Nisam sebi odgovorio, vec sam dao jasnu jednacinu sta znaci referenca! Ono sto me je zanimalo je KOJI su to monitori, ime i prezime!
Ne zelim samo da me monitori sputavaju, da ne mogu tehnicki da ispune sve potrebne uslove za kvalitetan rad, jer desi se da mi odgovaraju za slusanje i rad, ali sam sa njima ogranicen jer ne cujem sta bi sve trebalo da cujem, kao sto je slucaj sa Event. Na njima snimci zvuce odlicno, dok ne izadju i odu na neko drugo slusanje.

NS10 mi leze neverovatno, ne slusam BM15 skoro nikada, 98% vremena slusam samo Yamahe. Ali.... Javlja se problem, na njima sve zvuci mnogo bolje nego sto zapravo jeste, meni to nisu nimalo ruzne kutije, vokali pevaju veoma realno na njima, cim prebacim na BM15 nema ih nigde. Problem je u nedostatku srednjih kad se vratim sa NS10 na bilo koje druge zvucnike.
Sto se tice BM15A, (nisam siguran je li do prostorije) menjaju boju visokih pri razlicitoj snazi na kojoj slusam, takodje nemaju dovoljno snage kad pozelim da nesto cujem jace.
To je recimo ono sta mi odgovara ili ne, ali to ne znaci da cu napraviti dobar izbor slusajuci sebe i samo sebe, potpuno mi je nebitna stvar hoce li se meni svideti zvuk, koliko mi je bitno da on ispunjava sve tehnicke uslove da se na njemu radi kvalitetno!
Nadam se da sam jasniji...