Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 21-08-2009, 12:33 PM   #40
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Adam A6 vs KRK VXT6

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ovde se definitivno ne govori o najboljem izboru monitora prema velicini prostorije nego prema dubini dzepa, tako da je uskladjivanje monitora prema velicini prostorije sada i ovde sekundarno pitanje. Kompromis je vec napravljen.

Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

Ovo vazi za svaki par (korektno dizajniranih) zvucnika, ne samo za BM-6a.

Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

A akusticki tretman je potreban i za jos nesto osim za niske frekvencije...

bogi
Boggy, za sve sto si rekao mogu samo da klimnem glavom gore-dole... Ali, meni je primer Daddy Z i njegova kombinacija Satelita i Wufera, tj. u pitanju je Genelec 1029 ako se ne varam i sub takodje Genelec (ne znam koja oznaka)... Prostorija je nekih 15-20 m2 (bez akustichkog tretmana) i zvuchi bas onako kako treba, bez ikakvih stojecih talasa i ostalih sr*nja... Vishe puta sam svoje mixeve nosio kod njega i tachno chuo ono sto ne chujem u svom "studiju"... Da imam te uslove bio bih presretan, nista drugo mi ne treba...
Zelim da kazem da sve sto si rekao stoji, ali u tako nekim primerima u praksi to sve drugachije "zvuchi" i izgleda. Verujem da je ta njegova prostorija "na papiru" losha, akustichki ne tretirana i tako to, ali rezultati koji izadju iz tog studija su odlichni
silicon science is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules