Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2010, 02:33 AM   #21
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Provlacenje kroz traku

To je višekanalni magnetofon! Koliko vidim, 8 kanala.
Puno zezanja za ono što ti hočeš napraviti, a to se sve može i u kompu.
Ali bez obzira na sve - probaj!!
Pusti što ti svi govore, eksperimentiraj malo.
Ima nas koji otprilike po iskustvu već znamo što bi mogao dobiti od tog trakaša i zato ćeš dobivat komentare da se to ne isplati raditi i da se ostaviš gnjavaže. Al svi smo mi na takav način učili. Malo isprobavali neke svoje sulude ideje pa prvo par mjeseci mislili kako je to preje*eno da bi kasnije shvatili da baš i nije. Al bez tih eksperimenata nema niti učenja. Uostalom, kako ćeš znati kako zvuči neki plugin koji simulira traku ako nisi nikada čuo kako zvuči snimka s trake!
Otprilike ono što možeš očekivati je da zvuk koji snimiš na traku pa ga kasnije presnimavaš u komp vjerovatno nešto izgubi. Al to ne mora biti nužno loše. Ovisno o jačini na kojoj usnimavaš (koliko ti igla na vu-metru zabija u crveno) zvuk bi se mogao malo zatamniti i stisnuti. Nešto kao distorzija, ali ne tako neugodno. To zovu saturacija. Zasite se magnetna zrnca koja su na traci pa se izgubi malo definicije visokih frekvi i dinamika se malo smanji (de facto nekakav oblik kompresije, laički rečeno). Nemoj očekivati da u usporedbi sa snimkom direkt u kompjuter to bude "plemenitije". Komp je ipak brutalno realan i sigurno bi direkt u karticu dobio nešto što je "više hi-fi". Snimka s trake je pak malo manje hi-fi (osječam se ko kreten kad to tako definiram al ne znam kako drugačije na jednostavan način objasnit, heh), ali ima neku svoju debljinu i zvuči dosta zdravo (ako je sama traka u redu... kad se traka potroši onda je sve užasno).
Ma igraj se s tim trakašem! Zabavne su to spravice!
Ako kad pukneš i odlučiš da to nije to, javi ako odlučiš prodavat taj magnetofon! Meni bi baš bio zabavan za snimanje bubnja, hehe!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 11:50 AM   #22
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
To je višekanalni magnetofon! Koliko vidim, 8 kanala.
Puno zezanja za ono što ti hočeš napraviti, a to se sve može i u kompu.
Ali bez obzira na sve - probaj!!
Pusti što ti svi govore, eksperimentiraj malo.
Bravo!!!

I jos jedna stvar:

Kod magnetofona je presudno sledece: brzina trake + sirina zapisa! Uz sve ovo naravno da su tu i preampi itd... Ono sto jeste plus je sto odredjene starije sprave poput tog 1/2 incnog tascama, verovatno ima bolje preampe nego vecina danasnjih kartica gde su isti djubre ne opevano, obzirom na cene. E sad stanje glava,elektronike,kvalitet trake (koja sve i da je stajala,vremenom gubi svojstva i tesko da je bila u "idealnim uslovima" pa da se moze koristiti bez bojazni) Nova traka od 1/2 inca koliko sam shvatio kosta 50-tak i vise evra za 1km. Pa ti vidi.

Ti 4-kanalci mogu da se koriste,ali bi trebalo da je to najlosiji sistem sa trakom. Mada eto, info-a radi, Lee man iz Novog Sada, za onaj njegov prvi album je koriscen malo bolji 4-kanalni tascam ili fostex nisam siguran koji, onaj sa kasetom. To je neka '93.-'94. ili tako nesto, nisam siguran. Imao sam originalni cd u to vreme i slusao i to je to, osim mpeg cvrkutanja od kompresije pride zbog u-tubeta, cuje se vijuganje azimuta glave itd i sum koji cujete jeste na i originalu! U to vreme se nije skidala sa domacih radija.

Last edited by Bockie; 23-03-2010 at 11:59 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 01:29 PM   #23
sira
Senior Member

sira's Avatar

Hvala, na komentarima, magnetofon nije moj pa ga neću moći prodavat, nego sam ga dobio na revers, od radija na kojem radim, ono, koristi ga koliko hočeš ali nije tvoje vlasništvo (pokupija sam tako podosta stare opreme iz podruma, čak i ovu Echo Leyla karticu) pa lagano radimo jedno primitivno demo studio

Za sad nam predpojačalo glumi prastara M&M electronics mixeta, ali smo nabavili sada i jednu još stariju lampašku 8 kanalnu - Binson PA 602-8, samo je čekamo da dođe

Last edited by sira; 23-03-2010 at 01:39 PM.
sira is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 01:51 PM   #24
google
Banned

Onda probaj, to je korisno da bi cuo da li je to taj zvuk koji si ocekivao.
google is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 02:02 PM   #25
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ma igrat ću se s njim ali će to malo pričekat, samo moram uzet lemilo u ruke i napravit hrpu kabela a ne da mi se trenutno.
Old 31-03-2010, 07:17 PM   #26
DzoniPFC
Pro Member

Ja imam jedno off topic pitanjce.
Da li bi mogao da koristim studer a827 bez studijske konzole
prvo bi snimio pesmu na 24 kanala pa onda svaki kanal prebacio u Pro Tools preko Apogee rosseta 800 konvetora i uradio mix iz Pro toolsa digitalno, i, sa analognim hardverom ?

najvise me zanima kako bi mogao da osposobim studer za vise kanalno snimanje bez konzole/mixete i onda iz studera/24 kanala prebaciti u komp...

Last edited by DzoniPFC; 31-03-2010 at 07:20 PM.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 12:27 AM   #27
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Ja imam jedno off topic pitanjce.
Da li bi mogao da koristim studer a827 bez studijske konzole
prvo bi snimio pesmu na 24 kanala pa onda svaki kanal prebacio u Pro Tools preko Apogee rosseta 800 konvetora i uradio mix iz Pro toolsa digitalno, i, sa analognim hardverom ?

najvise me zanima kako bi mogao da osposobim studer za vise kanalno snimanje bez konzole/mixete i onda iz studera/24 kanala prebaciti u komp...
Nista novo, radi se to,ali Studer nema mikrofonske preampe,svakako mora neka mixeta... Snimis na traku pa u komp... E sad ostaje pitanje isplativosti toga...

Old 01-04-2010, 02:17 AM   #28
sira
Senior Member

sira's Avatar

Na ?alost, ovaj magnetofon ne radi ba?, odnosno raspala se guma na pogonskom kotačiću, a i motor ne vrti ba? kako bi trebalo, ali je zato odličan kao splitter, ima po 8 balansiranih i 8 nebalansiranih ulaza i izlaza a i lijepo je vidit 8 analognih VU-metara kako skakuću
Old 01-04-2010, 10:56 AM   #29
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

...mmmskupo odrzavanje,glave da ne spominjem,osim tog vizuelnog efekta - slabe vajde... Mozda eventualno te neke linijske preampe ako ima nekog smisla, ali sumnjam da se tu ista znacajno desava... Verovatno je na jedan inch, posto li je kotur toga...

Vise smisla bi imao neki 2-kanalac, revox, studer,nesto, pa da na njega snimnas mixeve ili da povremeno provuces neki kanal preko trake i slicno...

Old 01-04-2010, 01:58 PM   #30
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ma imam na poslu Tascamov 2-kanalni koji je ispravan pa se budem možda poigrao s njim da provučem koji miks ili nešto, neka splita kanale za razglas i za karticu i neka stoji u prostoriji i lijepo izgleda

Last edited by sira; 01-04-2010 at 02:00 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules