|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Zanima me tko od Vas radi svoj mastering pjesama i kako ga odrađuje, tj. kojim koracima? Da li upotrebljavate multiband compressore ili kombinaciju nekih "fancy" compressora? Koji vam je favourite EQ pri zavr?nom bojanju? Da li limitirate svoje stvari s obzirom da je loudness war na svom vrhuncu (ja se ovom iskreno nadam, te ?elim da se vratimo korijenima kada je dinamika bila gotovo SVE
![]() Nakon toliko pitanjca, u redu je da navedem kako ja to radim u koracima: 1. početni wav file 44100 Hz, 24 bit 2. Har-Bal EQ za uljep?avanje 3. Waves LinMB - multiband compressor 4. Waves L3 - limiter 5 Roger Nicholson Ditailer 6. prebacivanje u 16 bit 7. dithering FINITO U 95% slučajeva ovako zavr?avam pjesme. Moj stil jest house, elektronika i down tempo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
iz znatizelje, sta ce ti Har-bal, multiband comp i detailer?
mislim da je internet kriv za ovakve "recepture" kad je mastering u pitanju svi koriste neke lance plugova, uglavnom po 4-7 kom za redom jer se "tako radi" mastering a sta je sa slusanjem, tj da li uopste treba procesirati toliko il ne ili bezobzira na to stavis taj plugin-chain pa render ![]() najbolji nacin da se skapira sta je mastering je da neko bukira session kod nekog ko se s tim profesionalno bavi kako bi shvatio sustinu tog posla i nacin rada..primarno ce nauciti podosta o svom mixanju ako donese coveku svoj materijal na neku procenu i misljenje i ta prica o "loudness war-u" - Bob Katz kao predvodnik, a covek se ni ne bavi masteringom muzike koja primarno zahteva loudness i bez toga ne moze - napravi Prodigy ili Noisia ili bilo koji house, techno, itd da zvuce kao jazz ili samba/salsa svirka npr ...nece moci bogami ![]() ..mozda moj neki nebitan dodatak celoj mastering prici na forumima... poz
____________ http://www.facebook.com/everbeatz http://everbeatz.blogspot.com/ https://www.facebook.com/everbeatzNS https://soundcloud.com/everbeatz Last edited by Everbeatz; 16-01-2010 at 03:51 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Ja radim sam sebi mastering. Za mene je to zadnja rupa na svirali. Ne koristim vise od tri efekta, a i to je previse.
Kompresor malo radi, malo ne radi, sece samo po koji pik. Eq pojaca za oko 1- 1.5 db frekvencije koje su mi bitne. I limiter odsece par pikova do 3 db. Nece se pokvariti zvuk, bice malo jasniji i kompaktniji. I nesto glasniji... Ako miks ne valja, ne vredi raditi mastering. Ako aranzman ne valja, ne vredi miksati. Ako pesma ne valja, ne vredi pisati aranzman... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
@Eomsy - Nisi rekao na cemu slusas..?
ako STALNO stavljas ovo bez obzira na pesmu / miks - onda je pogresno...kako znas da sve ovo treba u datom miksu?? Mnogo toga se trpa jer je tu, imamo plug in, pa ajde... ![]()
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Recimo,kada je u pitanju elektronika(primer "Audionova"),uglavnom nema mnogo mudrosti.
Samo neki limiter i pre njega recimo Inflator i EQ chisto da secne neku frekvenciju koja je suvishe rezonantna...mada to gledam da izbegnem u mixu. Ako je u pitanju neshto sa vecjom dinamikom (primer "The Reworkers") onda se i malo poigram negde sa nekim kompresorom. U principu,trudim se da nadjem kompromis izmedju dinamike i nekog pristojnog nivoa.Nikad nisam imao tendenciju da tu pokushavam da od jarca napravim magarca. ![]() P.S. DaBear,da li znate mozhda neku shkolicu tu u Engleskoj(ili gde god) u kojoj moze da se izuchava samo mastering(poshto sam zavrshio sound design)? Uzdravlje! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Pa da i ja kao novi moderator ove sekcije dam neki svoj pogled na stvar....
Po nekom mom mi?ljenju koje izlazi iz iskustva , ja bih napravio ovakav redosljed plug-ina ili analognih sprava. 1. Kvalitetan Hi-Pass filter - ja osobno upotrebljavam PSP Neon HR u linear phase modu i u maximalnoj resoluciji- Najvi?e energije je na bas području i sa korektnim filtriranjem subharmonika , mo?e se u?tedeti puno dynamic ranga. 2. EQ za "či?čenje" resonantnih frekvencija i korekciju frekvencijskog spektra - uvijek u cut maniri....sada za to upotrebljavam Brainworx BX Digital....u najvi?e primjera u M/S modu 3. MicroDynamics kompresor.....sa njim napravim neki kontrolirani "pumping" u tempu pjesme - na neki način pojačam "groove" pjesme....za to upotrebljavam Crane Song STC 8H ...ali PSP Mastercomp to isto dobro radi....namje?tanje kompresora u toj maniri je totalno filigranski posao i treba? imati dosta iskustva , i veoma precizan monitoring...max kompresija 1-2 db 4. "Sound shaping EQ" - peak type filteri u boost maniri , sa kojim pojača? frekvencijske opsege gde fali prezence ili powera, bitno je da su u tonalitetu pjesme.....kod mene je to Crane Song Ibis M, Summit Neve Element 78, BFE Filtek MK3, SPL Pass EQ - nekad upotrijebim samo jedan...nekad njih vi?e...zavisi od pjesme i kvalitete miksa.. Od plug-ina odlično mi rade PSP SQuad.... 5. "Glue" kompresor - nije uvijek potreban - ali dobro je staviti ne?to ?to ima malo karaktera ako se to tra?i.....generalna kompresija max 1-2 db PSP Master comp ili ne?to slično ako je digital.....ja upotrebljavam ESE Transcomp... 6. Limiter ili klipovanje AD konvertora.....PSP Xenon ili Crane Song HEDD Kod nekih pjesama stavim nekoliko procesora...a kod nekih samo jedan....zavisi od stila i miksa.....kao i svugdje u audio nema tu pravila... A iskreno mislim , da je najbitniji monitoring i iskustvo translacije mastera na radiu ili u klubu.... Toliko zasad, pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() No, da malo pojasnim stvari ... NE ?ELIM NIKOGA UVRIJEDITI !!!! Nedavno sam si nabavio Adam A7-ce, no moram priznati da nisam previ?e radio na njima, jer mi kućni uslovi to trenutno ne dopu?taju ... gradim si CR dolje u podrumu da otkrijem njihov puni potencijal http://www.rumski.com/forum/showthre...=28239&page=12 .... tako da za sada mixam (a i ostale stvari) radim preko Senheisser HD 280 PRO! Molio bih da ne ulazimo u raspravu koliko je mixanje i masteriranje preko slu?alica lo?e ili dobro, jer za sada je to tako dok ne budem gotov sa radovima ![]() ?To se tiče ovog redosljeda, to većinom koristim na svojoj house produkciji, mada bez Har-Bala ne radim ni?ta ![]() @Everlast DA SI PROČITAO CIJELI MOJ THREAD, shvatio bih da sam zagovornik da GLASNIJE - NIJE BOLJE!!!! Molim te, nemoj se uvrijediti, nisam sa ovom tvrdnjom mislio ni?ta lo?e prema tebi. No mora? shvatiti da entuzijasti poput mene, si nemogu priu?titi zakup nekog mastering studija, pa da se i tome uči, jer ja sam SAMOUK ?to se tiče mixanja, i produkcije, i masteringa ... jedino mi je u krvi aran?man i skladanje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jo? jednom, za sada mislim da mi ovaj redoslijed plug-inova odgovara za moju house produkciju! Da li grije?im? Vrijeme će pokazati, kada usvojim jo? dodatnog znanja!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
ako ti to radi....sve je o.k.....nema tu pravila.....samo različiti pristupi... G
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Jel moze neko objasniti sta znaci "klipovanje AD konvertora" u masteringu?
Moj lanac za moj "mastering" je: 1. sonnox eq (hig pass iznad 30hz, mada to uvek uradim u miksu, i za skidanje nekih frekvencija i dodavanja, ako smatram da treba). 2. Waves LinMB multibend kompresor (opet ne uvek) 3. Sonnox Limiter (uvek!) 4. I na kraju Waves L3 kao brick wall, koji ne komprimuje nista, samo dovodi najvise pikove do -0.3 db. 5. Naravno i dithering i onda sachuvam fajl kao 16 bitni fajl. E sad, ja ne volim preterano mrchkati multibend kompresore, tako da kad osetim da nesto nije kako treba, vratim se u miks pa popravim pa opet izvezem miks iz projekta. I zanima me jos nesto, sta je najbolje koristiti za downsampling, sa na primer 88.2 khz na 44.1khz? Inace drugim ljudima ne radim mastering, sebe smatram za nekog ko to ne zna da radi. Pitao sam gore sta to znaci "klipovanje konvertora", video sam par puta taj izraz, ali nisam saznao sta znaci. Last edited by Jan; 16-01-2010 at 06:18 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
sam svoj majstor | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 281 | 02-09-2011 05:56 PM |
kako da svoj ms2000 pretvorite u ... | alavuk | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 1 | 30-03-2009 03:38 PM |
Rambo poklanja svoj novi CD... | idekius | Razno | 25 | 28-08-2008 03:26 PM |
Koliko cijenimo svoj rad.. u eurima. | mandrak | Razno | 0 | 01-01-2006 12:41 PM |