|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Lepo si poredjenje naveo, bas kao sa Nemackim automobilima, dosadni, bezidejni, praznjikavi i bez emocija, a uz sve to i kvalitetno sklopljeni...
![]() Salu na stranu, neces pogresiti sa Cubase naravno, a sto se mene tice, estetika je najgora kad je Steinberg u pitanju, tipicno Svapski, prilicno hladno i nejasno, zamara mi oci i otezava rad teskim raspoznavanjem u sta zapravo gledam... Sto se mixera i zakonitosti tice, najbolje bi bilo da segrtujes kod nekoga neko vreme, pa ces vrlo brzo shvatiti sta i kako... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
A ?to se ti?e pode?avanja na mixeru mislio sam npr. na prvi kanal stavimo bass bubanj, njegov volumen postavimo na 0 dB, pomo?u gaina odredimo nivo ulaznog signala, panoramu postavimo na sredinu i do?timamo hi (12kHz), mid (1kHZ) i low (80Hz) - ove vrijednosti u Hz mi stoje pored svakog potenciometra za ove vrijednosti - ?to ka?e moj frend okreni ih lijevo od nule! (nula je postavljena na sredini) ![]() Evo i jedno prakti?no pitanje: kako odrediti ja?inu ulaznog signala kojeg usnimavamo u program. U slu?aju da je prejak dolazi do peak-ova a ako je preslab onda se jedva i primijeti na tracku. Da li moramo odrediti naja?i dio snimka (elementa bubnja, vocala, gitare, basa,...) pa njega ugurati u track s tim da ne probija pa ostalo kako ispadne u snimku? Ne znam da li sam dobro postavio pitanje? ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
KAd je digitalno snimanje u pitanju, ne trebas grejati trake, nema nikakve potrebe...
Nije zahvalno davati neke pausalne savete, ali uzmi to kao pocetnicko "pravilo", sve sto snimas gledaj da bude oko 6db ispod nule, dakle ispod peak-a. Tako ces biti siguran da ce sve biti snimljeno kako treba, a imaces i dosta headroom-a da kasnije obradjujes materijal koji si snimio. E sad, hoces li ti snimati na -6, -12 ili -3, tvoja odluka, nije da je bas bitno, samo nemoj pregrevati trake, bar kad je digitalno snimanje u pitanju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Jedno pitanje za majstore? Da li se u cubase-u mo?e s audiom raditi kao s midijem, mijenja? pitch, trajanje audio signala (ovo postoji u pro tools-ima). Druga stvar npr. kad se re?e u cubaseu uvijek se ?uje onaj CAK kad pusti? play a toga u pro tools-ima nema. Da li je ovo istina ili su lo?i majstori? Mo?e koja re?enica poja?njenja. Hvala svima!
P.S. Od VSTi pluginova ?to bi komercijalno (tko ima glavnu rije?) i ne komercijalno predlo?ili za bubanj, bass, gitaru, klavijature, i sl.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Malo drugacije reseno, ali moze uglavnom, sve od navedenog da se uradi, a 'cak' imas zato sto nisi uradio fade... pomaze i da se stavi default na zero crossing kod seckanja, a za lenje ljude moze i auto cross-fade, kao u pro tools-u
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Cubase ..a kad "zabrazdi?" dalje mastering u Wavelabu(makar to sve mo?e? i u Cubu ali to je elegantnije.Za midi osim Cuba ti preporućam i jedan mali programčić "GNMIDI" kad ga proući? vidjet će? koja stra?na alatka za midi...u nekim slućajevima i ovi razvikani mu mogu gledat u leđa. Evo komercijonalne VSTI Kontakt. .-kao sampler za skoro sve vrste uzoraka. Battery - drum Hardcore bass Piano--ima dosta sampla za Kontakt BII-organe AudijooHelix-synth i arp. itd Real guitar ...eto to je to i...?to se mene tiće i derii. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Moj ti je savet pocni sa cubaseom ili nuendom i ne okreci se sine.Ostavi pro tools profesionalcima,jer tesko ces kao amater izvuci pro iz tools-a.Daleko vise dostupnog softvera imas za cubase,mada u zadnje vreme primecujem da je ekipa raspakovala i DUY EverPack.
