Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-11-2008, 09:07 PM   #11
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Default Re: Pisanje tekstova i melodija - saveti

Pa, ovako..emocija i atmosfera koju (ako si ti autor) ovde prenosis , meni licno nije nimalo bliska,kao ni zanr...Mada, ako tekst pesme dovoljno docara citaocu/slusaocu i ono sto mu nije blisko,to je veliki uspeh.Ali to nije slucaj.
Nista novo nisi uneo u pesmu ovakvog (narodnog) karaktera.Sta vise,predvidiva je.Ne postoji ni jedna rima koja je licni pecat autora.
Naravno, ne pricam o izboru teme,jedna te ista izlizana tema se moze opisati na hiljadu drugacijih nacina,i tako se uciniti novom i svezom.Ali ni to nije slucaj.
Poslednji stih je potencijal da pesma bude prihvatljiva publici na koju ciljas.
Ostatak je jako slab.Kao da je dete pisalo.
Ne znam zasto te je zanimalo bas moje misljenje, ali bilo je zaista iskreno,nadam se da ti je nesto znacilo.

Pozz!

Quote:
Originally Posted by fantomduhkojihoda View Post
Sa severa vetar duva
oluja se gadna sprema,
ajmo druže do kafane
gde ciganin stari drema.

Kafana je puna ljudi
svi čekaju da se on probudi,
violinu kad zasvira
svako mora da poludi.

Lete pesme lete flaše
na stolovima sve su
snaše,
tuku munje i gromovi
pucaju čaše i stolovi.

A ti garo njemu igraš
još ne znaš da si moja,
kad on padne ispod stola
ja ljubiću usta tvoja.

Eeva_r&b ,i nteresuje me šta misliš o ovom tekstu bez obzira na muziku kojoj je namenjen.

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2008, 07:17 AM   #12
fantomduhkojihoda
Junior Member

fantomduhkojihoda's Avatar

Hvala na komentaru,
samo poku?avam da otkrijem ima li smisla da tro?im vreme pisanje tekstova a očigledno da to nije slučaj. Tvoje mi?ljenje nije usamljeno pa vreme je da se okrenem nečem drugom.
Old 08-11-2008, 08:50 AM   #13
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by fantomduhkojihoda View Post
Hvala na komentaru,
samo pokušavam da otkrijem ima li smisla da trošim vreme pisanje tekstova a očigledno da to nije slučaj. Tvoje mišljenje nije usamljeno pa vreme je da se okrenem nečem drugom.
Otkud ti ova ideja
Čovječe, napiši bar 'stotinu' pa će ti se pisaljka izoštriti!
Samo kod Š.Š. (sa početka karijere) ima tekstova ove težine koliko hoćeš ; a tek kod drugih
Osim toga, sve što se 'napravi' uvijek treba odležati neko vrijeme - osim ako si AS, pa već kvalitet izbijaš rutinski. To je rijetkost.
Kada ti tekst prihvati neko kao osnovu za komponovanje, on će vrlo često, u dogovoru sa tobom, mijenjati određene riječi (nije pravilo, ali je često poželjno). Da sada ne objašnjavam zašto, jer će se sve rasplinuti.

Sa severa vetar duva
oluja se gadna sprema,
ajmo druže do kafane
gde ciganin stari drema.
(KAKVE VEZE IMA OLUJA SA VAŠIM ODLASKOM U KAFANU ? KAKVE VEZE IMA ŠTO STARI CIGANIN DREMA U KAFANI DA IDETE U KAFANU?)

Kafana je puna ljudi
svi čekaju da se on probudi,
(TAKVI KOJI IDU U KAFANU DA BI BANČILI NEĆE SIGURNO ČEKATI NI JEDNOG CIGANINA DA SE PROBUDI DA BI SE OPIJALI I PROVODILI ISPRAZAN ŽIVOT : NEĆE MU DATI NI DA ZASPI!)
violinu kad zasvira
svako mora da poludi.
(NEĆE NIKO POLUDJETI OD SVIRANJA VIOLINE - osim ako se to primjenjuje kao dio terapije u umobolnicama (Bata Ž. i ekipa iz 'Žikine dinastije!) )

Lete pesme lete flaše
na stolovima sve su
snaše, (KOJE BRE SNAŠE?)
tuku munje i gromovi
pucaju čaše i stolovi. (KOLIKO ĆE TRAJATI OVA KAFANA - KRAĆE OD TVOJE PJESME!)

