Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-09-2008, 03:42 AM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Samogradnja studijske ezoterije

Pozdrav svima sa ove teme Imam jedno pitanje za poznavaoce elektronike kojih bi trebalo da ima bas ovde...

Dugo slusam o tome kako vrhunski preampi imaju lampe i lampe su dobre i tako dalje. E sad, posto ja ne volim bajke vec verujem samo u realne cinjenice:

Zasto su preampi sa lampama dobri? Znam da su tranzistori nelinearni i da nisu dobri kada udju u oblast zasicenja - ali o lampama nemam skoro nikakvo znanje. NPR tranzistori su prilicno nelinearni, ali zato postoje kola koja im kompenzuju nelinearnost, koriste se samo linearni delovi pojacivacke karakteristike i danas su najkorisceniji upravo tranzistori, jer kad se primene na ispravan nacin, prilicno su 'transparentni'... Ali sta je sa lampama ? Ono malo sto znam je da postoje izoblicenja kod lampi u zavisnosti od pobude, od predgrevanja i slicnih ludorija i ne vidim kako to doprinosi kvalitetu zvuka... Jeste da 'boje' elemenat u koji se ugrade i daju mu posebnost i karakteristicnost, ali kako onda moze da se govori o preampu? To onda vise dodje kao efekat na glas nego kao bezlicno pojacanje mikrofona 1:1 ( u smislu ulazna slika ista kao i izlazna, samo jaca)

I dalje ne kapiram zasto pojacala i predpojacala kao npr avalon, noeman... koja kostaju po vise hiljada $$$, po pravilu imaju po koju lampicu u sebi ?

BTW, Ja sam takodje jedno vreme imao nameru da napravim nesto ezoterije sa onog girafe electronics sajta - dali ljudi sheme i sve to, ali od svega sam samo preuzeo par idejnih resenja za mixer koji sam dizajnirao i napravio po svojoj zamisli ( i prodao )

Ovo sto je napravio FrankoPanko je zaista ambiciozno u poredjenju sa mixerom, mene malo obeshrabruje nabavka komponenti i vreme potrebno za izradu, jer ga ocajnicki NEMAM :'(
FrankoPanko - svaka cast !!!

Last edited by psionic; 15-09-2008 at 04:02 AM.
psionic is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules