer action na roundtone-u roll offuje visoke) i eksportovao 3. Eksportovao loop, sa eq-om -8db na 100hz shelf, i jos jednim za njim sa +8db na 100hz, da bih video dal mozda tu "boju" ne dobijam zbog EQ-a. 4. Eksportovao loop samo sa roundtone-om i eq za njim koji dodaje 1.5 db na 10khz da povrati izgubljene visoke. E da i Roundtone nije teran preko digitalne 0 (dizajner ne preporucuje to), vec samo +4 db u inputu i 4 u outputu da kompenzujem glasnocu (znaci nekih 6 db daleko od overloadinga), mislim da setting nije ni bitan toliko, ali reci cu vam ako vas zanima. Ne znam kako cete vi oceniti, ali meni ova dva sto nemaju roundtone na sebi deluju mnogo suplje :S E sad poenta celog ovog capadrapanja mog nije da izreklamiram roundtone (sta vise, ovo moze da se primeni na bilo koji saturator i probacu), vec da vas pitam da li ste nesto ovako radili u DAW-u (to roll off, saturacija, pa "roll back" low end, na celim miksevima i bass heavy grupama)? Inace, ako se kome ovo dopadne kako zvuci, meni je vrlo interesantan kumulitavan efekat, kad sve grupe budu tretirane roundtone-om i masterbus (s tim da je na ritmu roll ofovan low end pre roundtona, i isto na masterbusu). Dobijem nekako tezi zvuk i prezentniji midrange. Cak sam i na uradjene mikseve samo dodao ovo na grupe i u glavnom je rezultat bio pozitivan :S I evo ga link za taj mali testic, i naravno level matchovao koliko sam mogao, direktno u Cubase-u, nista nakon toga, mislim da su prilicno jednaki fajlovi po jacini. http://www.sendspace.com/file/u73e3w Preporucujem da krenete od fajlova bez Round-a , pa onda na fajlove sa roundom, isto preporucujem da brzo svicujete izmedju njih da cujete razliku, ja najvecu razliku (pozivitnu) cujem na dobosu. Da dodam developer ima filozofiju da protiv piraterije se treba boriti jeftinom cenom softvera. Ja cu svakako kupiti ovaj plugin ovih dana, a s tim sto mi se ovaj plugin dopao, ocu da kupim i njihov novi stripbuss plugin koji je emulacija 3-4 konzole i dobija se i bus kompresor uz to (nesto poput Slate VCC-a). Last edited by Jan; 10-11-2011 at 02:37 AM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Waves Kramer MPX Tape | Matya | Audio Software | 37 | 26-12-2011 05:07 PM |
Tape simulator | Era | Audio Software | 19 | 02-05-2011 11:22 PM |
Tape saturacija plugovi | DaBear | Audio Software | 148 | 10-02-2011 02:38 AM |
EP-34 Tape Echo plug-in for UAD-2 | HeatMan | DSP forum | 4 | 24-09-2010 06:35 PM |
tape saturation plug in? | HeatMan | Audio Software | 10 | 21-04-2008 01:13 AM |