Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2010, 05:40 PM   #1
gars
Junior Member

Default opremanje studija

pozdrav svima! ovako, ovaj thread će se činiti vrlo neozbiljan, no treba mi Va?a pomoć. Naime, par poznanika je preko udruge dobilo mogućnost izgradnje studija i ?ele da im se sastavi kompletna re?ija i oprema za snimanje. koliko znam, sama izgradnja je rije?ena i bit će dvije prostorije od 20 kvardata. Znači, ono ?to mi treba su savjeti koju opremu kupiti. i to od same nule. cilj je slo?iti studio za snimanje u kojem će se moći snimati jedan standardan bend, ?to znači između 16 i 20 kanala. bud?et mi jo? nije poznat, no dobit ću informaciju vrlo skoro, no čini mi se da će biti minimalno 10 milja eura. studio ne mora biti high-end, to ni nije cilj, no bilo bi ok da nije ni pun behringera. Dakle, nekakav polu pro, dovoljan za kvalitetan demo snimak.

dakle: -kompjuter (preporučite kako i ?ta, meni ovi RuDaw-ovi izgledaju savr?eno)
-zvučna kartica (gore pi?e koliko ekipi treba kanala, pa nek to bude orijentir)
-mixeta
-monitori
-kabla?a
-mikrofoni
-hardware (kompresori, predpojačala, efekti i ostale d?id?e)

toliko smjernica za sad, nadopunnjavat ću thread sa informacijama kako ih budem dobijao. svaki savjet ili prijedlog je dobrodo?ao
hvala svima unaprijed!
gars is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 10:32 PM   #2
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: opremanje studija

Thread je premaknjen iz "Dizajn i konstrukcija studia" u ovaj podforum jer nema neke značajke oko izgradnje, dizajna, konstrukcije i slično jer je to "rije?eno".
Priča ide samo oko HW opreme

A mo?e? da podijeli? (foto dokumentacija mo?da) kako akustički rje?avaju situaciju u podforumu "Dizajn i konstrukcija studia"

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 12:01 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by gars View Post
dakle: -kompjuter (preporučite kako i šta, meni ovi RuDaw-ovi izgledaju savršeno)
-zvučna kartica (gore piše koliko ekipi treba kanala, pa nek to bude orijentir)
-mixeta
-monitori
-kablaža
-mikrofoni
-hardware (kompresori, predpojačala, efekti i ostale džidže)

toliko smjernica za sad, nadopunnjavat ću thread sa informacijama kako ih budem dobijao. svaki savjet ili prijedlog je dobrodošao
hvala svima unaprijed!
- ruDAW (uklopljen u budzet)
- Allen&Heath R-16
- Adam A7
- Klotz - Adam Hall - Neutrik
- Mikrofoni (D-112, SM-57, RODE NT-5 par, AT PRO-35 3-4komada, AT-4033, ATM 450, RODE NTK...)
- Hardware/Software:
1. Cubase 5 full retail (oridzidzi)
2. UAD 2 solo/duo flexi.
3. T.C. Reverb M3000 dual proc...
4. Stereo mic-pre u klasi od najmanje 700e (a ako ne , onda nista! Ima dana...)

Recimo...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 12:06 PM   #4
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
- Mikrofoni (D-112, SM-57, RODE NT-5 par, AT PRO-35 3-4komada, AT-4033, ATM 450, RODE NTK...)
Slazem sa svima osim sa Rode NTK, imaju dobar budzet da priuste Brauner Phantom C, ili jeftinija varijanta Rode K2, ili pak Violet Black Knight.
NTK po meni bas i nije najbolji izbor, ne bih rekao da je to dobar mikrofon.

Last edited by Jan; 25-02-2010 at 12:32 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 12:33 PM   #5
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

hoces da kazes da je NTK los mikrofon?
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 02:15 PM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
hoces da kazes da je NTK los mikrofon?

Kao sto sam reko, po meni, previse sibilantan i nekako providan, po meni ne lezi dobro u miks. Smatram da su Black Knight, K2, Brauner Phantom mnogo bolji izbor...
Old 25-02-2010, 04:41 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Kao sto sam reko, po meni, previse sibilantan i nekako providan, po meni ne lezi dobro u miks. Smatram da su Black Knight, K2, Brauner Phantom mnogo bolji izbor...

Brauner je 1300 evra, a NTK nesto preko 300, tako da je Jan potpuno u pravu da je Brauner bolji.

