Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2008, 04:12 PM   #1
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
propustio da kazes da ta izoblicenja moraju da budu veoma mala, a to menja smisao recenice.
A sta je parametar za "mala", a sta za "velika" izoblicenja?
Dokle je izoblicenje malo, a kada postaje veliko?
Postoji li nedovoljno izoblicenje?
Da li je to jedan, univerzalni tip izoblicenja ili ih ima vise i koliko, ako je tako?
Kako se izoblicenje odrazava na snimljenom signalu:
a) Cini ga boljim
b) Cini ga losijim
c) Cini ga izoblicenim
d) Cini ga braon

Vidis... Na akademskom nivou rasprave (sto bi na svakom fakultetu MORAO da bude slucaj), jedna teza poput ove za koju smo se svi zakacili (a ima ih jos dosta) , morala bi biti objasnjiva i rasclanjiva na koliko god treba delova, pod uslovom da je ona rezultat naucnog proucavanja, a ne necije halucinacije ili fikcije o bavljenju zvukom.
Na zalost, to nije tako i nastavak ovakve rasprave, gde ti branis neodbranjivo, a svi ostali vide o cemu se radi, ne vodi mnogo daleko...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline  
Old 12-06-2008, 05:51 PM   #2
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Nema potrebe za komplikovanjem stvari.

Covek je rekao da je pozeljno da mikrofon ima sto manja izoblicenja, a nas drugar sa fouma je izbacio to "sto manja", pa se doslo do zakljucka da je profesor rekao da je pozeljno da mikrofon ima izoblicenja. Ja sam samo rekao da je on lose parafrazirao ono sto je bio odgovor u tom pitanju, tj. da je dgovor sam po sebi, ukokliko se procita sa razumevanjem potpuno na mestu. Ako nije na mestu mozes slobodno da nam kazes zasto to nije tako.

Da odgovorim i na tvoje pitanje.

Izoblicenje se na signal moze odraziti u kom god obliku mi zelimo. Zavisi od kreativne upotrebe mikrofona. Tesko da signal moze uciniti boljim, ali ga moze uciniti namerno losim i namerno izoblicenim. ukoliko ima odredjenu frekvencijsku karakteristiku, mozda bi snimljeni signal mogao izgledati i kao braon sum, zasto da ne. Mikrofon moze odraditi i kompresiju pri najvecim nivoima i neki od profesora rece da je to za uho najprirodnija i najkvalitetnija kompresija. Samo sto se na mikrofonu ne pali crveno svetlo kad klipuje, pa to onda oni koji nisu upuceni u konstrukciju mikrofona ni ne primecuju. Bitno je samo da ulaz na mixeru ili kartici ne klipuje, jel to jedino svetli.

Kada znas da mikrofon ima faktor izoblicenja, kao i sve ostale karakteristike, kada znas kako mikrofon funkcionise, onda mozes kreativno da razmisljas u tom smeru, i mozes da dajes odgovore na najrazlicitija pitanja. Kada znas kako odredjene vrste mikrofona pretvaraju zvucni pritisak u napon, onda mozes sam zakljuciti da je jedni bolji za snimanje glasa, dok su drugi bolji za snimanje el.gitare i ne moras znati sve oznake na pamet da bi mogao da se snadjes.

Mikrofon (lupam) UC244 je bolji od MX678. Da vas neko pita zasto je to tako vi ne znate. Znate da kazete ovaj je topliji, ovaj je dublji, plici, meksi, blazi bla bla ... ali ne znate zasto je to tako.

Da li je za glas bolji dinamicki mikrofon ili dinamicki mikrofon sa trakom? Zasto je bolji taj koji je bolji?
Zasto se dinamicki koristi za bubanj, za gitare, za uglavnom jake nivoe, a zasto se kondenzatorski koristi za glas i violine?

Samo jos nesto i necu vise

Oni vas iz skole ne pustaju da budete vrhunski producent ili snimatelj, daleko od toga, ali ukoliko iskoristite skolu kako treba i udjete u studio vi i neko ko nije video skolu vec samo cukao nuendo i nije ni imao nekog dodira sa hardverom, tesko da se razlika vrlo brzo nece pokazati.

Sad ja treba da zaratim ovde sa pola foruma jer je 90% samouko ... Nije mi to cilj, jednostavno me svakim sledecim odgovorom/pitanjem sve vise vucete za jezik.
SumAnuT is offline  
Old 12-06-2008, 07:47 PM   #3
Max
Pro Member

Quote:
Zasto se dinamicki koristi za bubanj, za gitare, za uglavnom jake nivoe, a zasto se kondenzatorski koristi za glas i violine?
A ja cuo kako se overheadi na bubnjevima snimaju sa kondenzatorima , hi hat takodje , cak i out mic za kicka ( onaj sto je pola metra od kicka ) je kondenzator , a jos neki stavi kondezator za snare .... debili

A ima jos vecih morona , koji violine snimaju sa ribonima .... neznalice

Fala bogu da postoji VETS ...... da stanemo tim idiotima na kraj

Pozdrav
Max is offline  
Old 12-06-2008, 07:50 PM   #4
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post

Fala bogu da postoji VETS ...... da stanemo tim idiotima na kraj

Pozdrav
jbg vidim ja da dobijamo 'sumanute' odgovore
Bitch is offline  
Old 12-06-2008, 07:54 PM   #5
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
jbg vidim ja da dobijamo 'sumanute' odgovore
Cuti bre neznalico .... video sam slike ....i ti stavljas kondenzatore na bubanj ..... i to nekoliko !!!!

Pozdrav
Max is offline  
Old 12-06-2008, 09:19 PM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Jasta brate! I meni oci otvoriste, ja isto bubanj sa kondenzatorima radio. A pomislih da tako treba jer me navukose neznalice http://www.youtube.com/watch?v=W4OTfET6n18 a i jos neki pre njih.
LACKY is offline  
Old 13-06-2008, 02:52 AM   #7
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Cuti bre neznalico .... video sam slike ....i ti stavljas kondenzatore na bubanj ..... i to nekoliko !!!!

Pozdrav
au buzge... a ja mislio da si ti ozbiljan neki...

al dobro.. popravi sve to posle alan smart pretpostavljam i onaj neve malo...

nemoj vise praviti takve pocetnicke greske
kVu is offline  
Old 12-06-2008, 08:01 PM   #8
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Sumanut, ne vredi da se raspravljas kada si u manjini... svi ce biti u pravu iako nikada nisu bili na Drincicevim predavanjima i ako nisu uopste upuceni u koncept predavanja i pojedinacne casove Vazno je da svi samouki znaju sve o svemu... a ponajvise da se sprdaju na racun profesora vadeci reci iz konteksta i trazeci greske i hvatajuci se njih ko pijani plota...
mislim da sam jednom rekao nesto slicno, a Laki je pre par postova ponovio cemu skola sluzi...
ko je pametan vets ce mu dobro doci, jer je to prilika da dodje do odlicne strane literature, da se susretne sa nekolicinom izuzetnih predavaca i da vidi, pipne, namesti opremu i da nesto snimi sa istom...
Istina je da je losa politika tamo na vets, tj. mizerno znanje za velike pare, ali ko voli nek izvoli
ne branim ja nikoga tamo jer nemam razloga, pogotovo sto sam za ove pare ocekivao mnooogo vise... jedan moj dobar drugar mi rekao sta da ocekujem na vets, i bio je u potpunosti u pravu... a ja bio budala pa hteo vise
dakle, ko zeli dostupnost dobre svetske literature, nesto solidne opreme, malo vezbi iz snimanja zvuka, neko poznanstvo (strucno) , za neku lovu, onda je to pravo mesto za njega...
mislim da se sem mozda po malo nizem kriterijumu, AVT ne razlikuje od ostalih skola ili fakulteta, a budalastina ima svuda... a za znanje, jbg... najbolje zna taj ko je bilo sta drugo zavrsio...

eto cisto da opet nekom stanem na zulj...

pouz!
Old 12-06-2008, 10:18 PM   #9
dandi
Member

Quote:
Covek je rekao da je pozeljno da mikrofon ima sto manja izoblicenja, a nas drugar sa fouma je izbacio to "sto manja", pa se doslo do zakljucka da je profesor rekao da je pozeljno da mikrofon ima izoblicenja
Sto si se ti toliko uhvatio za jednu recenicu, cela skripta je vise nego zalosna, i to je realnost, hteo da je prihvatis ili ne.

A sto se tice VETS-a jasno je da je skola teska kaubojstija, evo ja idem ali priznajem da bacam pare, sve predmete drze Stanimirovicka i Drincic... alo ljudi Stanimirovicka?! Realno, ni Drincic nije mnogo bolji, covek osnovne stvari ne zna u vezi snimanja zvuka (da, razume se u akustiku ali to ne daje za pravo da predaje jos 3 predmeta), a o pojmovima koje pominje na predavanju da ne pricam....
npr. FADERI (citaj kako pise), e ako niste znali to svaki mixer ima, FADERE, ovo stvarno smesno zvuci uzivo kada cujete, prvo pomislite da je lapsus a kasnije shvatite da covek tako prica o vecini stvari, jbg. kad covek voli engleske pojmove ali voli i Vuka...
A ta strucna literatura koj amoze da se nadje u skoli, to je takodje smejurija... Teraju studente za seminarkse radove da im prevode sa engleskog na srpski po 20 stranica knjige koja treba profesoru (stanimirovicka), ili se ne potrude ni da sami prevedu stvari koje nadju na internetu, vec prave saljdove sa slikama i citatima na nemackom , engleskom itd... (drincic)

Naravno, nije potrebno ni pominjati da se u skoli koristi iskljucivo H2o i AIR software, to se podrazumeva... iako skolarine izadju na 1500e i vise...

Last edited by dandi; 12-06-2008 at 10:25 PM.
dandi is offline  
Old 12-06-2008, 11:23 PM   #10
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Znaci li nesto ta diploma posle? Mislim... ima li realne potraznje za takvim kadrovima? ... jer ako ima onda ima i smisla zavrsavati kakva god da je... a ako nekog ne interesuje samo diploma vec da nesto i nauci, zavrsio ili ne tu skolu morace mnogo da se potrudi i da se snalazi... niko ni sa jednog fakulteta nije izasao sveznajuc i svi pocinju da se uce tek kad pocnu da rade, doduse neko sa boljom a neko sa losijom podlogom ali jbg... u principu svako sa jasnim ciljem, zeljom, voljom i ambicijom da nesto uradi ima veliku sansu da uspe, zavrsio nesto ili ne.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules