Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-02-2009, 12:14 PM   #1
akordeonista
Senior Member

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Pa ispricasmo...

Po mom misljenju studijski monitor treba brutalno prikazati sve greske i propuste u snimanju i produkciji (postoje tehnike i postupci kojima se to moze do neke mere kontrolisati, deo sam vec naveo)... Znaci detaljno i bez milosti. Takodje, ako se na njemu smiksa da zvuci dobro ... svuda mora zvucati dobro... na svim slusanjima... od Genius zvucnika, preko iPod i auta pa do audiofilskih sistema... (ovo zadnje nekad izbegnu)... pri tom treba biti izdrzljiv i predimenzionisan da bi mogao dugo neprekidno raditi uz povremena preopterecenja... (mada Yamaha NS10 ne trpi pojavu mikrofonije...)... znaci ne sme da izneveri u najgorem trenutku, jer od njega moze zavisiti posao koji vise vredi od njega.

S druge strane HiFi zvucnik je za odmor i razbibrigu, ne treba da bude detaljan ni malo, poenta mu je da na njemu i lose producirana muzika svira super... ne treba da skrece paznju na greske, da smara slusaoca glupostima itd, mora da zvuci prijatno bez obzira na sve... nece trpeti preopterecenja... itd... i da napomenem, da i za ovakav tip zvucnika postoje metode i postupci kojima se kontrolise i postigne na kraju efekat kakav sam opisao.

Eto to je neko moje misljenje o ovom pitanju... sada skraceno... zahtevi su opozitni, a nece biti nikakvo cudo da se na ovom forumu nadje neko ko ce obrnuti celu pricu "naglavacke"... i izneti svoje misljenje koje je apsolutno suprotno od ovog mog... ali i to je normalno

pozdrav

bogi
Stvarno Boogy, sto ne rece odmah da te ceo svet razume nego rasirismo pricu sta je ko mislio pre 150 godina pa na ovamo!?

Moram da kazem da sam i ja veoma slicno misljenje imao o svemu ovome ali sam hteo da mi neko to potvrdi pa da budem srecan!
U svakom slucaju, puno vam hvala svima sto ste se ukljucili u ovu temu, dali ove silne odgovore, a sada mislim da je dosta sa njom... bar je meni dosta!

Pozdrav!

Last edited by akordeonista; 20-02-2009 at 12:16 PM.
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 12:15 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
St.....
Moram da kazem da sam i ja veoma slicno misljenje imao o svemu ovome ali sam hteo da mi neko to potvrdi pa da budem srecan!.....
Sledeci put, veruj u sebe, i ne pitaj nikog nista!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 12:59 PM   #3
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

Eto culi smo kako zvuce monitori i sta bi trebalo da nam docaraju kakve su im karakteristike i isto tako i kakvi su Hi Fi i njihove adute ali ne cusmo zasto je to tako i sta je to u njihovoj konstrukciji sto ih odvaja jedne od drugih...zvucne jedinice, skretnice, kabineti ,vjerovatno je sve to malo drugacije kod studijskih monitora nego kod Hi Fi-ja jer u suprotnom nebi bilo razlike medju njima!Vjerovatno je kod skupih studijskih monitora ugradjeno i vrhunsko pojacalo pa i to doprinosi ekstra pogodnom zvuku za rad,zato sam i pitao u predhodnom postu kakva pojacala koristite i bi li mogla neka osrednja Hi Fi da koriste donekle u te svrhe?
Ovo je sve od mene,vise nista ne pitam..
Mrgud is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 01:08 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mrgud View Post
.....zato sam i pitao u predhodnom postu kakva pojacala koristite i bi li mogla neka osrednja Hi Fi da koriste donekle u te svrhe?
.....
Ja navedoh neka (Bryston, Chord, BoZo), za ostala je najcesce problem da su "prespora" i izazivaju previse izrazene koloracije iznad 1kHz... ukljucujuci i ta osrednja... koje spominjes. Zato izostanu skoro svi detalji koji su neophodni da bi se otpratila muzika koja se miksa.

Prakticno, razlike su toliko (psiholoski) velike da vlasnik koji je godinama slusao svoje monitore na "nekom osrednjem" pojacalu, obicno ne moze da prepozna (svoje) zvucnike...

Samo dobri zvucnici nisu dovoljni... da ne kazem da ne znace skoro nista bez ozbiljnog pojacala... ili, nema nista od detaljnog "zvuka" monitora koji spominjes... bez ozbiljnog pojacala.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules