|
Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
jbga...vremena se menjaju, ukusi i publika takodje... Bila je interesantna diskusija na ovu temu na Gearslutzu skoro, i neko je kao glavni razlog (zasto se raspada muzicka industrija) nave razlog da je SVE DANAS BRZO DOSTUPNO....i kad se malo bolje razmislis, tacno je. - kad sam bio klinac, nije bilo interneta, ni mp3, nije bilo ni kompjuter (!!?) - svidja ti se neki band, skupljas isecke iz novina, nestrpljivo cekas plocu u prodavnicama (ili molis nekoga da ti donese iz inostranstva).. - posto nemas mnogo ploca, onda ih slusas puno, postujes ih, udubis se malo u muziku, analiziras, itd.. - pokusavas da saznas sve o tom bendu na razne nacine (magazini, radio, itd).. - sve je nekako, bilo mistificirano, nije bilo lako saznati gde su snimali i kako i gomilu drugih informacija.. - cekas (strpljivo) da pokazu neki njihov spot na TV-u....(!!) Danas - neko te zainteresuje: - za 30 sekundi ga "izGuglas" - nadjes SVE o njemu na Wikiju, slike od kad se rodio, sa odecom, bez odece, u WC-u..sve ima da se vidi / procita.. - muzika - za 30 sekundi DOWNLOADUJES SVE njegove pesme / albume, preslusas NA BRZAKA (propustis pola od muzike) , ZABORAVIS na kom hard disku je (ili mozda izbrises posle 2 dana greskom...) ko da se nije desil - sve sto te zanimalo o nekome je ispred tebe za manje od minut !! - skines SVE spotove odma, video iz studija, kako su snimali, miksali, SVE SVE na tanjiru, bez po muke... To (po meni) mnogo ubija taj neki "kolekcionarski" i "istrazivacki" duh... Danas svi imaju sve (kad pricamo o muzici , na primer..) A puno ljudi i ne zna sta ima na svojim diskovima (presnimio od komsije...) Vec se odprilike pokazalo u praksi preko, da bi se neki band izgurao, treba minimum 1 MILION dolara / funti da se ulozi.... Ukusi su se promenili MNOGO i danas na pr, Santana ili Dire Straits ili Hendrix NE BI IMALI SANSE !!! ne uklapaju se u profil publike (kao pre) niti bi prodali (onima koji kupuju..) Reklama caruje! reklama je sve! U svemu.. Primer - bilo koji holivudski film potrosi ISTU (ako ne i vecu) sumu na reklamu i na snimanje. Kung Fu Panda (crtani) je kostao $180 M da se napravi i na reklamu su dali $200 M....a zaradio je oko $800 M...!!! U muzici vise nema "na duge staze" kao pre. Juce sam negde video na webu, da je danas prosecno trajanje nekog "cool" gitarskog benda 9 meseci....toliko traje ciklus od kad ih primete, pa MySpace, pa ovo ono dok se ne zasite od njih i predju na sledeci cool band !! pa ti vidi... PS i pre je bilo tipova ala Timbaland...kompozitori koji su "stancovali" hitove ko ludi za razne bendove i pevace ...ali mi nismo imali pojma o tome!! A da ne pricam kako su i nase disko kuce pre davale avanse i placale studio (! zamislite!!)..kad se setim koliko nam je, za ono vreme, puno para Zagrebacki Jugoton dao za "Master Scratch Band"..cak su nam platili avionske karte i hotel da prespavamo tamo (!!!!)
Ja sam svestran - sve mi je strano ! Sinewave Surfers Messy Boys SE16 Zoran http://www.facebook.com/album.php?ai...2&l=57cd77e7d1 http://soundcloud.com/dabear Last edited by DaBear; 31-12-2009 at 09:29 AM. |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
tra?im jednog muzičara iz kraljeva.Molim vas, pomagajte. | supersonic | Pricaonica | 3 | 07-09-2009 05:56 PM |
UAD-1 1. dan... da li je sve u redu ? | Snimatelj | DSP forum | 19 | 16-04-2009 09:12 AM |
Akustika Threadovi po redu - dema0206 | DeMa | Dizajn i konstrukcija studija | 52 | 24-07-2008 08:45 PM |
Su?tina muzike kroz kulturu muzičara, duhovnost, samosvest, filozofiju... | yechmeny | Dragan Ivanović | 6 | 18-02-2007 05:33 PM |
-= Rumski Muzički Kalkulator - probna verzija =- | ProkDu | Audio Software | 15 | 21-09-2006 06:31 PM |