|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Jednom INZENJER uvek INZENJER!
![]() Naravno kom je stalo da to bude, kom nije, tu je bum-bum trus mix,mix... i to mu je sto mu je! U ovom poslu jedno je INZENJER ZVUKA, a drugo, tehnicar, snimatelj (onaj ko usnimava, vodi racuna da svi dugmici svetle REC i nista neklipuje, cak neko drugi namesta i mikrofone...), trece je svirac trube ili violine, cetvrto teoretski smer na FMU, itd. Sta hocu reci, posto sam i sam inzenjer i na tom VETS-u diplomirao sa prosecnom ocenom 9, ocena strucnih predmeta 10, da ljudi cesto brkaju kod nas pojmove! Imao sam prilike da upoznam dosta ljudi u ovom poslu, medju kojima je i mnogo onih samoukih. Vecina ih je popaljeno, guraju negde i negde i onda STOP! Jednostavno jer su dosli do toga kako to da bum-bum trus mix,mix... i to je to! Posle nekokg vremena vecina istih bi htela da dublje udje u inzinjersku materiju zvuka i kad izdaleka vide cega sve tu ima i koliki je to stres, odmah se vrate na ono svoje bum-bum trus mix,mix i zadovoljni su sobom! Skola daje odlicnu odskocnu dasku, pogotovo VETS u poslu Audio Inzenjera, i to treba pametno koristiti. Naravno ima stvari koje bi mogle biti i bolje, nigde nema idealnog, ali i dalje mislim da je mnogo vise onih dobrih stvari koje daju za kasnije i dobre smernice, SVE UGLAVNOM ZAVISI OD VLASTITOG INTERESOVANJA. Brze se dolazi do srzi stvari i preciznih informacija... Kod nas u Audio krugovima ima dosta kvazi literature, dosta losih prevoda, casopisa tipa SkyMusic i Artist Sound, mislim to je strasno sta se pise, a onda ti isti kad im neko skrene paznju ispravljaju sami sebe i to na nekim OSNOVNIM stvarima, tipa sta je karakteristika usmerenosti mikrofona ![]() ![]() ![]() Za kraj, posto se ovaj THREAD vuce po forumu dosta dugu... Diplomski rad kolege Djordjevica sa kojim je sve ovo poclo sam ima priliku da procitam jos dok ga je radio, i bio sam prvi, pre svih, koji je OVAKO uzbecio oci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Misli da sam jednom prilikom licno apelovao al... zato evo linka za skidanje mog rada, pa eto onda kog bude interesovala tema neka skine i procita ![]() http://rapidshare.com/files/19537288...OGIJI.pdf.html I P.S. Ima onih koji se kroz celo svoje skolovanje provlaca sa 6 i po kojom 7, neminovna cinjenica, ali ti stvarno bolje onda da su sedeli kuci i citali SOS, KVR, MIX, strane casopise i litaraturu. Mada ima ljudi koji su bili i na Berklee-ju i SAE pa nisu nesto fascinantni, pogotovu ne SAE! Rekao bi da skolu netreba nikako odbacivati pogotovu ne VETS za Audio INZENJERE, A OSTALO SVE ZAVISI SAMO OD VLASTITOG INTERESOVANJA!
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zabraniti... | idekius | Predlozi i sugestije | 8 | 03-04-2005 11:34 PM |