P.S.Sto se tice hladnoce interfacea programa,meni opet pro tools deluje hladnije od Cubasea,ne znam zasto.Dok se u cubaseu zeleni livada i igraju se jarci,sa druge strane pro tools mi deluje kao acid. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Neko voli plavuse, neko crnke, sta je kome lepo, toplo, ili hladno je vrlo relativno, ali nejasnoca boja i trece dimenzija u Steinberg-ovim programima je neprikosnovena.
Sa druge strane amater, ili profesionalac, mislim da je prednost uvek na strani Pro Tools-a, daleko logicniji pristup od Steinberg-a. A to oko softvera, nije istina, cak je i vise pratecih efekata i instrumenata za RTAS, jer sve sto je VST moze biti RTAS, ali obrnuto nikako. A tu su i AIR instrumenti, tako da je ta tvrdnja neosnovana. Kao ozbiljni korisnik, nekada Cubase, pa onda Logic i na kraju Pro Tools, mogu da ti preporucim da krenes upravo obrnutim redom. Da ne bi to bilo samo hvaljenje "svoga" konja, dacu ti realan razlog za ovo sto ti predlazem. Pro Tools ti nudi resenja i rutinge koji postoje u svakom studiju i sam program je baziran na taj nacin rada, dok Cubase ima, iz tog ugla gledano, neka nakaradna resenja. Logic je negde izmedju, nudi resenja od jednog i drugog sveta... Konkretan primer: Povezem externu klavijaturu u Cubase, dakle audio IN, plus MIDI da bih njome kontrolisao i neke instrumente unutar softvera. Dakle, zelim da usnimim u real time ono sto sviram, a da se pritom snimam i ovo sto dolazi iz klavijature i ono iz VST instrumenta, sve na jednu traku. Ne moze! U Cubase ne postoji interni ruting da se ovako nesto uradi, pa da bi to uradio moras da snimis midi i VST instrumenta i same klavijature, pa to opet pustis i bounce-ujes u audio file. Pro Tools i Logic: Output svakog od kanala koje zelis da snimis, bilo da je externi instrument, ili VST instrument, prebacis na neki bus, a onda taj bus stavis kao input na audio kanal i samo stisnes REC! I tako redom, dosta je primera... Da se razumemo, sve se moze u svakom od ovih programa, pitanje je nacina i pitanje je licnog afiniteta. Da zapusim usta onima koji bi se raspravljali neosnovano, moj je savet Pro Tools, ili Logic ako je Mac u pitanju, pre svega sto je to moje subjektivno misljenje uz neke objektivne razloge. Postoji tutorial Kenny Gioia, ovo je samo dva snimka od preko 30 sa stvarima koje se rade uglavnom samo u Pro Tools-u, kazem opet, uglavnom. Mozes pogledati ovde... http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA http://www.youtube.com/watch?v=3K4pZYWyecE Ipak, najbolje bi bilo da odes kod nekoga ko ima Cubase, pa onda odes kod nekoga ko rukuje Pro Tools-om, pa se sam odlucis sta ti vise lezi i sta ti se vise svidja, obratis paznju na skracenice, manipulaciju efektima, trakama, zapisom, MIDI, Audio i slicne stvari... Last edited by kravadinka; 09-10-2010 at 01:50 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Cubase/Pro Tools stickers | mikac | Razno | 9 | 15-05-2010 07:45 PM |
adobe audition | strasni zmaj | Audio Software | 14 | 19-02-2009 12:23 PM |
produkcija u Adobe Audition 3.0 | SKey | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 18-01-2009 09:44 PM |
Adobe audition 3 | gitarstudio | Audio Software | 5 | 05-01-2008 10:32 PM |
Adobe audition v2.0 | sasa.ivkovic | Audio Software | 11 | 10-04-2006 11:34 AM |