|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
"Metod ogledala" bih koristio za difuzore, ne apsorbere. Apsorberi imaju zadatak da smire sobne modove u prostoriji.... a da pri tom NE UBIJAJU (apsorbuju) prve refleksije, nego da ih, po mogucstvu, difuzuju putem phase grating, amplitude grating, ili kombinovanom metodom (nije svejedno koja je metoda, ali je sve to bolje od ciste apsorpcije ili ciste refleksije) Apsorbovanje prvih refleksija u reziji .. i uopste refleksija zvuka iznad 1kHz (u reziji), po mom iskustvu, je jedan od razloga koji vodi ka otezanoj translaciji miksa Koristim najcesce azmafon, koji ima gustinu 50-70kg/m3, tako da ne lupam glavu o gustini... i verovatno bi za apsorbere koristio 75kg/m3 kamenu vunu. Tezu vunu bih koristio za zvucnu izolaciju. Ali to sam samo ja. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#2 | |||
Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Pozz ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ok, jasno, nisam razmisljao na tu stranu jer se sve to oko prvih refleksija potivilo mojim dosadasnjim razmisljanjima. Mogu da stavim difuzore na tim mestima. Kada dodjem do pravljenja difuzora, konsultovacu se detaljno sa vama ovde.
Znaci ove apsorbere koje sad imam, jednostavno da postavim NEGDE u prostoriji? Onako kako sam nacrtao, 2 na levi-desni zid i 2 na plafon, samo da izbegnem mesta prvih refleksija i da tu planiram difuzore...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Ne očekuj da će tih 6 apsorbera da ti napravi ne?to epohalno u sobi. Za tretiranje niskih frekvencija potrebno je mnogo, mnogo vi?e. Ako već mora? da bira? gde će? ih postaviti, onda ih stavi tamo gde su sobni modovi najizra?eniji [najveći peakovi i deapovi u bassu]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Razumem ja u potpunosti da necu nista spec uraditi sa njima, nego jednostavno pitam gde bi trebalo postaviti ih da ih ne bi postavio na pogresno mesto... Kao sto sam i krenuo da uradim, i uradio bi da nisam pitao...
Nacrtacu sutra drugu varijantu kako sam zamislio pa cu postovati ovde ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio) Quote:
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 13-05-2011 at 10:17 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Apsorberi se stavljaju na mestima najjacih sobnih modova, po duboko ukorenjenim pravilima, ali za MALE sobe to tesko moze da vazi, posto je sve mnogo blize, a sobni modovi gusci, te ja licno u malim sobama stavljam apsorbere gde god ima mesta. Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije". Ako se krene sa idejom da se samo malo apsorbera stavi da se ne bi mnogo spustao RT60 u sobi, onda ce bassovi ostati nedovoljno sredjeni, a to je puno veci problem na kraju. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 13-05-2011 at 03:10 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
A kako ti se čini re?enje sa klasičnim zatvorenim difuzorima i potpuno apsorbtivnim povr?inama (bez difuzora ispred, eventualno MLS) koje su postavljene u nekom odnosu koji daje tra?eni RT60?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vrata, prozori, prostor ??? | File | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 28-01-2011 10:43 PM |
Kako ukrotit prostor | UptempoDRM | Dizajn i konstrukcija studija | 5 | 25-12-2010 09:04 PM |
kako najbolje sredit ovaj prostor za studio?pls | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 08-05-2009 12:36 AM |
Prazan i nesredjen prostor, kako poceti.... | hrkljus | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 06-03-2008 04:00 PM |
Prostor Za Probe I Studio | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 45 | 29-09-2007 11:56 PM |