Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 28-08-2010, 02:13 PM   #6
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Akai MPK 61

Oti?ao sam do Artista da isprobam Akai i po prvi put nisam bio razo?aran iskustvom sviranja na novom kontroleru.

Samo da razjasnimo - Akai MPK nije metalan. Verovatno je neka deblja plastika ili neka legura u pitanju. Ali i pored toga mislim da bi bez problema pre?iveo svakojake padove i udarce, tako da definitivno va?i da je kao tenk. Uostalom nije ni lagan za jedan kontroler pa bi mu bolje bilo da pre?ivi

Dirke su ne?to najbolje ?to sam probao na modernim kontrolerima. Ote?ane u pravom smislu te re?i, nema ose?aja da se svira po ?a?ama jogurta, savr?en otpor. Jedino ?to imaju mal?ice plitak hod pa otpor mo?e da zasmeta po?to je zbog dubine odziv dirke br?i od onoga na ?ta sam navikao od takvih dirki. Ne govorim o, lupam sad, microKORG dirkama, da ne bude zabune ve?, eto, da su za nijansu bile dublje ne bih mogao na?i nikakvu zamerku na eksterijer po?to su i knobovi, padovi, faderi i gumeni wheelovi znatno kvalitetniji nego kod konkurencije. Ili su ako ni?ta drugo ostavili takav utisak

Posle sam isprobao i Novationov Remote SL Compact i ni on nije ostavio lo? utisak. Dosta plasti?nija dirka u poredjenju sa Akaijem ali sa standardnom dubinom hoda, mo?e na prvi trenutak da podseti na Triton Le dirke recimo, ali su ipak za nijansu bolje po?to me nisu odbijale od sviranja kao ?to Le to ume. Kad bi mogli da spojimo Novationov hod i Akaijeve dirke, verovatno bi to bio pun pogodak. Ipak, ostatak na Novationu mi se nije svideo toliko. Znatno manji wheelovi, encoderi prilikom okretanja ne daju glatko?u kao Akai, tj. imaju unutar encodera urezane podeoke pa se ose?a prelaz preko istih... ali i pored toga ?ini mi se da je takodje ispred konkurencije.

Kad se sve sabere, AKAI definitivno daje najbolji kontroler ?to se ti?e sviranja i on-board kontrole. Kako to sve funkcioni?e sa DAWom, nisam imao prilike da isprobam.

Cluster, na koji si ti Novation mislio? Po?to si napomenuo da Novation ima bolju dirku, mogu?e je da si ciljao na neki drugi model?

edit: sad ?itam upustvo za MPK49 i evo ?ta ka?u za program change:

Quote:
The pads on the MPK49 can be set to transmit Note or Program Change information when they are hit. The pads may also be set up to transmit Program Change information, which allows you to switch to different programs (instruments or sound banks) on your DAW or external device by hitting the pads.
i jo? ima i ovo u FAQu:

Quote:
Question: Can I send Program Change messages to my software or hardware devices?
Answer: Yes. You can send program change messages in Program Change mode. In addition, pads and buttons may also be assigned to transmit program change messages.

Last edited by wladymeer; 28-08-2010 at 05:14 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules