Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-04-2010, 02:12 PM   #1
deluci
Junior Member

Default Sidechain

Pozdrav drustvo.
Posto ja nisam u inzinjerskim vodama, ima jedna stvar koju ne mogu da shvatim, a ni da nadjem info neki pristojan.
Ako recmo iskoristim Cubase 5 sidechain, cisto za ducking, i preko tog kanala ili busa stavim jedan UAD-ov kompresor (oni na zalost nemaju sidechain je li.....), zanima me uticaj Cubase sidechain kompresora na UAD-ovu kompresiju, je li to previse extrremno, u smislu da li se dinamika mjenja previse zbog Cubase side chaina, ili u kratno sta se tacno desava..... Isplati li se koristiti na taj nacin ili da to izbjegavam da trazim neku alternativu.

Eto, ako bi neko mogao to da mi malo pojasni.
Hvala u naprijed.
deluci is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 10:22 PM   #2
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: Sidechain

Quote:
Originally Posted by deluci View Post
Pozdrav drustvo.
Posto ja nisam u inzinjerskim vodama, ima jedna stvar koju ne mogu da shvatim, a ni da nadjem info neki pristojan.
Ako recmo iskoristim Cubase 5 sidechain, cisto za ducking, i preko tog kanala ili busa stavim jedan UAD-ov kompresor (oni na zalost nemaju sidechain je li.....), zanima me uticaj Cubase sidechain kompresora na UAD-ovu kompresiju, je li to previse extrremno, u smislu da li se dinamika mjenja previse zbog Cubase side chaina, ili u kratno sta se tacno desava..... Isplati li se koristiti na taj nacin ili da to izbjegavam da trazim neku alternativu.

Eto, ako bi neko mogao to da mi malo pojasni.
Hvala u naprijed.
Cek, sta ti je cilj ? Hoces da ubacis UAD kompresor na kraju lanca zato sto mislis da spada u visu klasu kompresora ili ?...
milos is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 03:48 AM   #3
deluci
Junior Member

Ma ne nego, hocu karakteristiku nekog UAD compressora na neki pad recimo, a hocu i sidechain, sad ja moram iskoristiti od cubesa compresor da bi uradio sidechain, pa onda UAD preko toga. Je li mi bitno sto radim tako, mislim da li da zaobilazim taj nacin ( da nije puno kompresora tu ) ili .....
Ja nesto razmisljam, sidechain utvari kompresuje samo volume tog kanala, ne dira dinamiku, ili ...... ?
Old 04-04-2010, 10:52 AM   #4
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ne kontam ?ta hoće?, odn. ne kontam za?to u kontekstu koji si opisao?
U svom tekstu si dao čak i recept kako to hoće?. Onda uradi tako pa nam javi ?ta si dobio.
Ali, radije bih ti preporučio da prouči? ovo :
http://www.kjaerhusaudio.com/gac-1.php
Tu ima? i dobar broj shemiranih algoritama (koje bira?) i mo?e? kvalitetno uraditi to ?to pretpostavljam da hoće?.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 11:05 AM   #5
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Chovek lepo pita da li mozhe da stavi neki kompresor posle sidechaining kompresora da bi uticao na dinamiku samog signala jer onaj koji mu radi sidechain samo spushta signal u odnosu na neki izvor.
Naravno da mozhesh.Narochito ako je u pitanju neka elektronika.Nema pravila,isprobaj svaku kombinaciju i SLUSHAJ. Najbitnije je kako to zvuchi i da li ti se svidja.

Pozdrav.
Elf is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 11:10 AM   #6
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Elf View Post
Chovek lepo pita da li mozhe da stavi neki kompresor posle sidechaining kompresora da bi uticao na dinamiku samog signala jer onaj koji mu radi sidechain samo spushta signal u odnosu na neki izvor.
Naravno da mozhesh.Narochito ako je u pitanju neka elektronika.Nema pravila,isprobaj svaku kombinaciju i SLUSHAJ. Najbitnije je kako to zvuchi i da li ti se svidja.

Pozdrav.
Upravo to. Igraj se, experimentisi, slusaj, pa onda pitaj, pa opet isto... Najlakse ti A/B test, bez i sa UAD compa pa vidis sam
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 02:44 PM   #7
deluci
Junior Member

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Ne kontam ?ta hoće?, odn. ne kontam za?to u kontekstu koji si opisao?
U svom tekstu si dao čak i recept kako to hoće?. Onda uradi tako pa nam javi ?ta si dobio.
Ali, radije bih ti preporučio da prouči? ovo :
http://www.kjaerhusaudio.com/gac-1.php
Tu ima? i dobar broj shemiranih algoritama (koje bira?) i mo?e? kvalitetno uraditi to ?to pretpostavljam da hoće?.
Pa dobro, probat cu, mada je to samo jos jedan alat

Quote:

Pozdrav.
Pa jeste u pitanju je elektronika, bas sam zato i pitao, jer znam da tu svasta moze proci, ali sam opet htjeo da provjerim jesam li ja to skonto kako treba heheh.

Hvala puno.
Pa cemo da vidimo kako ide
Pozdrav iz pustinje
Old 04-04-2010, 04:50 PM   #8
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by deluci View Post
... elektronika ..., ... tu svasta moze proci ...
Netačno!
alfom is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2010, 05:21 AM   #9
deluci
Junior Member

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Netačno!
Pa cuo sam u nazad 12 godina svasta , pa zato i govorim, a ja sigurno ne bih postavljao ovakvo piranje da zelim da mi prodje "bilo sta"
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules