Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-04-2009, 02:11 PM   #1
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Mastering Studio u Beogradu?

Bolje da uloze pare u masinu za toalet papir, to sigurno pije vode kod nas.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2009, 02:35 PM   #2
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Hm, mnogo ste bre skepticni, pa zasto da ljudi ne otvore takav mastering studio, sto vise to bolje, pa nece valjda doveka biti kriza, bez ulaganja nema nade, mislim da je Srbija respektabilno trziste (po broju stanovnika), pa onda i regionalna trzista. Ne znam, shvatam sta Ogi kaze, verujem da je skroz u pravu, ali ja potpuno iracionalno mislim da sto vise to bolje i studija i mastering studija, filmskih i ostalih studija. Eto ja znam da Hrvati kod nas rade muziku za svoje serije, nije li to dobro, meni jeste. Sto se mene tice neka Srbija bude ko Neshvil, bice dobro.
Ogi nemoj da zalis ni dinara koje si utrosio u tvoj studio, jer je vrh, i bio je potreban takav studio, a to sto trenutno izbegavaju da ozbiljno urade taj deo produkcije, nece jos dugo.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2009, 03:25 PM   #3
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Nek se povezu sa Mitrovicem on otvara filmski studio ako se ne varam u Dobanovcima po ugledu na one holivudske.O ovoj temi nismo nista pricali,a trebali bi,vi'te ovo
http://www.pfistudios.com/
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2009, 08:55 PM   #4
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Hm, mnogo ste bre skepticni, pa zasto da ljudi ne otvore takav mastering studio, sto vise to bolje, pa nece valjda doveka biti kriza, bez ulaganja nema nade, mislim da je Srbija respektabilno trziste (po broju stanovnika), pa onda i regionalna trzista. Ne znam, shvatam sta Ogi kaze, verujem da je skroz u pravu, ali ja potpuno iracionalno mislim da sto vise to bolje i studija i mastering studija, filmskih i ostalih studija. Eto ja znam da Hrvati kod nas rade muziku za svoje serije, nije li to dobro, meni jeste. Sto se mene tice neka Srbija bude ko Neshvil, bice dobro.
Ogi nemoj da zalis ni dinara koje si utrosio u tvoj studio, jer je vrh, i bio je potreban takav studio, a to sto trenutno izbegavaju da ozbiljno urade taj deo produkcije, nece jos dugo.
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom. Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi...
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 12:57 AM   #5
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

A sta je poenta price? Ulozio sam mnogo para, dali ce iko hteti da radi kod mene?
Pa to nezavisi od mnogo para, vec od rezultata! Sta god ti rezultati bili, i sta god ko iz strucnog sveta o njima mislio.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:04 AM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom. Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi...
Nemoj da seljutis na mene ali moram nesto da ti kazem!
Dok si ti zavrsavao muzicke skole, zatim akademije, pa svirao i aranzirao(sto izuzetno cenim).
Neki su se ljudi ceo svoj zivot (kao mnogi ovde, pa i ja) posvetili snimanu, tehnologiji snimanja i zvuku(cak je to podeljeno do te mere, da se zna ko dobro snima a ko dobro mixa, pa plus ko je dobar masterdzija)! E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno naj bitnije za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
Kao sto se i na pizzu ne ide u Staru Hercegovinu, a ni na kolenicu u New Jork, ne ide se ni na mastering gde je najskuplja oprema!

Last edited by LACKY; 01-05-2009 at 01:53 AM.
Old 01-05-2009, 01:27 AM   #7
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno bitno za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
niko nije toliki debil da kupuje skupe uredjaje samo iz hira, zajebancije, prestiza i skupljanja klijentele, ljudi mozgaju nonstop, tako ja kontam

@Ogi - na koji Metropolis mislis?

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:35 AM   #8
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Izvukao si recenicu iz konteksta!
Jer nikoga nisam proglasio debilom.
A ti kontaj kako ti odgovara!

Last edited by LACKY; 01-05-2009 at 02:02 AM.
Old 01-05-2009, 01:48 AM   #9
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

pardon mua

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 09:52 PM   #10
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Nemoj da seljutis na mene ali moram nesto da ti kazem!
Dok si ti zavrsavao muzicke skole, zatim akademije, pa svirao i aranzirao(sto izuzetno cenim).
Neki su se ljudi ceo svoj zivot (kao mnogi ovde, pa i ja) posvetili snimanu, tehnologiji snimanja i zvuku(cak je to podeljeno do te mere, da se zna ko dobro snima a ko dobro mixa, pa plus ko je dobar masterdzija)! E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno naj bitnije za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
Kao sto se i na pizzu ne ide u Staru Hercegovinu, a ni na kolenicu u New Jork, ne ide se ni na mastering gde je najskuplja oprema!
Polako, majstore...

Vidim da te je uvredilo to sto sam izneo svoje misljenje - prvo kao odgovor Vracu na pitanje da li je dobar biznis imati mastering studio u Beogradu, zatim na Bracino "hrabrenje" da "ne zalim" sto sam "ulozio" u studio...
Da si malo obratio paznju na to sto sam pisao, video bi da ne kukam "zasto niko nece da radi mastering kod mene". Govorim da je placebo efekat (o kome je govorio i Idekius) nepremostiva prepreka za mastering kao granu muzicke industrije kod nas.
Lepo je sto si posvetio zivot studijskom poslu, da je bilo prilike i da se muzicki obrazujes, bilo bi jos bolje.
Ako razmislis, shvatices da dobar mastering osim vestine, ZAHTEVA uredjaje koji mogu da realizuju ideju,inace bi svetska industrija zvucala kao vecina nase, kojoj si doprinosio; svi bi dolazili kod tebe na mastering (kome si tako posvecen), ne bi slali snimke napolje.
Zao mi je sto nisi na vreme dobio neki orden za sve sto si radio, evo ja se prijavljujem da ti ga dam, imam u kuci nekoliko.
Nadam se da te nisam uvredio - nije mi bila namera, niti zelim dalje da polemisemo na ove teme. Nemam zelju da ti "otimam hleb" i ne verujem da ce nam se poslovi ikad ukrstiti, sve najbolje u daljem radu.
Ogi is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules