|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Jos jedna ?arolija od melodyna..
1). ravnanje vokala (rije?i ili sloga) ili dodavanje vibrata . u pojedinu rije? ili dio rije?i. ovo se prije nije moglo napraviti ni u jednom programu barem meni poznatom. ""ovako jednostavno i brzo i efikasno"" Nesta sli?no se moze raditi u; Antares Autotune ;;ALI neusporedivo je: po mogu?nostima , jednostavnosti ,automatizmu lako?i obrade . mo?da ?e u budu?im verzijam Antares Autotune dati neka druga rije?enja ali zadnja verzija nije ni blizu melodynu i ovome o ?emu ja pi?em. ili ima sli?nih rije?enja i u cubaseu i u drugim programima sa druga?ijim pristupom rije?avanja tog problema ali ne ovako. u melodynu se moze napraviti tonu stvari. ?to sam prije samo mogao sanjati NAPOMENA;ovo se radi u melodyne studiju 3.2.2 evo primjer rije?i u kojem ima vibrato. ![]() rije? zaplavimo ![]() od alata uzmemo Pitc Modulation ![]() obratite pa?nju na ovoj krivulji u rije?i kada mi?em idemo gore krivulja se poja?ava ![]() zna?i i vibrato se poja?ava ako idemo prema dole vibrato se smanjuje. evo potpuno izravnati vibrato u rije?i ![]() ovo je bilo jednostavno jer je vibrato ve? postojao u rije?i. samo smo ga poja?avali ili smanjivali. a sta sa onim rije?ima gdje "nema" vibrata, a ?eljeli bismo da ima 2).pravljenje vibrata u rije?i odredenu rije? zaplavimo, idemo; Edit, Edit note Separetion, Separete Note as Trill ![]() i dobijemo ovo; ![]() sa edit pitch uzmemo pojedini slog i mi?emo gore ili dole i dobijemo vibrato u cijeloj rije?i, ili na pojedinom slogu. evo jednostavan i brz na?in pravljenja ili smanjivanja vibrata. ovom tehnikom ne moramo ponavljati pojedine dijelove pijevanja niti se puno patiti sa ispravljanjem pojedinih djelova zbog ovakvih gre?aka i u?tedjeti ?emo na vremenu.(a vrijeme je novac) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Pravljenje "FRLJA"
mali uvod ?ta su frlje; frlje su vokalne figure,koje koriste skoro svi pijevaci za uljepsavanje pjesme. malo sutra (ma da se frajerisu,kako oni znaju pjevati). sluze za mjenjanje krajeva fraze ili "varijacije na temu" npr; ha aaaaa, ye eee, oo beibe, o ooo yea. koriste se u svim zanrovima pjevanja,od Gospela,soula, r&b pa cak do na?ih "turbofolkera" (iako oni obilato koriste "trilere"i vibrato u glasu i njihove "frlje" su drugacije) najpoznatije frljke; Whitney Houston,Mariah Carey ..itd nasi(koje ja znam) : Ivana Kindl,MARIJA HUSAR i Ivana Husar, ?ak Jacques Houdek... itd. mjenjanje varijacije u frljama; evo jedna fraza da cujete : http://www.box.net/shared/0mqgvjz5ha ovako izgleda kada ga DNA intonativno rastvori. ![]() mjenjamo ju uz pomoc alata: Pitc Modulation tool, Pitc Drift tool. ![]() ili osjecemo dio koji mozemo intonaciski poboljsati. ![]() i onda ponovo uz pomoc Pitc Modulation tool, micemo gore ili dole i mjenjamo ju intonativno ovo nje isto kao dodavanje vibrata iako je slican pristup. mi ovdje preopravljamo ,mjenjanjem sinusoidu ili "pravimo novu " i uz odredene rijeci dobivamo frlju. pravljenje novih frlja; ovo je za one koji imaju vremena za igranje. moramo imati odredene "preduvjete" ne mozemo od nicega stvoriti nesta. otpjevamo;; ha aaa aaaaaa ye (ili sta vam drago). otpjevamo priblizno kako bi htjeli. to izgleda ovako ![]() uzmemo note separation tool. ![]() rasjecemo na mjestima gdje mislimo da mjenjamo intonaciju. ![]() osjetit ce te gdje treba. uz pomoc pitch tool mjenjamo intonaciju. ako to nije dovoljno sa; note separation tool isjecemo rijec po bitovima ![]() i micemo te slogove intonativno gore dole dok ne namjestimo kako zelimo da izgleda. i kako nam se svida. "tako mjenjamo sinusoidu" na ovaj nacin popravljamo, i pravimo frlje. nije nista posebno,ali je moguce ja sam za ova dva dana uzeo tri primjera frlja od raznih pjevaca.i radio na njima. moja sugestija ;nadite nekoliko primjer,pazite na kojem je mjestu rastavljena fraza. obratite kako izgleda sinusoida kroz cijelu frazu i pojedine slogove. i probajte mjenjati pojedini slog sa alatima.. Pitc Modulation tool, Pitc Drift tool. kada naucite kako izgledaju ti primjeri mocicete sami praviti vlastite primjere. tko ovo savlada a i iducu moju temu on je "car" moce raditi sve. Last edited by kinezkinez; 23-06-2010 at 07:38 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]()
EMOCIJA
u puno postova na raznim forumima susre?emo rijec "EMOCIJA"u pjevanju (ima je, nema je) dali se unio u pjesmu ili nije. ?ta je emocija; emocija je izra?avanje osje?aja kroz dodir pogled ,"rije?" nama muzi?arima je bitno izrazavanje emocija u pijevanju. do?aravanje rije?ima ;tuge, radosti, ushi?enja, sre?e, iznena?enja, straha. sve se to mo?e do?arati sa rije?ima . kazu na?i stari; pijevanje sa"emocijom" je (pijevanje iz du?e) Na ovo me potaknuo kolega "ARTHUR"u jednoj raspravi na forumu.(oko DNA) vjerovatno nesvijesno on je pokazao na?in rje?avanja emocija u pjevanju. Quote:
zna?i on je promjenio sinusoidu (krivulju) na krajevima pojedinih rije?i i dobio od ; blage monotonije i smorenog prizvuka u rije?ima. vedrije rje?i i zanimljiviji utisak. evo on je promjenio emociju u pojedinim rje?ima. odli?no se sna?ao, kako je znao i umio. ali je uspio; promjenio ju je. ponukan ovim uzeo sam desetak pjesama koje su poznate po emocijama. evo jedna "selma",sta bi dao da si na mom mjestu b.dugme. ili bilo koja druga. i do kojeg sam do?ao zaklju?ka. u pjesmi nije dovoljno samo emotivno pjevanje , muzikom moramo istaknuti pojedine emotivne elemente da bi oni do?li do potpunog izra?aja . onda; nisu sve rje?i otpjevane "emotivno" vec pojedine, ve?inom krajevi re?enica. zna?i emotivno pjevanje ?ine "pojedine" emotivne rjeci; i koliko sam primjetio bolje mo?emo do?arati tu?ni prizvuk u emotivnim pijesmama. ajdemo se malo igrati sa njima: poku?a?u da do?aram mjenjanje jednog segmenta emocije u pojedinoj frazi. i to od kolege "ARTHURA" rjec koja ima prizvuk tu?ne emocije ![]() obratite pa?nju na sinusoidu (krivulju )koja ide prema dole mjenjamo ju uz pomoc alata: Pitc Modulation tool i izgleda ovako promjenjena emocija ![]() kolege muzi?ari sve je u ovim "krivuljama" morate obratiti pa?nju kako izgledaju poru?avati ih u raznim primjerima. i onda ?ete mo?i utjecati na stvaranje odre?ene emocije u pojedinoj rje?i. radim mjesec dana na ovim metodama i jako se dobro snalazim u ovome. ovo je muzi?ki "Genetski In?injering" sve ovo ?to sam od po?etka do sada pisao, sam dobro provjerio nekoliko puta. namjera mi je da "potaknem" mlade kolege ?to ?itaju ovaj post da oni ovo probaju,razrade, unaprede i predloze nove pristupe i metode. u rije?avanju ovakvih problema. jer ovo je nesta novo prije mi nismo mogli rastaviti audio zapis, sada mo?emo. do?lo je novo vrjeme. to ?u vam pokazati sutra u novom postu. Last edited by kinezkinez; 25-06-2010 at 08:54 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Takav sam i ja dojam dobio kad sam ga prvi put koristio...moze se puno napraviti ak se nekom da pipkati po tome...to sa unutarnjim krivuljama je pogotovo korisno kod slabijih pjevaca kojima pada intonacija na kraju fraza pa ih se da malo "popraviti"
![]() Posto snimam ljude iz hobija i ne susrecem se sa nekim vrhunskim pjevacima Melodyne kod mene ima poprilicnu kilometrazu...sati i sati "peglanja" ![]() Treba samo paziti da se (kao i kod mnogih drugih alata) ne pretjera s koristenjem jer se gubi na prirodnosti...dobro je imati orginalnu snimku sastrane za A/B usporedjivanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Hvala puno na trudu!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
GENETSKI MUZICKI INZINJERING
potpuno si u pravu kolega "Maiv" sve je u unutarnjim krivuljama(sinusoidama) one su ogledalo tvorbe jedne rijeci ili fraze. pomocu njih vidimo kako je rijec napravljena melodiski mjenjanjem njih mjenjamo strukturu rijeci ili fraze. to ne da je korisno za slabije pjecvace,nego i za proff i to one bolje. pjesma se uvijek moze bolje otpjevati(u zadanim muzickim okvirima). npr: vecina nasih proff pjevaca su carevi u visokim i srednjim "lagama" dok u niskim se ne snalaze naj bolje.(kako koji) onda se desava da pjevanje u niskim lagama nije na nivou ostatka pjesme. jednom rjecju njihovo grlo nemoze kvalitetno razdvojiti pojedine slogove rijeci i s njima manipulisati kao u lagama gdje su jaki.(kako koji "ima ih") postave si prevelike pjevacke zahtjeve , nego sto su im vokalne mogucnosti. onda dolazi na scenu "Melodyne editor sa DNA"da rastavimo te pojedine rjeci izmjenimo ih melodiski .bacimo drugaciji naglasak na pojedini slog i skrojimo drugacije tu rijec. jednom rjecju ""GENETSKI MUZICKI INZINJERING" evo primjer; kako izgleda jedna rijec ![]() obratite paznju kako ide krivulja,kada ide gore taj slog naginje na iduci ton onaj vislji kada dole na nizi. nemojte ici linijom manjeg otpora pa to peglati sa "Pitch Modulation Tool" ![]() osjecite slog sa "note separation tool" koji hocete da promjenite.on ce odmah iskociti gore pa njega zaplavite i obradujte sa PMT ili drugim alatima. ![]() to je sve povezano ako mjenjas jedan slog drugi slog moras tome prilagoditi. ali ne smijete preterivati jer se stvarno gubi na prirodnosti . |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Melodyne Editor !!!!!! | DaBear | Audio Software | 27 | 02-10-2009 12:54 AM |
PC editor za DX7 | redroom | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 11 | 07-07-2008 03:00 PM |
Sound and Music po drugi put! | Tiki the Boyler | Razno | 9 | 24-08-2006 03:36 PM |
cubase/nuendo: logical editor i drum editor | SandRob | Audio Software | 2 | 10-05-2005 05:58 PM |