| 
 | |||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  23-01-2008, 11:54 AM | #11 | 
| Pro Member Join Date: Jan 2005 
				 |  Re: Početnički mastering 

Opet cu ti ponoviti ....... uradi to u mixu .... Pozdrav | 
|   |   | 
|  24-01-2008, 01:11 PM | #12 | 
| Member Join Date: Sep 2007 

Čini se da na samim instrumentima koji daju one potrebne frekvencije treba poraditi... Kako mi je ovo prvi mix i master u svom vlastitom home studiju, mogu reći da sam mislio da će i gore ispasti... ali jo? puno toga moram naučiti... kori?tenje kompresora, kako , za?to... reverbi i delayi... Jedini način da ne?to čovejk nauči su sati sjedenja ispred snimke, eksperimentiranje i vlastito uho... i dakako, savjeti iskusnijih kolega...   | 
|   |   | 
|  23-07-2008, 06:43 PM | #13 | |
| Junior Member Join Date: Jul 2008 Location: Negotin 
				 |  Re: Početnički mastering Quote: 
   | |
|   |   | 
|  24-07-2008, 01:48 AM | #14 | 
| Banned Join Date: Apr 2006 Location: anagastum 

Prvi snimak, a ti bi ondma i "master"   Razumijem te ja šta ti hoćeš, ti bi da daš malo "muda" miksu - al to ne mora da je mastering...oćeš da izdaješ disk? singl? džingl? Ako nećeš - onda šta treba uopšte da se drkaš sa "masteringom"?...Sve ti je to, druže u domenu miksa...na daje mastering "jaja" niti "muda", a ako nisam u pravu - nek me iskusniji isprave! Nego ti fino napravi dobar miks, miks koji će da radi i da ima "muda", a mastering ostavi za posle...nema toga plagina koji če od demolikog miksa napraviti masteroliki miks  Masteringom se dobar miks finalizuje i sprema "za tržište"... nije kad staviš multi band limiter ili kompresor na master kanal "mastering", sve je to još uvijek miks! Nije "mastering" kad limiterom tjeras signal "do nule" i tako peglaš nesretne pikove...mastering je proes koji se radi u posebnim uslovima, a najbitnija stvar za mastering je akustički odlično sređena soba sa vrhunskim zvučnicima...to je oprema za mastering   Last edited by balthazaar; 24-07-2008 at 01:57 AM. | 
|   |   | 
|  24-07-2008, 10:16 AM | #15 | |
| Moderator Join Date: May 2008 Location: Stuttgart 
   | |
|   |   | 
|  24-07-2008, 12:13 PM | #16 | 
| Moderator Join Date: Nov 2004 

Pa nije bas tako... U masteringu se utice na sve signale zajedno i na taj nacin se postizu stvari koje uglavnom ne mozes dobiti u mixu, a ticu se "lepljenja"... Svakako je neophodno i jedno i drugo. Pitanje je samo mere, ukusa i znanja. 
				__________________  "Ne znam sta se desava, imam strah od pletenja..." http://www.sunflower-fest.com/ | 
|   |   | 
|  24-07-2008, 03:57 PM | #17 | 
| Moderator Join Date: Jan 2005 Location: Novi Sad 

Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovom konstatacijom...ako mastering inzinjer treba da ima toliko posla, u smislu "lepljenja" mixa, onda onaj koji je mixao nije odradio posao kako treba. Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain mixa i da odradi sitne eq korekcije radi translacije mixa i opste sonicne harmonije svih pesama..naravno da to u vecini slucajeva nije uvek tako | 
|   |   | 
|  24-07-2008, 07:08 PM | #18 | |
| Senior Member Join Date: May 2006 

__________________ studionamopremljenHajTekTehnologijom... ...i rupom najnovijom! www.myspace.com/gramophonedzie | |
|   |   | 
|  25-07-2008, 12:18 AM | #19 | 
| banned Join Date: Jul 2005 

Vala kako ga danas "dizu", i najbolje bi im pozavidele... nije to bas sve tako jednostavno, draga gospodo, tako da bih ja taj pocetnicki mastering skroz izbacio kao mogucnost, jerbo masteringa ili ima ili nema. Mastering u smislu ujednacavanja jacine vise pesama je jedno, mastering u smislu ostavljanja licnog pecata na gotov miks je nesto sasvim drugo. A posto se masteringom nikad nisam bavio (niti me zanima u ovom periodu mog zivota) povlacim se iz diskusije, jer nisam cak ni pocetnik. I sad jedna zivotna istina: ne mesajte alkohol i kisu, ne idu dobro zajedno! Kad pokisnes iznutra, vidi da spolja budes suv... i obrnuto! Eye | 
|   |   | 
|  | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Cd Mastering On Your Pc | AcaHari | Tutorijali | 1 | 19-12-2007 05:02 PM | 
| Mastering | Eyes | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 28-08-2007 02:47 AM |