Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-01-2009, 11:20 AM   #1
supersonic
Member

supersonic's Avatar

Default Re: pitanje za fender uop?teno

Svašta se može čuti ovdje

Hvala vam dobri ljudi...
Isto tako se razmišljam donekle da kupim Music Man-a stingray-a, ali otom potom...
Old 26-01-2009, 11:37 AM   #2
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)! Zvuk mutan (sa novim zicama), a finish (lak) kao da je bio od bitumena. Noktom si mogao napravit udubljenje na laku. Strahota! Tada sam ga zamjenio za american standard strata iz 1993. stavio sam na bridge poziciju humbucker od Kent Armstronga (u single kucistu) i zadovoljan sam rezultatom.
Takodjer sam zadovoljan i sa meksickim power jazz basom (sa fishmanovim piezo bridgeom), ali svakako je bitno isprobati gitaru prije kupovine, da li brenchi zica na kojem pragu, kakav je vrat, da li se rastimava, da li bruji (cesti problem kod pasivnih baseva cim se malo stisa jedan od volumen potova)...
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 12:02 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)!
Eto, i ja sam susreo jednog srebrnog Anniversaryja, sve ono - metalizirano k'o bronzom za čunkove, pa na gornjem rogu pi?e Anniversary series i čovek ga je platio neke silne novce i bilo mi ?ao da mu ka?em da je gitara smeće - bio je sav ponosan pa nisam hteo da ulazim u bespotrebnu raspravu.

Ali kad valja - opasno je. Zoran Cvetković-Zok je imao nekakvog "trocifrenog" Strata koji bio... ufffff. BTW, ?ta je sa Zokom?

Pozdrav
Old 26-01-2009, 12:07 PM   #4
Caksi
Junior Member

Sve sto ste rekli stoji... Fender se mora probati... ima raznih... ima super Mexikanaca/Japanaca... dobri su i 08 American Series...

Ali mi nije jasno poredjenje Jazz Bass-a i MM StingRay-a... kao da pricate o LesPaul-u i Stratokasteru?! Potpuno drugacije gitare... 1 humbuck vs. 2 singlecoil... active vs. passive (mada postoji active jazz, al nije usual)... 2/3 EQ pot vs. 1 tone... plus jos gomila stvari... (kao i opcione, top-load bridge vs. thru-body...)

Ako neko trazi JazzBass, ne treba mu preporucivati StingRay-a... naravno, ako zna sta trazi... a ako daje 1000+ evra, valjda zna!

offtopic - da li je neko svirao StingRay-a sa fabrickim piezom?
Caksi is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 12:56 PM   #5
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Kolko sam ja razumeo covek je rekao da razmislja i o stingray-u, a ne da se necka izmedju ta dva( a da jesu dva sveta jesu).Probao sam ja tog mm sterlinga.Ne znam, stvar je ukusa, meni nije legao.Sto se mene tice prva asocijacija na piezo je zvuk slapa Vlade Karadzov-a, on piezo majstorski koristi(kao i sve ostalo sto radi na onom esh-u), to nisam mogao da postignem na sterlingu.Opet moje licno misljenje da piezo na bas gitari ima svrhu da ujednaci visoke na svim zicama i da da bolji atack u visokim tonovima, neki kazu da treba da utegne basove, ali ako je gitara dobra onda joj ne treba piezo da bi "sredio" fundament.To sto sam ocekivao od pieze na sterlingu jednostavno nisam dobio, piezo mu je davao samo-drugaciji ton.Mozda je stvar ukusa ali mislim da u tom cenovnom rangu ima boljig basova sa piezom
Old 26-01-2009, 01:59 PM   #6
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Jedan moj prijatelj ima MM Sting Ray 5 i jednom mi ga je posudio za zivu svirku i studio. Mislim, radi odlicno, ima onaj "brrrrrrrrrrrrr" zvuk kojeg mozes ekvalizirati kako ti srce pozeli. Cujes zicu, a ne samo "bmmmmmmm" kao kod 5-zicane Yamahe npr. Odlican za zivu svirku i studio, samo ne znam ima li svrhe usporedjivati ga sa jazz basom, mada je krajnji rezultat vrlo slican. Vise je razlika u samom feelingu sviranja.
Old 26-01-2009, 02:25 PM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Moj kum ima 4 string Sting Ray. I potpisujem ovo ?to ka?e Franko da je gitara ODLIČNA, stvarno odlična i vredi svaku paru.

Ali, ne vidim kako rezultat mo?e da bude "isti"??? Fender Jazz nema tako nagruvan ton, a ni ovaj nema tako mekan ton. Kako bi na Sting Ray napravio tzv. Pastorius farbu? Na Jazz bassu je lako, verovatno zato ?to je na njemu Pastorius i pravio takve boje Isključi? magnet uz vrat, ostavi? magnet uz kobilicu, skroz zatamni? toner i svira? prstima bli?e kobilici... Samo jedna od Jazz Bass fora... čisto kao primer.

?Bem li ga... njemu je Jazz Bass bio O.K. http://www.youtube.com/watch?v=i8q6sR6yZCE
Old 26-01-2009, 02:26 PM   #8
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Zavisi kako kod koje Yamahe
Da zaboravio sam da kazem.Taj musicman sto sam probao je imao perfektnu definiciju na niskim tonovima na b zici
Old 26-01-2009, 02:37 PM   #9
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

@Idekius
Mozda sam bio malo neprecizan, pod "isti rezultat" mislio sam na definiciju zice koja karakterizira ova dva modela. Naravno, sto se tice Sting Raya on ima dosta agresivan eq. Dovoljan je pomak od milimetra i promjena je vec itekako uocljiva, tako da tu nema usporedbe sa jazz basom. Ali opet, kao sto kazes, postoje ti carobni trikovi sa potovima na Fenderu.
@ Allegrosteva
Probao sam od jeftine BBG5S do TRB-a (sa 5 zica) i stekao takav utisak.
Old 26-01-2009, 02:36 PM   #10
Caksi
Junior Member

Quote:
Probao sam ja tog mm sterlinga
Ne Sterling bre, StingRay... sa piezom. Piezo je drugacija dimenzija vibracije, nema ulogu utezanja bilo cega vezanog za magnetic puckup... moze samo da otvori novu "paletu" (paralelnu)!

Anyway, probao sam ovog StingRay-a (mada je offtopic, sorry), i moram da kazem da je dojaja fora sa piezom... kombinacija treble pota i piezo moda u jednom trenutno stvarno "izadje" iz stereotipa StingRay zvuka... i divno zvuci... "grickajuci" visoki... Ko ima malo xtra parice (a planira SR), treba da pogleda... nista ne skodi! Ili... Lakland?! Nova tema...
Caksi is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules