|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
ajd samo malko detaljnije opiši kako tačno meriš tu korelaciju? ja imam digicheck RME i on ima isto nekih fazo-metara koje koristim u mixu, al ne kontam kako da podesim i šta da kuda rutiram da bi video šta je u fazi sa čim. Sad mi pade na pamet da već na probnom wave recordingu mogu po peakovima otprilike to i videti, al me baš zanima još konkretniji metod.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
SuperModerator
|
![]()
pa mislim da ne moras nista da patchujes i meris.
nego - pocni sa svim reglerima dole, i kako sta dodajes u mix, gledaj da je u fazi. ili vozi pojedinacno.. znaci ustvari metering je fokusiran na master buss. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ovako to ide...
Prvo i osnovno, potreban je korelator faza a ne osciloskop faza. Korelator je onaj koji ima horizontalnu liniju gdje neka točkica/kockica poskakuje lijevo desno. On prikazuje kad su signali u fazi pozitivni a kad nisu. Ako indikator ode sasvim desno, to znači da su lijevi i desni kanal potpuno sukladni u fazama, da nema nikakvog faznog pomaka - ili kako se to narodski ka?e "u fazi". Pozicija totalno lijevo znači da su potpuno obrnutih faza. Svaki put kad indikator ode u lijevu stranu znači da se u mono zbrajanju dogoditi neko poni?tavanje. Ne mora se cijeli signal poni?titi ali neke frekvencije se sigurno hoće. (samo na apsolutno lijevoj točci se kompletni signali poni?tavaju). ?to vi?e indikator ode od sredine u lijevo to je veći postotak poni?tavanja. Kad je indikator na sredini, recimo da je okej ali mo?e biti opasno. Sve od sredine na desno je super. E sad. Kad spojim snare direktni mikrofon, pustim ga u slu?anju i paniram na lijevo. Neki drugi signal (overhead recimo) pustim i paniram desno. Namjestim da samo ta dva kanala (panirana!) korelator gleda i to je to. Jednostavno mutiram sve osim tih kanala i navrnem pan potove. I tako jedan po jedan. Svakako treba bit da se poklope snare i overhead kanali, i oba overheada. Bubnjar mlati samo snare cijelo vrijeme (i nije bitno da ga nabije - mo?e nje?no da po?tedi u?i). Kad vozi? mikrofon lijevo desno shvati? da se na udaljenostima od par centimetara situacija mijenja drastično! Treba gledati samo da indikator na korelatoru bude prete?no desno. On ima tendenciju na druge elemente (posebno na kick) odletiti i u lijevo al nekako nađe? poziciju gdje najmanje dira u lijevo (i to da samo dira, da ne ulazi puno). Ova fora isto jako jako dobro radi kada se stavlja vi?e mikrofona na gitarska pojačala. Iako, za pojačala postoji jo? bolji trik s mobitelom i pink noise-om koji vam jo? neću odati...
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
pretpostavljao sam da je ovakva stvar, al nisam hteo pretpostavljati :P Hvala na pojašnjenju, ima puno smisla
![]() . uzmeš slušalice i odeš ispred pojačala. U slušalice pustiš zbir kanala oba mikrofona koja kačiš na pojačalo, ali tako da je jednom obrnuta faza. Na pojačalo samo, pustiš white noise i onda pomeraš mikrofone dok se zvuk sa njih ne poništi što je više moguće. Kad nađeš tu poziciju, ostaviš tako, i vratiš fazu na mikrofonu i, što bi Bob rekao - "It should sound great then" |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
E da! To je to!
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Ima nekoliko "faza" u ozvuci bubnja.
Jedna je trpanje sto vise mikrofona a jedna je sklanjanje istih... ![]() Ni jedno ni drugo nije bolje, nego je tako. Ja sam sad u fazi sklanjanja mikrofona, i jebes mi sve dobijem VECI sound... E sad...moze da se koristi vise overa, ali kad to radim radim jer zbog neceg mora, a ne da bi eto tako radio. Obicno je sjajno staviti negde gde je ride bitan,ili neki china ili nesto , recimo obican sm58 kao dodatni mic na overe, tik na tu cinelu. Tako u mixu mozes smanjiti ili pojacati overe da ti ostalo bude cool, a imati dodatno "mast" sa ovakve cinele, za odredjenu svirku je bitno. Prvo sto upalim od plug-ova kad otvorim projekat je Phasescope! To je neka navika jos iz Radija, gde je na MCI-u stajao na meter bridgeu stari zeleni katodni scope. ![]() Dakle overi mogu, ali jaaaaaako pazite na fazne razlike, ne samo sa ostalim overima, vec i sa svim ostalim, jer dzabe sve ako pojebes dobos,npr, pa imas dobar room a umesto kick i punch je rum-punch... ![]() ![]() Fora sa obrtanjem faze, o kojoj cika Arthur prica je fenomenalna stara fora! Isto to se izuzetno lepo primenjuje kada se radi i sa EQ-om! Kad ne mozes da nadjes gde je "meso", nadjes gde ga nema i "obrnes" eq... Isto tako mozes da nadjes gde je "najgadniji" i "seces"...
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
citam, upijam. jako interesantno i za mene novo podrucje. faze.
iZotope-ov Alloy, alat za eq, dinamiku i slicno ima fazni flip. voxengo isto ima plug za okretanje. to sljaka ili bolje prije konvertera okretat sa nekim box-ićem? vidio u jednom studiju čovjek ima kutijicu kroz koju prodje dotičan mikrofonski signal te na njoj na?tela potenciometrom točno koliko stupnjeva da pomakne. znaci nije samo za 180. nego moze koji god stupanj... |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mihailo Tomanović - Čarolija (Overheads Dance rmx) - novi singl - chekirajte :) | balthazaar | Promocija radova | 8 | 09-12-2010 04:08 AM |
Overheads mikrofoni! | radsoul | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 32 | 05-10-2006 05:13 PM |
Double enjoy | Eon | Promocija radova | 17 | 23-11-2004 02:21 PM |