Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2010, 04:57 PM   #111
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa eto, proče?ljaj malo Arthurovu, DaBearovu, Bitchovu, dvuckovicevu i tako jo? ponečiju diskografiju... E da - i Perunovu, naravno ...
Ne vredi, mo?e da če?lja, ?i?a, udara trajnu, izvlači pramenove, i bez toga je jasno gde nam je muzička scena u poslednjih dvadeset i vi?e godina. Ali opet apelujem da pričamo o tehničkim stvarima, tj. da se dr?imo teme "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?" Dakle produkcija, ne smisao ?ivota i bavljenja muzikom, ne zato ?to je sa "scenom" sve u redu, nego upravo zato ?to treba raditi da bi se stvari popravile, a ne bistriti ideologiju.
Old 05-08-2010, 05:08 PM   #112
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

mislim da je to vec receno , volja i cimanje benda odnosno producenta pa posle promotera i izdavacke kuce i medija ... zato je tih 70-ih 80-ih bilo sve kako treba bilo je entuzijazma medju navedenim "procesima" , kejkz je lepo isto tako definisao sta se to desilo u danasnje vreme gde je tehnologija otisla u svemir , milion mogucnosti pa se lako pogubis tj ode sustina zbog cega si krenuo da radis pesmu ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 06:16 PM   #113
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Dakle produkcija, ne smisao života i bavljenja muzikom, ne zato što je sa "scenom" sve u redu, nego upravo zato što treba raditi da bi se stvari popravile, a ne bistriti ideologiju.
Eto, ti slobodno radi, popravljaj, šrafi i zapušavaj rupe, meni to više nije zabavno (o isplativosti da ne govorim). Ali ti beše nisi muzičar? Došao si samo si da daš tetki lek?

Ne kapiram šta podrazumevaš pod "tehničkim stvarima"? Loudness War? Nije on nastao SAMO zarad nadglasavanja druge muzike, ima tu i pokušaja da se dinamika zvuka uskladi sa dinamikom celog okruženja u kom ljudi žive i slušaju muziku. Prosto da ne poveruješ, u "zlatno doba produkcije" mali broj ljudi i žena je slušao muziku šetajući ulicom ili vozeći se autobusom. Sve zaključke koji slede iz te dve premise (produkcija i okruženje) svakako možeš da izvedeš i sam.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-08-2010 at 06:20 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 06:49 PM   #114
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Eto, ti slobodno radi, popravljaj, ?rafi i zapu?avaj rupe, meni to vi?e nije zabavno (o isplativosti da ne govorim). Ali ti be?e nisi muzičar? Do?ao si samo si da da? tetki lek?

Ne kapiram ?ta podrazumeva? pod "tehničkim stvarima"? Loudness War? Nije on nastao SAMO zarad nadglasavanja druge muzike, ima tu i poku?aja da se dinamika zvuka uskladi sa dinamikom celog okru?enja u kom ljudi ?ive i slu?aju muziku. Prosto da ne poveruje?, u "zlatno doba produkcije" mali broj ljudi i ?ena je slu?ao muziku ?etajući ulicom ili vozeći se autobusom. Sve zaključke koji slede iz te dve premise (produkcija i okru?enje) svakako mo?e? da izvede? i sam.

Pozdrav,

Vasa
Ako ti nije zabavno ni isplativo, otkud ti ovde? Isto tetki doneo lek?

Popularna muzika se ?ezdesetih u Americi pravila velikim delom za slu?anje u automobilu ili sa tranzistora. Ali nisu bitni razlozi, verovatno bi i tada bilo isto da su postojale tehničke mogućnosti da se pesme na ovaj način pojačaju. Srećom, te mogućnosti nisu postojale i zato imamo npr. mastering pesme "Changes" od Bouvija kao primer dana?njim producentima kako bi mogli, a na?alost ne ?ele da rade.
Old 05-08-2010, 07:43 PM   #115
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ako ti nije zabavno ni isplativo, otkud ti ovde? Isto tetki doneo lek?
Ne, samo sam nakratko svratio sa pecanja, zafalili mi mamci

Ako već pominje? Ameriku 60-ih, razmisli i o tome da je čak i tada muzika u automobilima slu?ana sa RADIJA. A ako ti je jo? uvek stalo do tehnolo?ke rasprave, onda mo?emo da pričamo i o broadcast limiterima koje su SVE radio stanice koristile čak i u to davno doba. 60-te godine su zlatno doba radija i reel-to-reel magnetofona. Kasete? Potrajalo je dok su se dogovorili oko standarda

Dana?nji sveprisutni Loudness War nije ni?ta drugo do simulacija radijskog limitera, po?to danas (jel' da?) svako ima svoj radio u svom d?epu. A radio mora da emituje svaku pesmu istom jačinom... i tako to... ako pričamo o tehnologiji...

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 07:58 PM   #116
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Ne, samo sam nakratko svratio sa pecanja, zafalili mi mamci

Ako već pominje? Ameriku 60-ih, razmisli i o tome da je čak i tada muzika u automobilima slu?ana sa RADIJA. A ako ti je jo? uvek stalo do tehnolo?ke rasprave, onda mo?emo da pričamo i o broadcast limiterima koje su SVE radio stanice koristile čak i u to davno doba. 60-te godine su zlatno doba radija i reel-to-reel magnetofona. Kasete? Potrajalo je dok su se dogovorili oko standarda

Dana?nji sveprisutni Loudness War nije ni?ta drugo do simulacija radijskog limitera, po?to danas (jel' da?) svako ima svoj radio u svom d?epu. A radio mora da emituje svaku pesmu istom jačinom... i tako to... ako pričamo o tehnologiji...

Pozdrav,

Vasa
Dobro, da ne prepričavamo istoriju produkcije za prvi razred osnovne ?kole.

Jer, pre ili kasnije će se u istim slu?alicama koje si naturio u busu da se nađe i neka stara pesma, recimo ne?to sa albuma L.A. Woman. Da li će produkcijski zvučati lo?ije od Arctic Monkeys? Mo?da će? morati malo da pojača? volume, ali je ta stara produkcija u svakom slučaju bolja i pesme su prijatnije za slu?anje.
Dana?nji mastering, ako bi ga uporedili sa crtanjem stripova, bi bio kao da umesto belog papira na kojem su crnim linijama nacrtani ljudi ima? crno polje sa pokojom belom tačkicom.
Old 05-08-2010, 09:18 PM   #117
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Dobro, da ne prepričavamo istoriju produkcije za prvi razred osnovne ?kole.

Jer, pre ili kasnije će se u istim slu?alicama koje si naturio u busu da se nađe i neka stara pesma, recimo ne?to sa albuma L.A. Woman. Da li će produkcijski zvučati lo?ije od Arctic Monkeys? Mo?da će? morati malo da pojača? volume, ali je ta stara produkcija u svakom slučaju bolja i pesme su prijatnije za slu?anje.
Dana?nji mastering, ako bi ga uporedili sa crtanjem stripova, bi bio kao da umesto belog papira na kojem su crnim linijama nacrtani ljudi ima? crno polje sa pokojom belom tačkicom.
Tja, ja na?alost osnovnu (muzičku) ?kolu nisam pohađao, pa nisam imao taj predmet. I uvek sam znao da ne?to fali mom muzičkom obrazovanju, mada evo do sada nisam bio svestan da je istorija produkcije ba? ta karika koja mi nedostaje.

Bez ?ale - razmi?ljaj jo? malo, pa tek onda pi?i. Nisi nepismen, nisi glup, samo ti je svest malo su?ena. Ako postoji neki problem sa muzičkom produkcijom, on se ne svodi na RMS kao takav. Muzička produkcija je malo kompleksnija pojava od RMS-a, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari...

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 09:28 PM   #118
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari...

Pozdrav,

Vasa
i to, u na?em slučaju, sve fail do fail-a.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 09:38 PM   #119
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Pa eto, proče?ljaj malo Arthurovu, DaBearovu, Bitchovu, dvuckovicevu i tako jo? ponečiju diskografiju... E da - i Perunovu, naravno ...

E vidi?, dogod bude? razmii?ljao na taj način ostaće? sitna riba. A za?to onda uop?te pravi? te beatove?

Pozdrav,

Vasa
Gorepomenuti se isticu i oni rade nesto konkretno po meni.Sto je vise dobrih i kvalitetnih producenata->vise boljih pevaca/umetnika->bolje pesme !

A pravim beatove da bi promenio ovakvo stanje kakvo je za hip hop/rnb..

Sto znaci IN PROGRESS !A to sad sto sporo napredujem,to je druga prica ..
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 09:39 PM   #120
marcos
Member

jednu stvar sam primjetio...puuuno dobrih stvari se događa u jako "nemainstream" krugovima. Ovdje u Hrvatskoj imamo puno odličnih bendova koji su totalno nezainteresirani za medijski proboj....

Znaju svirat, dobri su albumi, dobri su koncerti...i to je to. Jer šta danas znaći publika i šta znaći eksponiranost kad od toga ništa. Tako da talentirani ljudi ostaju u undergroundu i tamo im je dobro. Ako hoćete mogu počet linkove stavljat (ali mi se neda)

A ima i jedan zanimljiv fenomen...bend Kinoklub je izašao sa jednim singlom ("za nju") koji na youtubeu ima već oko 300 000 pogleda. Bio sam na njihovoj svirci i cure skacu u prvom redu, ruku dajem ne lažem. Običan jednostavan pop punk kakav se vrti na MTV u i kakvog je svih sram svirati. Evo, neko se sjeti da bi baš to mogli i krene im. Nikakva "umjetnost" ali bar se čini da bi mogli imat i komercijanog uspjeha...možda jer je muzika koju sviraju komercijalna? )) A i produkcija je dobra. Samo neka je takvih bendova što više pa će se i više novaca vrtjeti pa će bit i bolja produkcija.

evo linka

http://www.youtube.com/results?searc...y=magazin&aq=f
marcos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules