|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#18 | |
Member
|
![]() Quote:
Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija. Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala. Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom) i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca. Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu? Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi. Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi. Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio. Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini. Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice. Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati. BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka. U svakom slucaju hvala na zapazanjima! Duka |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|