Ali covek trazi opis za osrednji ,malo jaci project studio i za to je sasvim ok. Imas 4033 koji je trandza i imas NTK koji je lampa.
Stvari se , hteli to ili ne, moraju posmatrati i sa trzisnog aspekta! Dakle u ponudi studija imas klasiku i lampu pa biraj! Nije Brauner, ali ni sat tog studija nije 300 evra!

Quote:
previse sibilantan i nekako providan, po meni ne lezi dobro u miks
Nije previse sibilantan, nego tako radi lampa! Odlican mic, u toj ceni, cak cujem da se uvelike moze poboljsati zamenom lampe sa nekom skupljom... Moze biti vrlo koristan spot mic za bubanj ili sjajan over u paru,lepo snima bas pojacala,akustare, vokale,perkusije i trpi prilicno opterecenje. U okvirima srednjeg ili project studija je vise nego koristan...

Poz'

Last edited by Bockie; 25-02-2010 at 05:07 PM.
Old 25-02-2010, 05:33 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post

Nije previse sibilantan, nego tako radi lampa! Odlican mic, u toj ceni, cak cujem da se uvelike moze poboljsati zamenom lampe sa nekom skupljom... Moze biti vrlo koristan spot mic za bubanj ili sjajan over u paru,lepo snima bas pojacala,akustare, vokale,perkusije i trpi prilicno opterecenje. U okvirima srednjeg ili project studija je vise nego koristan...

Poz'
Za AT 4033 se slazem, slusao sam ga i lep je mikrofon, nisam miksao, radio bilo sta sa njim ali lep zvuk daje, a slusao sam neobradjene demo-e.

A ne bih se slozio sto se NTK tice da je to do lampe...K2 je lampa pa nije takav, SE Gemini ima dve lampe pa opet nije takav, ja imam SE Z5600 za koji su mi govorili da je previse sibilantan a on je malo dete u odnosu na NTK (igrom slucaja puno sam radio sa NTK, nisam direktno snimao sa njim, ali sam puno materijala sa NTK miksao), Neumann u87 je lampa i nije takav.
Upravo miksam jedan USA album snimljen na NTK i plus lik ima sibilantan govor, stizali su mi snimci sa 4 razlitih mesta, 3 razlicite drzave i 2 razlicita kontinenta i svi imaju nesto zajednicko...
NTK koristi istu kapsulu koju koristi NT1a, i jedan i drugi su jako sibilantni mikrofoni...
K2 je daleko bolji mikrofon od NTK, a skuplji svega 100-inak evra, pre bih im preporucio K2 umesto NTK.
Na kraju krajeva ni ne treba im tube mic, tube ne znaci uvek obavezno i bolje, narocito ako je jeftin tube mic u pitanju, mogu uzeti Violet Black Knight i da budu prezadovoljni.
Ja sam nesto prevideo da je Brauner Phantom 900 E, pa sam racunao da u 10k E moze da se uklopi kao main majk, ali nije.
Stvarno mislim da u tih 10k evra sebi mogu priustiti neki malo bolji mikrofon od NTK.

Opet, nisam neki znalac u konstrukciji mikrofona i tako dalje, govorim iskljucivo na osnovu svog iskustva i iskljucivo na osnovu iskustava snimanja i miksanja closemiking snimljenih vokala razlicitim mikrofonima.

Pozdrav

Last edited by Jan; 25-02-2010 at 05:36 PM.
Old 25-02-2010, 09:54 PM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
...... Neumann u87 je lampa i nije takav.
Da nisi mozda hteo da kazes da je U67 lampa .....87 sigurno nije
Old 25-02-2010, 11:18 PM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ovo je 87ica... nema lampe...mrak je...

Shefe, svaki mikrofon slovom, koji si naveo je bar duplo skuplji on NTK, pa i ne radio bolje za te pare...
Matori tebi se ne svidja i to je u redu.
Ali jebi ga za te novce je DOBAR.
Gemini je preko 'iljadu evra!!!!! Kao i Brauner i Neumann i ostali.... Za vece novce ima mnogo bolje. Logicno.

Aj, sad mi se prepiremo, a coveku treba pomoc. Neka cuje jos koga...ima jos micova, evo naveo si Violet, odlican je,ima tu jos stvari, Oktava, SEE, dakle u klasi micova za srednji project studio...

Poz'

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules