|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]()
Nema mistifikacije, proverio sam merenjem, za mesec dana laganog razradjivanja elektricna impedansa drajvera, ukljucujuci i rezonantnu frekvenciju se promeni prilicno, ako pre toga [nikada] nije radio, duze od par sati.
Kada bi na osnovu parametara izmerenih na nerazradjenom drajveru, dizajnirao kabinet za taj drajver, doticni kabinet bi bio pogresan. Takodje da ponovim, nevezano za ovo, mazanje gumenog vesanja bilo kakvim preparatom za zastitu prirodne ili vestacke gume (na bazi glicerina ili cega drugog), iz estetskih ili sta-ti-ja-znam kojih razloga, TRAJNO menja parametre drajvera (surround je omeksan!), i ako je vec u nekoj kutiji, odnosno gotov zvucnik, onda vise nece imati parametre koji vaze za taj dizajn nego se mora dizajnirati ispocetka. Vec su opisali. Quote:
Quote:
Postoji gumeni/penasti surround, postoji spider, postoji sama membrana i njene rezonancije (premaz membrane, spidera i ponekad surrounda tzv. coating, koji treba mehanicki da se "smrvi", itd). Razradjivanje nije preterano bitno uglavnom na polipropilenskim membranama, dok na papirnim, carbon fiber, glass fiber, kevlar i na kraju, sandwich membranama to vazi skoro uvek (pogotovo ako su "coated", napred ili od pozadi) Mazanje membrane, spidera i surrounda je, doduse, karakteristika skupljih drajvera, jer se kod jeftinih, niko posebno nece baktati cetkicom, procenom kolicine preparata, za jedan drajver, posto se to radi rucno. Tako da se problem razradjivanja smanjuje (ako uopste postoji) i postaje relativno neprimetan kod jeftinih zvucnika. ![]() pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pozicioniranje monitora | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 09-06-2009 07:05 PM |
kontrola monitora | gricko | Monitoring | 19 | 24-06-2008 05:31 PM |