A ti garo njemu igraš
još ne znaš da si moja,
(KAKO MOŽE NE ZNATI DA JE TVOJA AKO JE ? Osim kao : "Plan X uvek uspeva!" Tvoje razmišljanje o budućnosti)
kad on padne ispod stola
ja ljubiću usta tvoja. (HOĆEŠ LI JE SILOVATI, kad joj skrbnik padne ispod stola ??? !!!)

Kakve ima veze ako je tekst namjenjen za narodnu muziku ?
Nemoj se uznemiravati! Uopšte!! Da ne spominjem procenat sadašnje TB produkcije - ništa ti pjesma nije gora od tog procenta. (nije ni bolja).
Ponovo tekst pred sebe! Analiziraj pjesme drugih - ali pravih pisaca tekstova, a ne ovih današnjih bućkuriša. Prouči kako se prenosi poruka - valjda toliko možeš!
Ako si cijelu svoju pjesmu napisao da bi krenuo u akciju da gara shvati da nije njegova nego tvoja, i da ćeš svoj naum ostvariti kada on od pijanstva (ili : "Murtav si Grga brate!") padne pod stol, šta će ti oluja, cigan koji spava u kafani, na kojeg svi čekaju da se probudi pa da pobacaju flaše, porazbijaju stolove, stolice, demoliraju kafanu, ... , ... Koji je smisao ?

Ako želiš pisati ovaj žanr, ovaj osjećaj koji si pokušao ostvariti u svojoj pjesmi , onda pred sebe prostri sve pjesme Tome Zdravkovića - od "Rogonja" kojom ga je Silvana Armenulić promovisala, pa dok nije završio boravak među nama, analiziraj, uči o ritmu, rimama, ... , ...
Ako želiš malo dublje, onda pred sebe stavi sve tekstove kompozicija koje je napisao Zdenko Runjić. Ako hoćeš još dublje, onda svakako sve što je za Indexe napisala Maja Perfiljeva.
Ako hoćeš samo tekstove za opštu zabavu, dosta ih ima i kod Čole, Samardćića, ...
Ne govorim ti da kradeš!!! Nego da učiš.
I još ovo : pisanje ozbiljne poezije (pjesničke) se u mnogim elementima razlikuje od namjenske poezije za potrebe muzičke produkcije. Ove druge nemaju mnoge slobode izražavanja kao ove prve. Rijetkost je da se neko prihvati herojskog poduhvata i uglazbi 100 % nekomercijalnu "Modru rijeku" kao Indexi (ili Sergeja Jesenjina kao grupa "Bolero" iz Sarajeva, ili "Ne bi mu zubi - Svjetlana ; pitaj Idekiusa).
Ipak, one su i spomenik pjesništva i spomenik muzičkog autorstva izraženog novijim žanrovima.
PoZzzz.
p.s. Ako imaš još tekstova, šalji na PM da ih pregledam.
Pitanja i konstatacije umetnuti u tvoj tekst su samo da ti pomognu a ne da te odvrate od pisanja tekstova.
Na forumu ima i tema sa dosta dragocjenih tekstova od prije par godina. Pronađi i pogledaj.
Evo ti Toma Zdravkovic :
http://tekstovi-pesama.com/index.php...=Trazi&radio=4

Last edited by alfom; 08-11-2008 at 09:40 AM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2008, 09:12 AM   #14
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Raj tekstova :

http://tekstovi-pesama.com/Oliver-Dr...i-pape/9545/1/

@ Vratite se na home od tog linka
Old 08-11-2008, 10:31 AM   #15
fantomduhkojihoda
Junior Member

fantomduhkojihoda's Avatar

Ova pesma je prvenstveno napisana za neku tambura?ku bandu i zato se spominju sna?e. Znam da to nije ne?to popularno ali prosto mi je ?ao koliko je ?teta ?to se ta muzika vi?e ne razvija već sve stoji na starim pesmama Zvonka Bogdana i nekim jo? starijim.
Old 08-11-2008, 12:29 PM   #16
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Heeej ! Nisam nikako htela da te obeshrabrim!!! Jednu stvar ljudi ne shvataju. kad je pisanje tekstova u pitanju prirodan talenat NE POSTOJI. Svi ljudi uce da pisu! Niko nije od svojih prvih pesama napravio revoluciju! Zapravo verujem da su ovakvi zakljuchci tipa ''ja nisam talentovan za pisanje'' samo opravdanja za neuspeh! Svako moze radom napraviti progres ako to dovoljno zeli!

Alfom ti je dao daleko bolje i preciznije savete i analize tvog teksta od mene.
Ja sam vise konstatovala nego sto sam ti dala konstruktivan savet,izvini
bila sam umorna tada.Sad kad citam svoj post izgledam sebi ko tipicni rumski pljuvac,hahah.

Resenje je,kao sto je rekao alfom,u sto cescem pisanju,obrati paznju i na stvari koje se pominju u ovom threadu,pogotovo deo PISITE SAMI SA SOBOM,znaci da se vracas na stare radove iako mislis da ne valjaju.

I bez obzira za koji zanr pises,TVOJ LICNI TRAG MORA OSTATI!!!Pisanje za druge je gluma!!!Unesi se u ulogu! Izgleda mi kao da ni tebi nije bliska atmosfera koju zelis da preneses u ovoj pesmi.I da si se zapravo od pocetka pisanja dvoumio o cemu zapravo zelis da pesma bude.Pogledaj i deo o logici (u threadu). Sve mora biti logicki povezano u jednu celinu.Ni jedan deo ne sme izgledati umetnuto samo radi rime.
Savetujem ti da prvo razmisljas o tekstu jedno vreme,i onda pocinjes da stavljas motive na papir,iz kojih ces kasnije razvijati ideju.

Eto,izabrao si temu kafana.
Zapisi na papir pre pocetka pisanja sve sto te na kafanu asocira!
U pocetku ce ti padati na pamet direktnije i lakse asocijacije.
Tipa ciganin,pijanstvo,muzika,devojka koja igra.
Ako ove asocijacije ostavis u ovom obliku u tekstu - TO JE KLISE.
Jer su ovo pojmovi koji SVIMA PADAJU NA PAMET PRVI,ne samo tebi kao piscu!
Zato sad,ides na korak dva,iz tih pojmova (ciganin,flase,pijanstvo,muzika)
izvlacis dalje na sta te oni asociraju.
Kako sve mozes reci 'ciganin'? Kakav je to covek? Zasto je u kafani?? Zasto svira violinu?? Kako sve mozes opisati razbijanje flasa (staklo rasuto po podu?ili jos preciznije,sta se pilo?vino,pivo,viski? da li ljudi nazdravljaju? kako su raspolozeni?)
Postavljaj sebi pitanja,i informacije daj u opisima!
Devojka koja igra,kome igra,kako igra?Provokativno?Ili naivno,nesvesno svoje privlacnosti?kakva je ona i zasto je interesantna u celoj prici o kafani?
Ostavljaj tragove koji ukazuju na to da li je ovo specijalno slavlje,ili tradicija kafane svakog vikenda??zasto se slavi,koji je povod?
''Kafana je puna ljudi'' kakvih ljudi?starih?mladih?umornih radnika?mladica?devojaka?
Ostavio si previse nedorecenog!
Znaci,pre pisanja razmisljaj o temi! Pesme se ne pisu tako sto sednes,napises prvu rimu,i onda razmisljas sta ces dalje! Moras odmah znati u kom pravcu ides,da bi negde stigao,zar ne? U suprotnom,samo ces lutati,kao i tvoji citaoci sa tobom.I na kraju nece imati pojma gde su dosli.

Nadam se da sam ovaj put malo vise pomogla!

Pozz

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."

Last edited by Eeva_r&b; 08-11-2008 at 12:37 PM.
Old 13-11-2008, 06:53 AM   #17
Tonko
Junior Member

Tonko's Avatar

Evo jedan moj skroz svjež tekst.Zamolio bi prisutne na komentar,Da li da ga bacim ili ostavim?

Tebi se vračam voljena
ti moja zvjezdo daleka
tebi se vračam umoran
od nadanja i čekanja

Primi me opet ponovo
u svoje tajne odaje
u svoje noći čarobne
gdje život bolji postaje

Ti si još tu ljepša no ikada
ko pjesma iz mladosti
koju volim ćuti ja

Ref:

Zaboravit ću sve ali tebe ne
jer ti si mi dala ono najbolje
zaboravit ću sve ali tebe ne
bit ću samo tvoj,cijeli život svoj

Ljubav je za nas stvorena
i svaka rijeć je pogrešna
ako ti kaže suprotno
od onoga što osječaš

Uzmi me cijelim životom
i nedaj da te pobjede
oni što voljet ne znaju
a lako druge povrijede

Last edited by Tonko; 13-11-2008 at 06:59 AM.
Tonko is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2008, 10:10 AM   #18
Color
Senior Member

Color's Avatar

Alfom & Eeva_r&b, vec dugo nisam procitao ovako dobre i konstruktivne postove na forumu!

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Znaci,pre pisanja razmisljaj o temi! Pesme se ne pisu tako sto sednes,napises prvu rimu,i onda razmisljas sta ces dalje! Moras odmah znati u kom pravcu ides,da bi negde stigao,zar ne? U suprotnom,samo ces lutati,kao i tvoji citaoci sa tobom.I na kraju nece imati pojma gde su dosli.
Super napisano....istim principima bi se trebalo voditi i u komponovanju muzike, razmisljanju o produkciji i zvuku neke pesme...pisanju scenarija...slikanju.....reziranju....itd itd itd
Color is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2008, 10:25 AM   #19
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Old 15-11-2008, 12:31 AM   #20
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

u svakom slucaju ne bi trebalo da ga bacis..tekstovi se ne bacaju (to ti kaze neko ko ih i sam baca,ali trudim se da ovo izbegavam u poslednje vreme)..jer te stari tekstovi i stare emocije (koliko god lose obradjeni) uvek mogu inspirisati za nesto novo..nemoj biti lenj da procitas ceo thread...jedan tekst smo vec analizirali,i kritike i saveti se mogu odnositi i na ovaj tekst...pogledaj dobro opet svoju pesmu i uvideces 'greske' i sam...
ja cu ti samo ukazati na delove koji su mi odmah upali u oko ,i mislim da bi trebalo da budu prepravljeni...pa ti proceni...

Quote:
Originally Posted by Tonko View Post
Evo jedan moj skroz svje? tekst.Zamolio bi prisutne na komentar,Da li da ga bacim ili ostavim?

Tebi se vračam voljena
ti moja zvjezdo daleka - previse puta iskoriscena metafora.PREVISE!
tebi se vračam umoran
od nadanja i čekanja

Primi me opet ponovo - pleonazam!
u svoje tajne odaje
u svoje noći čarobne -klise ! upotrebi drugi pridev,koji se ne nalazi cesto uz 'noc'
gdje ?ivot bolji postaje

Ti si jo? tu ljep?a no ikada
ko pjesma iz mladosti- i ova 'pesma iz mladosti' iskoriscena previse puta
koju volim ćuti ja

Ref:

Zaboravit ću sve ali tebe ne
jer ti si mi dala ono najbolje
zaboravit ću sve ali tebe ne
bit ću samo tvoj,cijeli ?ivot svoj - nacin rimovanja (abacc?) je neskladan,imao bi smisla kada bi refren imao drugi deo sa istom semom.iako su pravila tu da bi se krsila..u ovom slucaju krsenje pravila ne donosi nista novo i zanimljivo,naprotiv,klise. predvidiv izbor rimovanih reci

Ljubav je za nas stvorena
i svaka rijeć je pogre?na
ako ti ka?e suprotno
od onoga ?to osječa?

Uzmi me cijelim ?ivotom
i nedaj da te pobjede
oni ?to voljet ne znaju
a lako druge povrijede
-kako si zavrsio rimu,ocekujem nastavak?trapav kraj!

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules