|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
a sta se desava sa ovim ako se nekeko desi pa udjemo u EU narednih 10ak gdina?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Zamislite samo koliko svirki ima svakog vikenda u Srbiji,bilo koncerata pop,rock,jazz,satorske,klasicne,ili bilo koje vec muzike,bilo opste narodnih veselja,puta 4 vikenda,puta 12 meseci,plus licence,polaganja za licencu,plus clanarine,puta 10 godina...Koga je briga sta ce biti za 10 godina...Ata carnet traze vec dugo,ali su carinici uglavnom bili puni razumevanja, pa su pustali bendove i bez toga,ali,ocigledno da su se pod pritiskom novog zakona svi uozbiljili...Mislim da kad je licni instrument u pitanju, moze da prodje na staru foru,popunjavanje nekog papira na carini u kome se navodi proizvodjec,model i serijski broj instrumenta,to se overi na carini, i pokaze u povratku.Znam da to prolazi za harmonike,gitare,violina,jedan sintisajzer,za bubnjeve nisam siguran... Znaci, pogodite tezgu preko,organizator nadje ozvucenje,pojacala,bubanj,pa kad stignete,podesite koliko mozete...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Member
|
![]()
Ovo je ludilo...2003-e god. je doticni Djokic organizovao "polaganje ispita" pozorisnom klubu u Novom Sadu, toliko silikona na jednom mestu do tada nisam video... toliko su falsirale odredjene danas popularne umetnice da smo nas nekoliko doslovno padalli sa stolica (bio je tu i onaj lik sa tv duge
![]() Anywayz, svi pre mene su svirali narodnjake, a ja seo za klavijaturu i odsvirao im nesto od Incognito-a, neki evergreen i jedan ragtime... sve u svemu gledali su me kao da sam pao sa Marsa. Tada je reket bio 2000 din. U svakom slucaju protiv ovog se treba boriti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]()
Zaboravih da kazem da udruzenja uzimaju 5% od svakog ugovora za uslugu posredovanja...pa sad ide ono svirka puta 4 vikenda, puta 12 meseci, puta 10 godina, puta 100 godina...pa onda EU...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
pa ljudi, mi zivimo u Diznilendu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
Ja ne znam zasto se sada digla galama oko ovoga kada se ovo godinama vec razvlaci, tacnije od onog perioda za vreme bombardovanja kada su radikali bili u vladi, pa je njihov harmonikas uspeo kroz sluzbeni list da provuce svoje udruzenje kao "glavno, legitimno", iako se jako dobro zna da "udruzenje gradjana" (koje se btw registruje u SUP-u...) ne moze da organizuje ispite, izdaje licence i sl. jer je to NEZAKONITO!
Ako mi neko kaze da jeste, ja odmah registrujem udruzenje gradjana za kontrolu prometa nafte i naftnih derivata i pocecu da izdajem licence svima koji trguju naftom! Ima jos tih udruzenja, ali je sve to isti k... Udruzenje muzicara treba da stiti interese muzicara i vid je sindikalnog delovanja, ali to funkcionise tako sto zastupa interese muzicara kod njihovih poslodavaca uslovljavajuci najmanju zagarantovanu cenu rada i sl. Ovde u Zrenjaninu kada se osnivalo jedno od takvih udruzenja pod patronatom nekog novosadskog udruzenja, skupili se mahom kafanci koji su dosli da plate sta treba i da beze nazad na tezgu, a kada sam ja postavio pitanje: "Kako ste sistematizovali ispitni program i na osnovu kojeg programa se sprema ispit" oni su bili u fazonu "Pa skupimo se mi, pa ti kazemo sviraj malo rok, malo rumbu, malo ovo, malo ono i onda te ocenimo" EEEEEEEJJJJJJ!!!!! Ja ih opet pitam : "Ali kako ste to sistematizovali, kako ce ljudi da spremaju ispit? Svi moraju da polazu pod istim uslovima, da bi ispit bio validan..." Niko nije ni pokusao da razume sta sam pitao. Onda je jedan lokalni gitarista pitao "Da li to znaci da Kit Ricards nikada ne bi polozio za licencu, jer ne zna da svira rumbu?" ![]() Dakle, tuga velika. Tu sam se zarekao da necu nikada nista vise polagati (jer cemu sam onda polagao ispite iz instrumenata dok sam se skolovao?!), tacno neko dosao da me uhapsi. A stvar je vrlo ozbiljna, samo sto niko ne prica vec 10 godina o tome. Ocigledno da u svim zemljama postoji neka regulativa na tu temu i zahtevaju neki vid institucionalizacije, ali ovo kod nas je pljacka, jer tebi ne treba ispit da bi ti neko potvrdio da si muzicar, niti tolike pare godisnje da bi ti neko izdao parce papira. Ovo je pitanje za drzavu i zakon jer se ocigledno grubo krse sve zakonske norme time sto se pojedina privatna lica favorizuju i dodeljuje im se uloga nekoga ko mora biti "drzavna institucija".
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
[quote=Coconut;240336]Ovo je ludilo...2003-e god. je doticni Djokic organizovao "polaganje ispita" pozorisnom klubu u Novom Sadu, toliko silikona na jednom mestu do tada nisam video... toliko su falsirale odredjene danas popularne umetnice da smo nas nekoliko doslovno padalli sa stolica (bio je tu i onaj lik sa tv duge
![]() Anywayz, svi pre mene su svirali narodnjake, a ja seo za klavijaturu i odsvirao im nesto od Incognito-a, neki evergreen i jedan ragtime... sve u svemu gledali su me kao da sam pao sa Marsa. Tada je reket bio 2000 din. U svakom slucaju protiv ovog se treba boriti ![]() Reket je bio 2000 din.,ali 100 ljudi na polaganju,od kojih polozi pola,cetvrtina dobije licencu na 6 meseci ili godinu dana,pa opet polazu,to im je strasna fora,malo moraju da navezbaju...Pa posle 2 meseca sve ponovo...A lova naravno ide clanovima komisije,naprave oni lep raspored da se to lepo izdeli,a clanovi komisije su predsednici,zamenici,sekretari pod udruzenja,i ostali poltroni Baneta Djokica.A zamislite kad odu u Vranje gde izadje 100 trubaca...Ima uslova za obaranje koliko hoces,a ljudi samo zele da sviraju za narod i hrane svoju decu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Member
|
![]()
I ja sam se Oggy nadao da je sve nebulozno sto te dijabole rade i pricaju,ali...Cela prica se zasniva na zakonu iz 1993.god.,i tu su protnuli recenicu "SEMUS je jedini nadlezan za izdavanje licenci,a niko ko nema licencu i nije clan SEMUS-a ne moze da izvodi umetnicki program"...pa jos nesto tako u tom smislu,i oni se drze toga kao pijan plota,i ne popustaju,bila je jos neka uredba pre par godina koja im je dala prolaz za zakon,i sad su verovatno dosli do cilja.Moram da potrazim "Sluzbeni Glasnik" iz februara ove godine da vidim u okviru kog zakona je to izaslo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Boban Petrovic ZUR -- zakon reizdanje | roginator | Razno | 25 | 21-03-2009 09:20 AM |
Nuendo je zakon, Pro Tools ... | RetroMan | Razno | 14 | 06-10-2008 08:29 PM |
-= Dis-patch Festival : Konkurs Za Domace Muzicare I Producente =- | ProkDu | Razno | 11 | 28-08-2007 06:32 PM |
-= Pesma, zakon, ideje ... =- | ProkDu | Slobodan Marković | 5 | 04-05-2007 09:31 AM |
novi stylus , novi battery | markoni | Audio Software | 5 | 14-11-2004 01:51 PM |