|
Nik?a Brato? Glazbenik, skladatelj, glazbeni producent. Izvođači s kojima je radio su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Maksim Mrvica, ?The Bond?, Ana Vidović, Zagrebački solisti, Zlatan Stipi?ić Gibonni, Zdravko Čolić, To?e Proeski, Dino Merlin, Kemal Monteno, Petar Gra?o, Danijela, Miroslav ?koro, Nina Badrić, Marko Peković Thompson, Tereza Kesovija, Tatjana Mateja?, Severina, Massimo Savić, Maja Blagdan, Jura Stublić, Vlado Kalember, ?eljko Bebek, Boris Novković, Jasna Zlokić, Doris Dragović, Tony Cetinski, Vesna Pisarović, Luka Ni?etić, Goran Karan, Ibrica Jusić, Ivana Vrdoljak Vanna, te grupe Valentino, Crvena Jabuka, Parni valjak, Majke, Plavi orkestar, Pađen band, Gracia, Zlatni dukati, Te?ka industrija i mnogi drugi. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Uz komentar da se ovako gostuje na forumu i odgovara na pitanja,i da pravi macani nemaju sta da kriju i mistifikuju,vec da svoje znanje nesebicno dele.A iza svake mistifikacije znamo da se krije neznanje.Ili ne znamo?Eto dileme za mladje clanove foruma.
Kako god,da predjem na pitanje a ono glasi, koliko ti mastering utice na zvuk finalnog proizvoda, osim naravno razlike u nivou rms-a. Unapred hvala na odgovoru i srdacan pozdrav. |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Mastering utice vise na "utisak" koji pjesma ostavlja, nego na zvuk.
Bez masteringa bi snimak ipak bio blijed, pogotovo u direktnoj usporedbi s nekim drugim (na radiju, medju ostalim "nabildanim" pjesmama, bilo koja nemasterirana djeluje kao "kroz krpu"). U poredjenju s videom - nemasterirano treba biti kao dobar DVD, ali nakon masteriranja treba biti "full HD", blu-ray. Ne volim da mi mastering "spljosti" dinamiku. Sto je tiho mora ostati tiho, a glasno treba da bude glasno, samo tad ima efekta. Ali sve skupa treba biti glasno koliko moze. Omjeri trebaju ostati kakvi su u nemasteriranom. Ali volim da mi mastering malo doda prezentnosti (ne volim ja "shiljiti" visoke u miksu). Dok miksam imam stalno insertiran Finalizer na bypass pa tu i tamo malo poslusam kako bi to moglo zvucati nakon masteringa. Mastering je u pocetku zamisljen kao ujednacavanje snimaka koji su dosli iz razlicitih studija, od razlicitih tonmajstora, a idu na istu plocu. U medjuvremenu je prerastao u natjecanje u glasnoci... A tek ako uzmemo u obzir zvuk s radija, gdje obicno mladi tonci sve sto svira samo "naprze" u limitere, da se manje sekiraju oko nivoa... pa cd koji je vec glasan i masteriran pretrpi jos jedan "mastering"...i onda takav spljosteni zvuk formira ukus ljudi (vecina slusa uglavnom radio) i eto nas kod zida.... Trebao bi miks biti lijep sam za se, pa ga mastering samo dodatno nasminka i osvijetli |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Mozes li cisto opisno reci sta koristis od hard/softwarea za ovaj proces...?
Bas zbog te dinamike pitam, jer vecina alata uglavnom upropasti dinamiku zarad kvazi-glasnoce... Ili radi korektno ali do odredjene mere...
#4 |
Member
|
![]()
U 99% slucajeva ne radim mastering.
Pogotovo ne ako sam ja miksao. Moje je misljenje da mastering trebaju raditi drugi, novi i svjezi par usiju. Normalno da kazem neke upute, dam primjer, i naznacim koliko dinamike zelim da se sacuva, i sasvim normalno je da na koncu prekontroliram mastering (zadnja Gibonijeva ploca je prvo masterirana u USA po nekoj preporuci, pa smo taj mastering bacili i dali Janezu koji je napravio svoju verziju, po istim uputama koje smo dali i amreikancima - i to je bilo ok). Pitacu Janeza da vam o tome malo prica, znam samo da koristi analogne sprave, najcesce vezane u 3 ili 4 neovisna lanca (1 samo za basove, jedan za visoke i 1 ili 2 za srednje) pa onda jos malo kroz analognu siroku traku, pa sve zbraja... |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Hvala.
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
lo-fi mastering | Cocchain | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 26-10-2008 02:52 PM |
Cd Mastering On Your Pc | AcaHari | Tutorijali | 1 | 19-12-2007 04:02 PM |
Mastering | Eyes | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 28-08-2007 01:47 AM |
mastering | nunuk_t2L | Produkcija Elektronske Muzike | 3 | 10-08-2007 10:59 AM |
Mastering | Rhino | Zoran Vračević - Vrač | 11 | 30-07-2006 04:59 PM |