Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Elektronske Muzike

Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca:

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2010, 09:53 PM   #51
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Default Re: Kick i bass u House glazbi?

exactly, samo nema nista bez eq-a uvek ima nesta za podici i spustiti
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2010, 06:41 PM   #52
djtopa
Junior Member

Evo da ne kažete da smo ispitujem bezveze

Ponovno sam krenuo u dotjerivanje midi projekta,ono što mi je google predožio,stišavanje pojedinih instrumenata na dobama gdje nisu toiko bitni,tako da sam dosta njih s veocityjem stišao na dobe gdje kick lupa da on dođe više do izražaja.
nabavio Triology,prva liga su bassevi našao sam jedan dobar deep bass i s njim odsvirao,u Nexusu našao solidan kick i spustio ga par tonova niže nego što je bilo da dobije dubinu...
I saxlab-predobro zvuči pa sam i njega ubacijo i odsvirao nove dionice na saxu,bit će stvar puno bolja.
A ovaj mislim da ću na drugo mjesto ići a mastering jer ovo do sada je sve prekompresirano i ugušeno.

Onaj tutorial u mom prvom postu nevjerujem da ću sljediti kod mixa,samo svoje uho i neka dobro znana pravila.HVALA svima!

Jedno pitanje čuo sam da je dobro u mixu kick pomaknuti u jednu stranu malo a bass u drugu iako su mono kanlai,nema mi neke logike ai lik kaže da će manje smetati jedan drugom?

zaključio sam što manje pluginova,EQ,bustova i sranja to bolje

Kad dođem do audio mixa evo mene opet!

Last edited by djtopa; 29-03-2010 at 10:05 PM.
djtopa is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2010, 07:33 PM   #53
google
Banned

Nemoras pomerati. Samo ostavi nogu ponekad samu, isto tako i bas. Tada ne moras nista da seces sa eq.

Probaj jednostavan test. Upisi 1/4 (tri tona, noga + bas istovremeno)

N N N
B B B

i to upredi sa (samo noga, pa samo bas, pa oboje).

N x N
x B B

I drugo jednostavno resenje: bas mono, noga siroka. Jedan MONO kanal za bas, a nogu stavi jedan kanal levo drugi desno. Na jedan stavi kompresor koji malo radi, malo ne radi, ako pumpa, jos bolje. Ili mozes na jedan staviti malo kratkog reverba, ili eq na jednom malo pojacas bas i visoke, na drugom malo srednje... Imas dosta interesantnih resenja... To se brzo isproba, bices vrlo zadovoljan.

Last edited by google; 29-03-2010 at 07:41 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2010, 06:15 PM   #54
milos
Pro Member

milos's Avatar

Ponekad kada imas sustainovan kick koji ti se bas svidi ubaci SPL De-Verb ili Transient Designer -vrlo korisna alatka
milos is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 12:05 AM   #55
nunuk_t2L
Member

nunuk_t2L's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
8. Limiter + diter u masteringu. Najvise 5 db odseces. 3-4 je dovoljno.
pa ja cu riknut od smijeha
gdje si procitao da se na master stavlja dither?
pa covjece, nemozes rec liku da stavi na master dither ako mu nisi objasnio sta on jest i zasto se koristi... mislim da nisi bas upucen u njegov rad, posto mu preporucas da to radi, i to 2 puta u istom topicu

dither je shum koji se koristi prije a/d konverzije da bi se smanjio quantization error, iliti, ako je voltaza (analogni svijet) izmedju 2 vrijednosti (digitalni svijet), sum ce ju priblizit vise jednoj ili drugoj samim time smanjujuci pogresku. da pojasnim, uzmimo da je vrijednost 0.5, a jedini brojevi koje mozemo prepoznat su 0 ili 1, samim time dobit cemo error od 0.5, dok kad bi se dodao shum (random noise), on ce bacit tu vrijednost vise prema 0 ili 1 i samim time smanjit error.
kada se koristi kao plugin na masteru, onda to znaci da je mix gotov i sljedeci korak je bouncanje (negdje se zove export audio ili render) projekta izmedju 16bit rate u 24 ili obrnuto ako se projekt do tada radio u 24 bita i zeli se na kraju snimit na cd koji ima 16 bit rate, ili pak imas neki sempl koji je druge bitraze, al kod samog importiranja, daw se obicno sam pobrine za konverziju i to je jedina primjena dithera u produkciji....

takodjer, brisanje traka isto je nepotrebno (a davat takav savijet pocetnicima je daleko od konstruktivnog), umjesto toga, postoji automatizacija, eq i sl.. trake koje prave "sranje" mozda imaju samo jedan dio spektra koji smeta i on se lako utisa i ukloni.
a kad vec traka radi probleme, piknes eq na nju, i dok si ne ispraksas uho, dignes za cca. +10db-a sa visokim q-om (narrow bandwith) i sweepas po frekvencijama dok ne nadjes onu koja smeta i onda samo spustis gain kolko treba, podesis q ako treba i to je to, nikakvo brisanje traka.....
google, ako vec ides davat takve savijete onda prvo poslusaj bilo koji psy trance (atriohm, ocelot, braincell, ima ih kolko oces..) pa ces cut sto znaci dobro poslozena guzva u 16ercu i sto je pravi layering...

no dobro, da odem malo on topic

u ovom slucaju, ako oces da kik kida, digni mu duboke i attack (hi mid frekve) dok istovremeno bass traci te iste frekve utisavas, samim time dajuci prostora kiku da dise a bassu da ga ne muti. automatizacija tu isto ne skodi, posto mozda ima djelova gdje svira samo bass pa tu mozes stavit bypass eq-a i onda ga opet ukljucit kad se kik vrati. takodjer, mozes probat malo smanjit midlove na kiku, oko 200-300 hz sa malo uzim bandwidthom da se jasnije cuje (nekad to nije slucaj al vrijedi probat). paniranje jednog i drugog ti ne bi nikako preporucao posto dosta klubova ima mono PA a ako si panirao da se "jasnije cuje", iliti da izbjegnes fazne probleme, kad zavrtis stvar, u klubu ce vjerojatno doc do gubitka dubokih jer ce doc do destruktivne faze i sve ce nekako zvucat....cudno. ko da stavis comb filter na cijelu stvar
dakle, kad mixas, uvijek tu i tamo saberi sve u mono da cujes da li ima faznih problema, ako nema, trebalo bi ti se cut isto ko i na stereo sustavu.

evo ti link gdje mozes nac smjernice di se sta nalazi, al opet, morat ces po uhu a ne po "znanju".
takodjer, savjetujem ti da, uz monitore/zvucnike, poslusas koji put i na slusalicama tek tolko da dobijes drugaciju sliku jer cesto do uvijek (ako nije akusticki tretirano) uz zvucnike koji nemaju flat freq response, i sama soba "rezonira" i iskrivljava zvucnu sliku i tu vrijedi pravilo, sto manja soba, to je visa frekvencija koju ces moc pustit u njoj dok na nize mozes zaboravit ako imas i najopakiji sub a niti jedan absorber/bass trap u sobi, pogotovo ako su ti svi zidovi paralelni i brijes na minimalizam bez polica sa knjigama, kauca, kreveta,.., a tu se onda pojavljuje citava salva problema =P..

pozz i sretno s mixanjem
nunuk_t2L is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 12:31 AM   #56
google
Banned

Quote:
Originally Posted by nunuk_t2L View Post
pa ja cu riknut od smijeha
gdje si procitao da se na master stavlja dither?
Ako mislis na master sinu, na njoj nemam nista. Mastering radim u Wave lab, odsecem par pikova i svedem na 16 bita. Nisi procitao dobro.
Quote:
Originally Posted by google View Post
Limiter + diter u masteringu. Najvise 5 db odseces. 3-4 je dovoljno.
Nigde nisam rekao da stavi na master sinu u sekvenceru bilo sta.

Prvo procitaj, sta pise ok?

Quote:
dither je shum koji se koristi prije a/d konverzije da bi se smanjio quantization error, iliti, ako je voltaza (analogni svijet) izmedju 2 vrijednosti (digitalni svijet), sum ce ju priblizit vise jednoj ili drugoj samim time smanjujuci pogresku.
Stvarno?

Quote:
takodjer, brisanje traka isto je nepotrebno (a davat takav savijet pocetnicima je daleko od konstruktivnog), umjesto toga, postoji automatizacija, eq i sl.. trake koje prave "sranje" mozda imaju samo jedan dio spektra koji smeta i on se lako utisa i ukloni.
To rade pocetnici sto si napisao. Napice milon traka u miks, pa se igraju sa procesingom. Kada se napise kako treba, moze biti 4 kontrabasa, mora se sve lepo cuti. Ako trake prave sranje, nisu dobro napisane, to je najcesce tako. Sa eq se moze malo popraviti, ali je to i dalje lose, ne zvuci.

Za pocetnika je najpametnije da ima onoliko traka koliko moze da se lepo cuje i bez eq. Snimci tog tipa najbolje zvuce.

Quote:
a kad vec traka radi probleme, piknes eq na nju, i dok si ne ispraksas uho, dignes za cca. +10db-a sa visokim q-om (narrow bandwith) i sweepas po frekvencijama dok ne nadjes onu koja smeta i onda samo spustis gain kolko treba, podesis q ako treba i to je to, nikakvo brisanje traka.....
Ono sto ne zvuci, ne treba miksati, samo dzabe uzima prostor. Bolje je popraviti aranzman.

Da nisi ti pisao onaj genijalni tutorijal? Ovo mi lici na to?

Quote:
google, ako vec ides davat takve savijete onda prvo poslusaj bilo koji psy trance (atriohm, ocelot, braincell, ima ih kolko oces..) pa ces cut sto znaci dobro poslozena guzva u 16ercu i sto je pravi layering...
Mislim da se svako ozbiljan trudi da izbegne guzvu kada god moze.

Quote:
u ovom slucaju, ako oces da kik kida, digni mu duboke i attack (hi mid frekve) dok istovremeno bass traci te iste frekve utisavas, samim time dajuci prostora kiku da dise a bassu da ga ne muti. automatizacija tu isto ne skodi, posto mozda ima djelova gdje svira samo bass pa tu mozes stavit bypass eq-a i onda ga opet ukljucit kad se kik vrati. takodjer, mozes probat malo smanjit midlove na kiku, oko 200-300 hz sa malo uzim bandwidthom da se jasnije cuje (nekad to nije slucaj al vrijedi probat).
To je iz onog tutorijala, jel' da? Zaboravio si kosi filter na 64 Hz.

Last edited by google; 31-03-2010 at 12:44 AM.
google is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 06:58 AM   #57
djtopa
Junior Member

Hehehe ,koja rasprava
Eto iz svakog posta da naučim nešto-super!

Nabavio sam si video tutorial za mixanje House glazbe,doduše za Logic (mixing electronika Olav Basoski)ne za Cubase no princip je isti,ako stignete bacite oko na ova 3 previewa tutoriala.
Začudilo me to što lik masivno koristi kompresor na kick,na snare,na clap ga stavi o onda napravi grupu na mixeru samo za bubnanj i opet kompresor a najčudnije od svega mi je kod mixa što stavlja ma master kanal kompresor?Ja sam čuo do sada baš suprotno da ne smije biti na masteru nikakav limiter ili kompresor,također svi mi kažu bježi od clipa,no ovjde kaže da nije ništa strašno ako se ne čuje neka klipa....
Također stavlja paralelnu kompresiju uz sidechain na bassu i stringsu...

Link na tutorial...

http://www.macprovideo.com/tutorial/prodElectro

Last edited by djtopa; 31-03-2010 at 07:45 AM.
Old 31-03-2010, 07:16 AM   #58
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Naj-jachi post do sada!
Treba da se zove: " sve ono sto ste mislili da znate - a ne znate !!!"

ha ha ha , kakva zabava citajuci ove gluposti...i cive se ljudi (pocetnici sa jednom (prvom) pesmom)..ha ha h aaaaaaa...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 07:46 AM   #59
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Naj-jachi post do sada!
Treba da se zove: " sve ono sto ste mislili da znate - a ne znate !!!"

ha ha ha , kakva zabava citajuci ove gluposti...i cive se ljudi (pocetnici sa jednom (prvom) pesmom)..ha ha h aaaaaaa...
Čuj tebi su možda gluposti što ja pitam ili postam,čemu se onda uopće zamaraš pisati gluposti? Ima milijun drugih tema za čitati

Meni koristi svaki savjet i mišljenje,ne mogu sve sam skužiti i još biti siguran da ne radim krivo...
Old 31-03-2010, 07:56 AM   #60
milos
Pro Member

milos's Avatar

Quote:
Originally Posted by djtopa View Post

a najčudnije od svega mi je kod mixa ?to stavlja ma master kanal kompresor?Ja sam čuo do sada ba? suprotno da ne smije biti na masteru nikakav limiter ili kompresor,također svi mi ka?u bje?i od clipa,no ovjde ka?e da nije ni?ta stra?no ako se ne čuje neka klipa....
Procitas ovo http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27034
Stavljanje kompresora na 2 buss je tehnika koju neki ljudi koriste da bi dobili "glue" efekat . Naravno ne treba sve zakucati nego se cilja na 2 , max 3db GR-a.Ti kada stavis kompresor na master tada sve elemente u mixu podesavas u odnosu na kompresor - neko jednostavno tako voli da radi ...
Olav je rekao da mozes da teras INDIVIDUALNE kanale u crveno sve dok se NE CUJE klipovanje, dok master ne teras
milos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules