|
Goran ?impraga Producent i clan grupe Biber razgovara sa vama ne temu produkcije. Radio vi?e godina sa Kornelijem Kova?em i na nekoliko projekata Gorana Bregovi?a. Takodje radio i sa Pavlom Aksentijevi?em, Rambom, Van Gogom, na projektima Bebi Dol, Bombaj ?tampa, Tifa, Kerber, K2, Kiki Piloti. Na velikom broju komercijalnih projekata od Hari Mata Hari, ?eljko Samard?i? pa do Seke Aleksi? ,Mitar Miri? itd. itd... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
kljuchevi od njegovog studija? teshko.. pre bih poneo pajser za svaki sluchaj...
evo zanimljivost kod mene.. budim se oko dvojke uz zvonjavu telefona.. zovu me klijenti u fazonu: "moramo hitno da snimamo, imamo snimanje spota za sat i po.." ja odgovaram, najnormalnije: "pa nismo se nishta dogovorili.. aj dodjite posle snimanja ako vam je hica, jbg.." oni: "ne ne.. dolazimo sad.." i oni dodju 40 minuta pre no shto moraju biti u klubu tash na snimanju NJIHOVOG spota.. i ja onako, polako sve.. razvlachim se.. dok mi nisu rekli da snimaju spot ZA TU PROKLETU PESMU KOJU SNIMAJU KOD MENE! e sad, ne lezi vraze, ni tekst im nije dovrshen, jerbo su ga pisali u kolima na kolenu.. ![]() i tu se deshava akcija.. ja kazem klijentu, aj snimi ti preko ovog lika da ga "podebljash" (tj da smanjim menadzera kolko god mogu, samo da zvuchi nekako).. i on kao "ok, aj idem samo do wc-a".. ode do wc-a i nema ga.. chujem da se dere.. dodjem do klonje, kad on kreten se zatvorio unutra, i ne moze da se otvori.. stara zgrada, slegla se i vrata su sva kriva i bravu kad zakljuchash, zakljuchao si je i nema dalje.. posle chupanja i guranja repe (vrata) lik je izleteo, snimio na keca celu strofu i odemo na kraju na snimanje.. sa kashnjenjem od oko 45 minuta.. zvuk ide, kamera ide, svetlo savrsheno.. sinhronizacija usana otuzna. neznaju svoj tekst jer ga nisu chak ni oni kompletnog napisali.. na kraju, spot nije ni proshao.. ![]() mislim da idalje mrzim taj dan svog zivota.. |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Evo jedna moja dogodovstina: 90, godine snimamo album jednom poznatom(necu navesti ime a videcet i zasto) interpretatoru narodne muzike.
U to vreme je u poznatom sarajevskom studiu 1(gde je generalno snjimljena vecina izdanja, Neve itd. uglavnom jedini ozbiljan studio u Sarajevu) je osnovni reverb(vec vise godina) bio EMT 250 (bicu slikovit zarad jednostavnos). Last edited by LACKY; 27-05-2008 at 01:14 AM. |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
U nasem studiu (gde smo doticnom baji snimali materijal) smo imali Lexkon PCM 70 (kojeg smo tada papreno platili 4500 maraka), no sada to nije ni vazno.
Posto je bili zimsko doba(a mi smo u tom prostoru imali jezivih problema sa centralnim grejanjem) mi smo pazarili sledecu napravu(mislim ne identicnu ali jako slicnu ovoj). |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
To jutro sam ja dosao prvi u studio, i poceo da pripremam za mix. Posle mene je (potpuno slucajno navratio gospodin pevac). I kako je usao u studio prvo sto je rekao: A kupili ste novu spravu za glas. Ja potpuno bez razmisljanja krenem u zajebanciju: Ma da juce je stigla. A on zatim: A hoces li je meni ukljucit'? Ja: P a znas treba da se poveze, a sad me mrzi. Zatim mi on prilazi i vidim da mi gura ruku u dzep. Ja iznenadjen reakcijom ga pogledam i gurnem ruku u svoj dzep, i izvadim iz dzepa 100 maraka. U potpunom soku ga pitam: Sta je ovo? On kaze: Ajde znam ja da ces ti pripazit' svog jaran!
Meni u trenutku samo prtrca kroz glavu, da sam predaleko otisao. Ali da nema povratka, jer ako mu kazem da sam ga zajebavao, ovaj put ce da me prebije. Jer kada sam ga porosli put zajebavao za kravatu, jedva sam zivu glavu izvukao. Ta ko da sam svo vreme mixa morao da drzim radijator upaljen. Last edited by LACKY; 27-05-2008 at 01:40 AM. |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Nemoguce
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Veruj mi da je moguce, nije urbana legenda, desilo se licno meni.
|
![]() |
![]() |
#8 | |
MCI Master
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Ovako: već pomenuti studio "Plava ?upa", rane osamdesete, grupa U ?kripcu snima osnovne matrice (bubanj, bas, gitara) kod Dragana V. za svoj prvi album. Ostatak smo snimali i miksali u Studiju 5 PGP RTB. Producent (Sa?a Habić) tra?i da bas i gitara idu pravo u mikser, koji se nalazi na spratu.
Bend (Milo? Obrenović, bubnjar, Zdenko Kolar koji menja na?eg basistu koji je u vojsci i ja) smo u studiju koji nema nikakvu vizuelnu vezu sa re?ijom. Postoji multi-core razvodnik i gore i dole, ali ima samo XLR konektore, a Zdenko i ja imamo samo 1/4" TS "d?ekove". I, nema frke, silazi Dragan sa "motorcanglama" iliti "kombinirkama", iliti klje?tima i cvikuje nam kablove, časom ih blankira, gura ?ice u rupe od XLR-a, malo ih učvrsti ?ibicama i ka?e: "Samo nemojte mnogo da se mrdate, da ne ispadnu ?ice, zalemiću ja posle kako je bilo". Dragan, veliki ludak (u onom pozitivnom smislu) i veliki car. Trebalo mi je par decenija da shvatim koliko je njegovo tumačenje produkcije popularne muzike zapravo zdravo. Pijaca: proda? boraniju, zaradi? za paradajz i to je to. Danas imamo 24-bitne konvertore koji nude teoretski dinamički opseg od 144dB ('ajde da ka?emo da je to u praksi oko 110+dB) i rezultate koji klipuju kao da su snimani na diktafonu sa auto-rec-level opcijom. OK, izađoh iz okvira teme.
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|