|
|||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
...opet sam seo (prilegao) i razmisljao pre nego sto premestim bilo sta... Kako bi bilo najbolje postaviti slusanje, a da neka pravila sto potpunije budu ispunjena...
Prve refleksije, u ovom slucaju kako mi sada stoji oprema su zid desno i vrata levo (ok, plafon, on je uvek isti). U tom slucaju simetrija? Nema je... Da li na tretiranje tih prvih refleksija utice to sto se odbijaju od razlicitih povrsina? Da li bi zbog toga imao razlike u zvuku leve i desne strane... stereo slika? Jedina varijanta kako bih mogao da postavim a da mi sa leve i desne strane bude ista povrsina je kao na ovoj slici: Ali tako imam velika vrata ispred sebe. Jel to lose u akustici? Druga varijanta je ovo: ali tu pak imam vrata sa svoje leve strane i zadnji "zid" su mi opet vrata... Nemojte pogresno da me shvatite. Ne mrzi me da premestam opremu pa da slusam dan dva pa premestam opet, ne, nego jednostavno na osnovu iskustva bih voleo da znam sta mislite, kako biste VI postavili slusanje u ovakvoj prostoriji i na osnovu znanja, kako ne biste dozvolili da oprema stoji u prostoriji (vrata ovde, zid onde, prozor ovde)? Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc. Hvala i pozdrav
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
|
Quote:
Nema na cemu. pozdrav bogi
|
|
|
|
#3 |
|
Pro Member
|
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo
!!!Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih? |
|
|
|
|
|
#4 | |||
|
Member
|
Quote:
![]() Quote:
![]() Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!? U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq. Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene? Quote:
A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno
|
|||
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
Pro Member
|
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja
...Ma glavno da je simetričan sa prostorom... U postu sam ti rekao ... Quote:
Quote:
Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ... |
||
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
Member
|
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore? Jer kad pravim, pravicu sve od jednom. Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK. ...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? |
|||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pro Member
|
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima. Pozz
aje Last edited by Rhino; 22-04-2011 at 03:39 AM. |
|
|
|
|
|
#8 | |||
|
Pro Member
|
Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.
Quote:
Quote:
Quote:
... No, meni nije teško da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se drži ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to .Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom. |
|||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
Bolje da je čošak ispunjen kao što kaže Rhino.
Woofer ne treba da je na sredini, kad odradiš akustički tretman onda je pozicioniranje zvučnika nekakav "fine tuning"... može da se i izračuna gdje bi trebali da budu zvučnici... ipak najbolje je da uklopiš akustički program, mikrofon i promatraš frekvencijski odaziv i pored toga još sam procenjavaš... opet pomeraš zvučnike i tako dalje... woofer/nizke frekvencije zrače omnidirkecionalno te čovjek ne može da lokalizuje izvor, ne treba da se poštuje simetrije kod woofera ako mu je gdje bolja pozicija... oko svega drugoga treba da se poštuje simetrija!
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Member
|
huh... gde nestade moj ceo referat od post-a... Celu ideju projekta sam postovao i objasnio i cak mi je eomsy odgovorio, a sada toga nema???
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|