Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-12-2009, 11:46 AM   #1
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: UAD snizio cene plagova + bandlovi

Quote:
Originally Posted by google View Post
Zato sto miks sa UAD bolje zvuci. Mali, ali dovoljan razlog.
Hehe. Pa to je ona stara pricha-moj sir manje kiseo od tvoga...
Zna li neko KONKRETAN odgovor ili?
Posto su stavovi konkretni, zasto ne bi bilo i obrazlozenje??
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 11:55 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Zna li neko KONKRETAN odgovor ili?
Eno ti na 1. strani...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 01:44 PM   #3
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Eno ti na 1. strani...
Jeste Boki, al to je obrazlozenje tipa : Veruj mi brate, kad ti kazem, zvuchi bolje I verujem ja tebi, ali...
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 02:14 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ja sam cuo / citao da efekti koji idu sa hardwerskih CPU kartica (UAD, Pro Tools Accell, ) zvuce bolje nego isti plugovi kad ih tera isti CPU koji tera i ostatk kompa..?
Nisam nikad probao (Life is too short!!)

Na Gearslutz-u su pricali kako Pro Tools plugovi
bolje rade na HD nego na LE..

eto razonode...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 02:51 PM   #5
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ta prica o pluginovima bi bila svima jasnija da se svi malo vise udubimo u neke osnove kako se plugovi prave i koje karakteristike ga definisu. Nekima je to izgleda problem i opterecenje, a po meni je to jedini nacin da neko shvati sta taj plug radi ili ne, jer je graficki interfejs svakog pluga prilicno bitan faktor za "zvucanje" istog, da ne pominjem brand-name..

Ako se vec raspravlja/izucava o mikrofonima, analognim kompresorima, preampima, itd i delovima od kojih su sastavljeni kao i koja je vrsta topologije u svakom pa mu direktno odredjuje karakter, ne vidim zasto se ljudi malo vise ne bi udubili u razumevanje DSP-a. Problem kod DSP-a je sto ne mozemo da ga "otvorimo" da vidimo sta je unutra, ali postoje programi koji mogu da 'izmere' plug od glave do pete i samim tim bi neka vrsta placeba prestala da postoji...

Po meni je to danas direktan problem lose percepcije softvera - nit ima neke standardizacije i provere (npr AES quality check), nit ljudi pojma imajo o DSP-u te ovakvih threadova na netu ima gomila, a manje-vise sve same hipoteze..

Po meni je veci prob u gain strukturi, AD/DA konverziji, nego u internoj matematici plugova, bar kad je sam sound u pitanju..
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 03:10 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
................

Po meni je to danas direktan problem lose percepcije softvera - nit ima neke standardizacije i provere (npr AES quality check),
Nikada nije ni postojala neka specijalna standardizacija ni provera u proizvodnji sprava za audio produkciju... cak i dok su bile (samo) hardverske. Ako bi postojala, onda bi trebala biti javno dostupna (neka se i placa, ali neka bude javno). Po mojim saznanjima neka pravila i specifikacije postoje.... ali se realno ne ticu kvaliteta niti jedne sprave... a cak i tamo gde se spominje to, prakticno je ostavljeno samom proizvodjacu, da odluci da li ce postupati tako kako oni kazu, ili ce "na svoju ruku"... posto niko do sada nije povlacio iz proizvodnje audio spravu zato sto je bila izvan okvira standarda koji je propisan od strane AES-a.... mozda samo Consumer Electronics [CE] sertifikat moze nekome biti problem ali... bilo sta vezano striktno za zvuk i AES .... definitivno ne.

Quote:
nit ljudi pojma imajo o DSP-u te ovakvih threadova na netu ima gomila, a manje-vise sve same hipoteze..

...........
Definitivno ni ne treba da imaju pojma o DSP ili bilo kom drugom nacinu tehnicke realizacije neke sprave/efekta, trebaju da koriste (svoje) usi i procene sta im "radi" a sta ne... nekakvo poznavanje DSP im nece preterano pomoci u takvim i slicnim svakodnevnim obavezama...

pozdrav

bogi

p.s. Evo vam spisak svih AES specifikacija i standarda, pa procenite sami iz naslova koliko se koji papir (uopste) bavi pitanjem zvucnog kvaliteta audio uredjaja: http://www.aes.org/publications/standards/
.
.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-12-2009 at 03:56 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 03:27 PM   #7
kejkz
banned

Ima knjiga o DSP-u koliko hocete, ako vam treba, samo me PM-ujte (oterajte u picku materinu ili posaljite prsnl mesidz, po volji, moze i oba paralelno).
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 06:56 PM   #8
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
p.s. Evo vam spisak svih AES specifikacija i standarda, pa procenite sami iz naslova koliko se koji papir (uopste) bavi pitanjem zvucnog kvaliteta audio uredjaja: http://www.aes.org/publications/standards/
.
.
Poenta nije bila u tome da neko treba da sedne, nauci DSP i programira plugove, ali posto je "audio engineering" u pitanju jasno je da je pozeljno poznavati bar tehnicke osnove necega...sama rasprava, koja ima za bazu argument "meni to zvuci dobro ili ne" i tu se zavrsava, mi bas i nema karakter ozbiljnosti bar kad postoji mogucnost za egzaktnu proveru necega...pogotovo jer sam video dosta primera gde ljudi tvrde da neki plug radi nesto sto ne radi - na kraju krajeva more je threadova na netu kad je ta tematika u pitanju..

AES sam spomenuo kao neki primer organizacije koja bi mogla da "odradi" u najmanju ruku mythbusting "analognih" plugova kojih je more, bar u neko poslednje vreme..verovatno sam se krivo izrazio, jer u sustini ne tvrdim da oni rade standardizaciju ili neki check plugova generalno, ali ne bi bilo na odmet...cisto kao ideja

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 04:13 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
jer je graficki interfejs svakog pluga prilicno bitan faktor za "zvucanje" istog, da ne pominjem brand-name..
Sto posto si u pravu! Čak se ne radi samo o tome da li je GUI "lep" ili "ružan", nego koje su boje i nijanse dominantne! I to ne važi samo za pluginove, nego i za GUI osnovnog softvera. To bi valjda Silicon Science i Insane Eyes mogli da elaboriraju, pošto se (koliko kapiram) obojica bave dizajnom.

Habić mi pričao kako mu je u Studiju 5 PGP jedno vreme cela slika bila pomerena ulevo, a onda se ispostavilo da je neka sijalica stajala sa leve strane miksete Multimedijalni smo stvorovi, šta ćeš.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Što se ostalih stvari tiče, pridružujem se Bockijevim i Boggyjevim stavovima po pitanju poznavanja arhitekture DSP-a i pluginova. Šta me briga, vrtim dok mi se ne učini da može da prođe. I dok ne moram da predam gotov proizvod. Inače bih se doživotno vrteo oko svakog projekta, pošto mi se svaki dan učini da nešto može i drugačije.

Last edited by awacs; 22-12-2009 at 04:19 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2009, 05:01 PM   #10
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Kad smo vec kod "matematike" pluginova...

http://www.rhythminmind.net/presetbl...-eq-fact-myth/
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules