Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 27-10-2009, 11:31 AM   #1
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Problem????

Quote:
Kako da sa dva plugina obradim recimo vokal ili gitaru, sta da stavim ???
Kompresor i EQ! Osnova!

Uzmi za vezbu neki primer sa gitarom i vokalom samo, pa vezbaj...
Imaj na umu da je 2-3db na EQ vec veeelika vrednost,pa oprezno,ispituj sta je na kom kanalu desava na razlicitim dodatim i oduzetim frekvencijama...

Kompresor isto tako,ne treba koristiti pluggove da od traka pravis nesto sto one nisu! (osim u bas nekim specificnim slucajevima,do kojih se kasnije tek dolazi...). To su alati koji sluze da se zvuk prilagodi ostalim instrumentima i drugim trakama,i da se ulepsa ili poboljsa postojece stanje. Ne mozes od sranje kanala rastimane Jolancuge dobiti Kirk Hameta nikad! Dakle lagano sa plug-ovima...!

Last edited by Bockie; 27-10-2009 at 11:36 AM.
Bockie is offline  
Old 27-10-2009, 12:06 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Kompresor i EQ! Osnova!
... i možda de-esser (recimo Waves, jaaaako dobro to radi).

Počni od Stillwell Rocketa, stavi ga (recimo) na treću insertnu tačku, čačkaj njega i EQ koji je integrisan u SX, pa tek onda vidi da li ti zaista treba SSL, API, štagod.

Što se gitara tiče, ako ti je GR nophodan poslušaj Kejkza - bounce mix na neku drugu traku.

Treća i važna stvar - šta te briga za latenciju ako si već počeo da miksaš? podigni latenciju na 100ms ili više - playback će ti kretati sa malim zakašnjenjem i "dugmići" na pluginovima će reagovati malo sporije, ali ćeš rasteretiti procesor ihahaaaaj

Pozdrav,

Vasa
Old 27-10-2009, 12:10 PM   #3
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
... i mo?da de-esser (recimo Waves, jaaaako dobro to radi).

Počni od Stillwell Rocketa, stavi ga (recimo) na treću insertnu tačku, čačkaj njega i EQ koji je integrisan u SX, pa tek onda vidi da li ti zaista treba SSL, API, ?tagod.

?to se gitara tiče, ako ti je GR nophodan poslu?aj Kejkza - bounce mix na neku drugu traku.

Treća i va?na stvar - ?ta te briga za latenciju ako si već počeo da miksa?? podigni latenciju na 100ms ili vi?e - playback će ti kretati sa malim zaka?njenjem i "dugmići" na pluginovima će reagovati malo sporije, ali će? rasteretiti procesor ihahaaaaj

Pozdrav,

Vasa
... i, naravno, lejring i lejerin i lejeri....
silicon science is offline  
Old 27-10-2009, 12:15 PM   #4
milanCHE
Senior Member

milanCHE's Avatar

i izbegavaj da u istom projektu trpas midi(vst) i audio trake.....bar ne previse....kad si zadovoljan odradjenim "midi" delom posla (odabir adekvatnih "farbi",midi programing i aranzman),lepo exportuj svaku tu midi(vst) traku u *.wav traku,njih lepo zatim otvori u novom projektu (MIX),"otpusti" (povecaj) latenciju kartice koliko mozes,pa onda insertuj (senduj) efekte.....videces razliku sigurno....nije taj AMD toliko rdjav jos uvek,imam je 5000BlackEd.-jos uvek DOBRO radi.....
eh....DA,pogledaj jos jednu stvar,a to je u vezi samog Cubase-a,mislim dsa sam ja ranije imao taj zez....naime,mislim da u SX3 mora da se chekira opcija "multi processing",proveri to u devices/device setup/VST audiobay...ako se ne varam...nadji to tu negda pa chekiraj,ako vec nije....
POZ.....
Old 27-10-2009, 12:19 PM   #5
kejkz
banned

Poludece mu glava od ovolikog broja informacija
kejkz is offline  
Old 27-10-2009, 12:42 PM   #6
Hepek
Member

Evo citam i ne znam gdje da krenem U svakom slucaju hvala svima, ako jos neko ima nesto za nabaciti,dobrodoslo
Hepek is offline  
Old 27-10-2009, 01:02 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
i mo?da de-esser
Nikada nisam upalio ni jedan de-esser,ni za mix, ni za ikad ista! Mpre mixanja mora da se zna postavka mikrofona,sto ukljucuje i sam izbor istih i to je to!

Moze,naravno,cika Vasa ne gresi,ali onda cemo doci do onih 16 efekata na 6 kanala...

Dakle,opet onaj Big Sisters live pominjem,odlicno je ispao,osim eq i dinamike na kanalima nema nista drugo,sto ce reci 2 najvise 3 efekta ako ima gejt,po kanalu!
Sendovi: Jedan reverb,jedan roland dimension i delay,koji 60% ide ponovo u reverb...!

To je to,nista vise na 16 punih kanala!

Masterovao na Mackie Final master i to je to....

Bockie is offline  
Old 27-10-2009, 01:04 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by milanCHE View Post
nije taj AMD toliko rdjav jos uvek,imam je 5000BlackEd.-jos uvek DOBRO radi.....
Ja jo? uvek radim na AMD 4200. Mo?e.

Quote:
Originally Posted by milanCHE View Post
naime,mislim da u SX3 mora da se chekira opcija "multi processing",proveri to u devices/device setup/VST audiobay...ako se ne varam...nadji to tu negda pa chekiraj,ako vec nije....
POZ.....
CTRL+ALT+DEL > Task Manager/Processes/CubaseSX.exe pa desni klik pa Set Affinity pa se vidi da li radi sa oba jezgra.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-10-2009, 01:30 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

I tek radi istine, opterecenje procesora nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka dokle god moze da ga pusta. To da li je CPU opterecen 3%, 30% ili 56% nema veze sa zvukom koji se cuje jer bi po tome ispadalo da se na jacem kompjuteru aranzman "bolje cuje" (sta god to znacilo...)

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline  
Old 27-10-2009, 03:50 PM   #10
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
I tek radi istine, opterecenje procesora nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka dokle god moze da ga pusta. To da li je CPU opterecen 3%, 30% ili 56% nema veze sa zvukom koji se cuje jer bi po tome ispadalo da se na jacem kompjuteru aranzman "bolje cuje" (sta god to znacilo...)
Nema tu sta da ispada ili ne ispada,lepo pustis trake koje ti ubijaju 90% procesora,cujes kako to zvuci,onda brzo redom frizujes sve sto se frizovati moze ,opet pustis play i onda dodjes opet ovde i kazes Quake-u hvala na informaciji.
quake is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules