Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-05-2008, 08:13 PM   #91
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Default Re: Potrebni saveti oko opremanja studija

Da ponovim moj savet, ipak, da se ne zaboravi u šumi ostalih: igraj na sigurno, bez kompromisa koji nisu neophodni. Ako si napravio budžet onda ga iskoristi tako da dobiješ što bolje komponente. Istina je da možeš baš sve nabrojano sastaviti od Behringera - i mikrofone i preampe i konvertore i monitore, sve će to "odraditi posao" za petinu budžeta, ali nisi lud da baciš tu petinu na to i počneš kasnije ispočetka, zar ne? Zašto onda praviš druge bespotrebne kompromise?.... dakle: zašto neprovereno, s nepoznatim rezultatom? ZAŠTO malo poznati Audix set umesto apsolutno sigurne D112/SM57 kombinacije? Koji je razlog? Zašto FF kad možeš Mytek, koji svakako mora biti bolji i to svako zna, a svako ubeđivanje u suprotno je samo pokušaj da se opravda ušteda ("pa nije ni ovaj tako loš, a pri tom dobijamo 10 AD/DA za cenu 2, a još pride i 2 adat-a, pa 4 preampa, sve za iste pare..."). Isto pitanje postavi sebi za svaku komponentu sistema i sam sebi ćeš tako odgovoriti na svako pitanje.

Last edited by RokStudio; 16-05-2008 at 08:18 PM.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 08:19 PM   #92
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Verujem da je Mytek sjajan pro konvertor i sl. ali bih voleo da cujem uporedni test njega i RME. Razlike verovatno i ima, ali kolike I koliko ce ih on chuti na Adam monitorima. Uzmi RME i uzivaj
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 08:26 PM   #93
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kirdan View Post
I jos...malo me je sramota ovo da pitam ali... Kako se izvodi da se sprovedu svi kablovi od mikrofona (i slusalica) iz Control Room u Recording Room !? Kapiram da busim rupu u zidu, al kako onda, 12 kablova odjedom onako da gurnem kroz rupu !? Sta je najbolje resenje ? Znam za stage snake, da li to da uzmem ?
Za sprovodjenje signala iz mikrofona do miksera ili preampova, kao i signala iz studio controlera, miksera ili audio interfejs u preamp za slusalice, najcesce se kroriste multicor kablovi.
Multikor kablovi su sa 8, 12, 16, 24 ili 32 parice, sto znaci da unutar jednog kabla imas 8, 12, 16, 24 ili 32 balansirana kabla. Koliko parica ce imati kabl u tvom studiju zavisi od tvojih potreba, ali bih ti preporucio da, ako zelis da snimas zive bibnjeve, broj parica na multikoru ne bude ispod sesnaest.

Multikor kablovi se prodaju na duzni metar, pa ti sam lemis konektore po svojim zeljama i potrebama. Naravno, postoje i gotovi multikor kablovi sa zalemljenim XLR konektorima, sto nije uvek prakticno, jer se moze desiti da takav kabl ne odgovara tvojim potrebama.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 08:31 PM   #94
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

^tu sam se ja zajebao.. morao sam da pravim adapter-kablove.. al ae.. bar lepo izgleda sve sa boxom u gluvoj sobi i to...
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 08:53 PM   #95
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Ok, D112-SM57 kombinacija shall be...

Dalje, kapiram ja za Mytek, al kad kazes "kad mozes"... pa bas i ne mogu, mislim, kako to po tebi moze da bude po istoj ceni !? FF 800 imam za 1400$ imam interface i convertere i preampe, a ako bih uzimao Mytek 8x192, to je 3100$ samo za konvertere, bez interface-a, bez preampa... Kapiram ja da je to bolji zvuk, ali vaznije mi je da imam citav lanac za 1-2 kanala kao sto si prije rekao jer cu vecinom snimati 1 ili 2, tako da svakako uzimam mytek, ali 2 kanala, i onda znaci signal za vokal recimo bi isao: peluso-pacifica-mytek-ff800-mytek-adam... Ima li kompromisa ovde !?

@Spidermusic
Pa jel to ocemu pricas ameri zovu snake ? Ovako nesto: http://www.musiciansfriend.com/produ...ake?sku=331090 ili http://www.musiciansfriend.com/produ...ake?sku=336684 ili http://www.musiciansfriend.com/produ...100?sku=361709 ? Ili sta ? I da li da to dovlacim iz USA ili da uzmem u Srbiji ?
I jos jedna stvar...Ako bih uzimao na primer kvalitene (i skupe) Mogami ili monster kablove... kako da oni dodju "do izrazaja" ako svakako ide jedan multikor ili snake ?
Kirdan is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 09:03 PM   #96
Combo
Member

Combo's Avatar

Dizem ruke, sve je ovo subjektivno i na kraju svako plati manje ili vise svoju gresku! Dakle prijatelju spremi se na to da uz kompromis jednog dana kazes eh da sam... jednostavno neizbezno! A ako je Golf 2, onda neka je Golf 2 analogija sa RME! Ja bih uvek pre uzeo Forda!

Ajmo sad momci da malo sviramo

Ili uzmi lepo Mackie ONYX 1200F i dodatnu SM Pro Audio potrepstinu, Peavey (DMS-5 Drum Mic System) a za ostale pare idi na Havaje i tam ti se budzet uklapa! Ako ce mo tako! Salim se naravno!

Za sad u lancu mi se svidja Mytek i Adam, snake kablove naravno uzmi tamo. Pogledaj Nexans!

Last edited by Combo; 16-05-2008 at 09:23 PM.
Combo is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 09:53 PM   #97
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Svima je jasno da je "zvuk" jednog "odličnog" konvertera samo za nijansu bolji od "dobrog" konvertera, za višestruko veću cenu. Isto važi za odlične vs. dobre mikrofone i preampe, pa i kablove i monitore; u digitalnom svetu važi isto: 24 bita je malo bolje od 16, 96 Khz od 48, kvalitetan dither je jedva čujno bolji od prostog sečenja bitova. Dakle, jedna pojedinačna stvar u klasi iznad druge će uvek poboljšati opštu sliku samo za nijansu. Ako tu jednu stvar zameniš znatno jeftinijom a samo malo lošijom, neće nebo pasti i biće jedva primetno. Ali, te nijanse se sabiraju! Kad sve ove "odlične" komponente iskoristiš za sve kanale, dakle 5-6 stvari u lancu pomnoženo s 15-20 kanala, dobiješ za 100 nijansi bolji rezultat. To je već bitna, svakom čujna, nedvosmislena razlika.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 10:10 PM   #98
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Auu ljudi, e sad bas vise nista ne znam... RokStudio kaze vise dobrih konvertora, Combo kaze vise premapa... Pa sta da radim !? Da imam pare pa uzeo bih sve vrhunsko, 16 kanala vrh premapa i 16 kanala vrh konvertora, al ajte mi vi to nekako spakujte u budget! Evo neka je 10000$ i ne dirajte mikrofone, monitore i efekte...Kad se ovo sto sigurno uzimam sabere ostaje malo vise od 4000$ za preampe, konverter i interface! Vidite koliko tu para ostaje i predlozite konkretno, ako to uopste moze da udje u moj budget ?
Hvala unapred

Last edited by Kirdan; 16-05-2008 at 10:19 PM.
Old 16-05-2008, 10:20 PM   #99
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Dobio si dovoljno, cak i previse saveta
Moras sam odluciti sta ces i kako ces, ne moze niko za tebe tu odluku da donese Ovako moze do u nedogled da ide
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 10:30 PM   #100
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Pa znam, al taman cim ja sklopim "konfiguraciju" dodje neko (ili i vise njih) i kaze mi ovako, da ne valja, da je konceptualno pogresno, da moze bolje...I ja verujem da moze, ali kako !? Ja sam studijski muzicar vec 6 godina i snimao sam u velikim studijima i mogu reci da sam navikao na kvalitet, ali nisam bas upucen u to sta se krije iza tog kvaliteta i zato verujem kad mi neko strucniji kaze da ne valja...Kapiram da uvek moze bolje ali i skuplje, a kroz zadnja dva posta od RokStudia i Comba, ja sam shvatio da za iste pare mogu bolje ? ili ne mogu !?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules