Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Ogi Radivojević

Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije...

Thread Tools Display Modes
Old 07-03-2008, 07:36 PM   #31
master29
Banned

Default Re: Autorska i izvođačka prava

Quote:
Originally Posted by profa02 View Post

Da sam kojim slučajem sa njima potpisao ugovor, definitivno bih se osećao pokraden.

Naravno,po samoj logoci si pokraden pre nego sto i sam svatis brzinom munje.Ej ljudi pa u Sokoju ima advokatska sluzba koja godinama nista,APSOLUTNO nista nije uradila.Izglasali su upravni odbor(za koga????)
Neki likovi sa jednom pesmom koja se nije ni cula dobijaju ekstra honorare,dok drugi cije se pesme godinu dana u fulu vrte po tv i radio stanicama dobijaju crkavice.Eto toliko o njihom postenju.Stigao mi je izvestaj da su na toalet papri potrosili 80.000 din za paketice njihovoj deci 24.000din ej gde je tu logika.Imaju pun k..ac zaposlenih koje kad zoves kazu,sto se nama zalite pa imate upravni odbor.Smeeeeesno godinama lade jaja i za to dobijaju pare ide im staz a stariji umetnici crkavaju od gladi.ssrammmmmmmota nad ssssssssramotama
master29 is offline  
Old 07-03-2008, 07:45 PM   #32
master29
Banned

Josh nesto sam zaboravio,znaci svojim ocima sam gledao izvestaj na godisnjem nivou za pesmu "Zagrli me ti i oprosti mi(Gordana Stoicevic)"koja je pune dve godine apsolutni hit na svim Tv,Radio stanicama,Peva se po svim kaficima i diskotekama.Preko 1000 puta je bila na tv,sigurno 5 puta vise na radiju,Svaki svirac(narodna muzika) je svira bar po dva puta na vece.EEEEEEEJ covek je dobio 3890din pa vi racunajte po njihovim kvotama koliko se puta pojavila uopste.Po njima se pojavila 50tak puta ukupno na svim tv i radio stanicama u toku godine.Radio stanica ima oko 950 u Srbiji,televizija bar 50tak pa vi racunajte.Stvarno velika sramota.Zato zaboravite Sokoj to kod nas nema nikakvu funkciju,radite i uzimajte kesh na njih ne racunajte
master29 is offline  
Old 07-03-2008, 11:58 PM   #33
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Uhhhh...
Sve nekako izbegavam da se uplicem u ovu pricu...
Naravno da ne zelim da branim SOKOJ, ali ne zelim ni da ga napadam. Jednostavno - nema smisla...

Elem, da krenemo od pocetka...

Quote:
Da li si zadovoljan za?titom autorskih prava ili, konkretnije, novcem koji dobija? od Sokoj-a?
Smatra? li da je Sokoj organizacija koja zaista ?titi tvoje interese?
?ta misli? da bi u Sokoju trebalo da se promeni?

S obzirom da agencija za za?titu prava izvođača ne postoji, ima? li bilo kakve prihode od emitovanja spotova (pesama) kao izvođač?
Principom zastite sam zadovoljan, kolicina novca je relativna kategorija. Ne treba ni u jednom trenutku zaboraviti da je SOKOJ agencija za NAPLATU autorskih prava, a ne "publisher". Pojam "publisher" , nazalost, u nasem zakonu jos uvek nije definisan u smislu u kom je u inostranstvu i to je "siva teritorija" koja se lako pobrka sa "izdavacem". Sokoj ni u jednom trenutku NE RASPOLAZE ni jednom mojom pesmom (bilo kompozicijom, bilo aranzmanom) i zbog toga ne moze da utice na plasman iste. Moze samo da naplati neku kolicinu para od "korisnika" muzike (emitera - tv i radio stanica, kafica i ostalih koji koriste moju ili bilo ciju muziku), a to radi po odredjenom, statutom i zakonom propisanom, sistemu.
Mislim da SOKOJ zaista stiti moje interese - koliko je u moci te organizacije.
Sto se "menjanja i revolucije" u SOKOJ-u tice, (po mom misljenju) jedini problem je MEHANIZAM NAPLATE autorskih prava. Sve dok ne postoji pravni okvir koji OBAVEZUJE emitere na redovno i pravilno dostavljanje informacija o muzici koju emituju, ne postoji nacin da SOKOJ regularno PRIKUPI novac za kasniju raspodelu. Mislim da je to resivo tako sto bi SOKOJ kupio (u planu je - ako vec nisu) software i receiver koji AUTOMATSKI belezi svako emitovanje svakog muzickog dela. Emiteri bi trebalo da budu OBAVEZNI da imaju isti software i transmiter - time se ukida "ljudski faktor", "popunjavanje kosuljica", "izdavanje potvrda da ti je muzika emitovana 1000 minuta(umesto realnih 4,5) na osnovu kojih ti sledi vise para u raspodeli" i slicno. Koliko ti je dobra muzika - toliko si emitovan, koliko si emitovan - toliko si para zaradio...

Organizacija za zastitu prava izvodjaca POSTOJI - bar na papiru - a to je tek nejasna institucija... nije lose da, pre nego sto se upustis u bilo kakve "sigurne tvrdnje", pretrazis net... svasta moze da se nadje.
Ovo je link ka sajtu te organizacije,
http://www.ofps.org.yu/index.htm
ali to trazi poseban thread.
Voleo bih da mi neko rastumaci njihovu "brosuru za korisnike"
http://www.ofps.org.yu/download/bros...ike_muzike.pdf
i da mi kaze da li je IKADA dobio i jedan dinar od njih.

Kao izvodjac, naravno, NEMAM prihode od emitovanja (iako bi trebalo - bar po onome sto kaze OFPS ), medjutim, kao autor IMAM.

Quote:
već du?e vreme se bavim muzikom, konkretnije sviranjem svojih pesama. Tokom vremena se nakupilo dosta lepih (lično mi?ljenje) melodija od kojih bi se dalo napraviti i ne?to ozbiljno. Pod tim mislim na okupljanje benda, snimanje u studiju i izdavanje albuma. Sve to zahteva dosta vremena, truda i novca. Recimo da nije nemoguće sve to re?iti, ali ostaje pitanje - da li se sve to mo?e isplatiti?

Inače, na bilo koje pitanje na blogu Sokoja u vezi novca, ne dobih nikakav odgovor, tako da osnovano sumnjam da su oni sposobni da za?tite moje interese u slučaju fenomenalnog uspeha pesme.
Drago mi je sto si tako siguran u fenomenalni uspeh svoje pesme...ako pesmu pravis zbog para, prijateljski savet ti je da ne gubis vreme - ne isplati se. Osim ako je tako fenomenalna, kao sto kazes...
Ne znam sta si pitao, kao ni koga si pitao - mozda nisi ni morao...
Napisali su (i bez pitanja) dosta stvari zgodnih za citanje - pre nego sto pitas...
http://www.sokoj.org.yu//pdf/zakon.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/Statut.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf
http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_ra...ih_naknada.pdf
Ali, naravno - ako sumnjas, ja ne mogu da te ubedjujem u suprotno...

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
neki su mi predlagali zashtitu kod nekih pravnih lica, banaka, firmi itd... mislim, da li to stvarno moze da bude od koristi? kako ide taj proces?
Po mom misljenju - to je budalastina...neko od gore pomenutih moze da ti bude PUBLISHER, da raspolaze tvojim pesmama i da finansijsku dobit delite 50%:50% (sto je uobicajeni publisher-ski ugovor), a on je , za uzvrat, obavezan da se potrudi da sto bolje PLASIRA tvoja autorska dela.
Mozes da se ODREKNES naplate preko SOKOJ-a i da svoja dela prijavis kod strane agencije za zastitu prava (za sta prvo moras da postanes NJIHOV clan, sa SOKOJ-em nemas vise nikakve veze i dela koja ti se ovde izvode idu u najnizu kategoriju za raspodelu, a lovu dobijas u paketu "reciprociteta")...
http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_raspodele_autorskih_naknada.pdf
na prvih par strana pise sta i kako...

Quote:
A ?ta mi je činiti ako sam samo kompozitor?
To mu otprilike znači da od svirki benda kome sam dopustio da izvodi moje pesme nemam ni?ta sem ?to mi Sokoj udeli.
?ta je sa prodajom CD-a? Ko tu dobija novac? Izvođači, autori, OFPS ili izdavačka kuća?
Sve me to vraća na Sokoj kao jedini i zapravo normalan načina da se naplatim.
Ucinilo mi se da si ranije rekao da se bavis "sviranjem svojih pesama"?
Mozda je hipoteticko pitanje...
Pare od prodaje CD-a spadaju u naplatu mehanickih prava... izdavacka kuca uzima svoj deo(ne znam da li preko SOKOJ-a ili OFPS-a), izvodjaci svoj (trebalo bi preko OFPS-a, ali nisam cuo za takav slucaj) i autori svoj (preko SOKOJ-a), a ne treba zaboraviti da postoje i posebni, dopunski ugovori izmedju izdavaca i ostalih...
Znam malo ljudi koji su u mogucnosti da dopuste bendu da izvodi njihove pesme...
Obicno ta "dozvola" kosta neku kolicinu kesa i zove se "prodaja pesme"...

Quote:
Zaista ne mislim da je Sokoj puka formalnost. Za 2006. godinu su naplatili preko 200.000.000 din. Za 2007. god. inkasirali su preko 300.000.000 din. To jesu manje pare nego u Hrvatskoj, ali kada tu dodamo i ono ?to duguje RTS i Egzit bli?imo se cifri od oko 400.000.000 din. Ta cifra sigurno nije za potcenjivanje i neko od toga i te kako ima vajde.
Lako izbacujes tako velike cifre - kao cinjenice...
Drago mi je ako je tako, bice vise para za raspodelu...

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
Mnogo nesto nistica u ovom postu , nesto mi to ne pije vodu donekle , iz razloga , cemu onaj protest estradnih izvodjaca pre par godina ???

koliko se secam mislim da nam je ljubazni gospodin iz sokoja kad smo registrovali pesme kod njih , rekao da se po svakom emitovanju izvodjacu dodeljuje 40 din. :S cifra je bila "okvirna" znaci izlupeta cifru kako mu se ko svidi tj padne na pamet , pa koliko onda neka radio stanica koja placa javno izvodjenje placa sokoju ??? posto vidim da ste veoma upuceni u fabulu radnje , recite slobodno , necemo spaliti zgradu sokoja niti lomiti stakla i niti praviti haos zbog 40 dinara po izvodjenu za izvodjaca
Tada su protestovali AUTORI koji po starom Statutu NISU IMALI PRAVO da budu CLANOVI SKUPSTINE SOKOJ-a, a ostvarivali su velike naknade - mnogo vece od onih koji u SPKOJ-u odlucuju...
Sta god ti je rekao "ljubazni gospodin", postoji jasan pravilnik - sta, kako, koliko, kome, zasto - po kome se deli lova...

Quote:
Hajdemo redom:
1. izvodjači nemaju nikakve veze sa Sokojem. Od Sokoja se naplaćuju samo autori (kompozitor, aran?er, tekstopisac)
2. koliko mi je poznato, u toku pro?le godine su dve agencije od Zavoda za intelektualnu svojinu tra?ile registraciju za za?titu prava izvođača. Izgleda da jo? ne ispunjavaju uslove za tako ne?to.
3. u Sokoju verovatno mogu da procene vrednost emitovanja pesme na osnovu proseka prihoda po pesmi u toku prethodne godine. Zvanično ni?ta neće da ka?u a mislim da je 40 din. puno za emitovanje na radio stanici. Valjda je u pitanju emitovanje na TV stanicama.
4. Nećemo spaliti zgradu...
Covece, izmori me da sve ovo pisem, a sve vec znas...
Ogi is offline  
Old 07-03-2008, 11:58 PM   #34
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun View Post
Ne postoji fiksni iznos, naravno. Imas bodove (za pop od 1-3), u zavisnosti od toga da li si sam prijavio pesmu imas 1 ili 3... Hahaha. Sistem naplate ide po minutu emitovanja. Puta odredjeni broj bodova. Na kraju se sve sabira za svakog autora po izvestajima (kosuljicama) pristiglim iz Nac. i Kom. stanica. Onda se 40% lapi, pa neko ko glumi Up. odborasa zaradi vise od najvrednijih kompozitora, iako je on obicna kita. Itd. Dalje znas... Ili pretpostavljas...
Prvi deo je malo vestije objasnjen u onom PDF-u gore ("Plan raspodele autorskih naknada")
Sto se drugog dela tice, da li mozes da mi objasnis koji je mehanizam "lapanja" love, bilo koje kolicine - a kamoli 40%?? Isto tako mi je zanimljivo (cista radoznalost) - ko "glumi odborasa", a ko je "najvredniji kompozitor"?

Quote:
EEEhhheeeee dragi prijatelju, a iz kog razloga (sem para) se treba baviti muzikom? Sviranje kod kuće je jedan stvar - recimo da je u pitanju ljubav, ali deo sebe dati hiljadama ljudi...
Nije u pitanju inat, već upravo praktičnost: i da imam hit poput Ogijevog - Hajde cico - nisam siguran da je isplatljivije od pljeski.
"EEEhhheeeee dragi prijatelju", muzikom se NE TREBA baviti...muzika je (za one koji su zaboravili) UMETNOST!!!Postoje mnogo laksi nacini da se zarade pare, za muziku je neophodan DAR...
Nemamo pravo da se zalimo na "scenu", dok god je jedini motiv za bavljenje muzikom - lova. Zato imamo kamaru netalentovanih nadri-kompozitora, nadri-tekstopisaca, nadri-aranzera, nadri-producenata...oni "uvaljuju" svoja diletantska "remek-dela" nadri-pevacima, nadri-pevacicama i nadri-bendovima...u najboljem slucaju, prave bezuspesne "kopije kopijinih kopija", galame da je to super, "to publika voli", vezbaju bahatost i rade "nove projekte"... bojim se da nam je ta "prakticnost" dosla glave...

Nije "Cica" nikad planirana da "napravi pare"... napravljena je bez ikakvih ambicija, iz zezanja. Jedino sto ima je STAV - sve posle toga je slucajno...

Quote:
Taman sam mislio da su u ovoj dr?avi, svi sem mene, zadovoljni stanjem na muzičko-pravno-ekonomskoj sceni... Ali, gle čuda - upravo mi se javio jo? jedan nezadovoljnik.

Zbog tebe, dragi nepoznati prijatelju, nastavljamo sa temom.

Sokoj - organizacija za za?titu autorskih prava kompozitora, aran?era i tekstopisaca, osnovana je sa ciljem prikupljanja novca od svih koji eksploati?u muziku i na taj način ostvaruju zaradu, kao i raspodele tog novca autorima čije su kreacije doprinele toj zaradi.
Član 42. Statuta Sokoja (Statut mo?ete u celosti preuzeti sa sajta Sokoja):

Od sredstava iz prethodnog ?lana odbijaju se tro?kovi
obavljanja delatnosti Sokoja.
Na osnovu utvr?enih rezultata poslovanja u prethodnoj
poslovnoj godini, Upravni odbor projektuje tro?kove
poslovanja za teku?u poslovnu godinu, s tim da ti
tro?kovi, po pravilu, ne mogu biti ve?i od 30%
ostvarenog prihoda u teku?oj poslovnoj godini.

Na osnovu nezvaničnih informacija, Sokoj je za 2006. god. inkasirao preko 200.000.000 din. Na sajtu Sokoja, u rubrici -Analiza autorskih honorara, pi?e da je fond za raspodelu 82.791.974,50 dinara. Nigde nije navedeno kolika je uplata???
Na istoj stranici:
U raspodeli za 2006. godinu učestvovalo je 6.807 autora i nosilaca prava a prosečno obračunat autorski honorar iznosio je 7.637,00 dinara.
Hajdemo na matematiku: 6807 x 7637 =51.985.059 din

51985059/82791974=0.627 iliti 62,7 %. ?to definitivno nije 70%.

Da sam kojim slučajem sa njima potpisao ugovor, definitivno bih se osećao pokraden.
Prijatelju, nekoliko postova ranije si kao cinjenicu naveo da je SOKOJ naplatio 200.000.000 dinara, a u medjuvremenu se to pretvorilo u "nezvanicnu informaciju"...
Ne verujem da na "razliku" od skoro 120 MILIONA dinara jos uvek niko nije otisao na ozbiljnu robiju...dakle, ne verujem da je (ni zvanicno ni nezvanicno) u SOKOJ uslo 200.000.000 dinara.
Kako god, matematika nije tako jednostavna... pise da je "u raspodeli ucestvovalo 6807 AUTORA i NOSILACA PRAVA".
AUTORI su tekstopisci i aranzeri, a NOSIOCI PRAVA su kompozitori...
Zbog razlike u procentima zarade, mislim da tako jednostavna matematika daje pogresan rezultat...pride, postoji i deo para koji SOKOJ isplacuje STRANIM autorima...

Nisam bas siguran da su tu neke "kradje", "utaje" i slicno, moguce...u svakom od tih odbora i komisija sedi dovoljno ralicitih ljudi koji kontrolisu jedni druge i cekaju i najmanju gresku onog drugog - da ga sa velikim zadovoljstvom gurnu na robiju...

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Naravno,po samoj logoci si pokraden pre nego sto i sam svatis brzinom munje.Ej ljudi pa u Sokoju ima advokatska sluzba koja godinama nista,APSOLUTNO nista nije uradila.Izglasali su upravni odbor(za koga????)
Neki likovi sa jednom pesmom koja se nije ni cula dobijaju ekstra honorare,dok drugi cije se pesme godinu dana u fulu vrte po tv i radio stanicama dobijaju crkavice.Eto toliko o njihom postenju.Stigao mi je izvestaj da su na toalet papri potrosili 80.000 din za paketice njihovoj deci 24.000din ej gde je tu logika.Imaju pun k..ac zaposlenih koje kad zoves kazu,sto se nama zalite pa imate upravni odbor.Smeeeeesno godinama lade jaja i za to dobijaju pare ide im staz a stariji umetnici crkavaju od gladi.ssrammmmmmmota nad ssssssssramotama
Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Josh nesto sam zaboravio,znaci svojim ocima sam gledao izvestaj na godisnjem nivou za pesmu "Zagrli me ti i oprosti mi(Gordana Stoicevic)"koja je pune dve godine apsolutni hit na svim Tv,Radio stanicama,Peva se po svim kaficima i diskotekama.Preko 1000 puta je bila na tv,sigurno 5 puta vise na radiju,Svaki svirac(narodna muzika) je svira bar po dva puta na vece.EEEEEEEJ covek je dobio 3890din pa vi racunajte po njihovim kvotama koliko se puta pojavila uopste.Po njima se pojavila 50tak puta ukupno na svim tv i radio stanicama u toku godine.Radio stanica ima oko 950 u Srbiji,televizija bar 50tak pa vi racunajte.Stvarno velika sramota.Zato zaboravite Sokoj to kod nas nema nikakvu funkciju,radite i uzimajte kesh na njih ne racunajte
Blago tebi, meni nije stigao izvestaj o potrosnji toalet papira...
Lako se upadne u tu "ukinimo SOKOJ" histeriju... tesko je pokusati da objektivno sagledas problematiku. To sto je pesma o kojoj pricas (koju nisam cuo ni u jednoj kafani, nisam je video ni na jednoj televiziji, ni jednom je nisam cuo na radiju - a to je nemoguce, po tvojim statistikama!) zaradila 3890 dinara, je problem NEPOSTOJANJA ZAKONA koji OBAVEZUJE EMITERE I OSTALE KORISNIKE da dostavljaju tacne i precizne podatke o emitovanoj muzici. SOKOJ NEMA mehanizam prinude i jedino resenje je ono sto sam na pocetku ovog kilometarskog posta rekao - UKIDANJE LJUDSKOG FAKTORA i AUTOMATIZOVANJE SISTEMA ZA EVIDENTIRANJE EMITOVANE MUZIKE.
To je veoma skup sistem, ali brzo daje TACNE rezultate. Kako nikom od "boraca za zastitu intelektualne svojine" nije palo na pamet da se jedne godine ODREKNE naplate autorskih prava - sa namerom da se od tih "pogresno rasporedjenih miliona" kupi kompletan sistem sa kojim ce moci da prestanu da brinu "sto onaj ima vise"?

Sve u svemu - ovakve rasprave su bez kraja i pocetka...
Ne kazem da je SOKOJ idealna, bezgresna firma, ali u opstem bezakonju radi koliko moze i sta moze. Kao i svi vi, zelim da dodje vreme kada cemo praviti po desetak KVALITETNIH pesama godisnje (umesto po 100 bilo kakvih) i od toga ziveti lepo i udobno...
To bi moglo da se desi samo uz zajednicke KONSTRUKTIVNE predloge, nikako ako iskljucivo bljujemo i pljujemo po SOKOJ-u...
Mnogo veca "lopovstina" je OFPS...to je za drvlje i kamenje.

Ne bih zeleo da iko protumaci neki od prethodnih odgovora kao uvredljiv...
Ako ipak ima takvih - sta da vam radim, zalomilo vam se...
Ogi is offline  
Old 08-03-2008, 02:06 AM   #35
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Prvi deo je malo vestije objasnjen u onom PDF-u gore ("Plan raspodele autorskih naknada")
Sto se drugog dela tice, da li mozes da mi objasnis koji je mehanizam "lapanja" love, bilo koje kolicine - a kamoli 40%?? Isto tako mi je zanimljivo (cista radoznalost) - ko "glumi odborasa", a ko je "najvredniji kompozitor"?
Zato PDF i postoji, da ne moram ja ili bilo ko drugi da piskara pola sata. I posle mog opsirnog cukanja bi bio "potpuniji" original, obzirom da je na sajtu udruzenja koje ga je i sastavljalo. STATUT, naravno.

Mehanizama za lapanje ima puno, pretpostavka je da se veliki deo love "pere" kroz troskove, sto je i prirodno!? Svaka firma tako "vadi" lovu za pojedince, a da ne pricam o kombinacijama gde, na primer, neko iz Up. odbora kupuje 20 kompjutera od SVOJE (mozda ne zvanicno njegove) firme ili slicno. Da ne pricam o daleko skupljim potrebstinama, ako jedno takvo udruzenje uopste sme da ima takve potrebstine!?

Ogi, nisi klinac, iskusan si momak, dugo si u poslu, ne moram da idem u detalje. Ok, toliko o "izvlacenju" love...

U Up. odboru ljudi sede i rade, ako se to moze nazvati radom, za 12000,00 dinara mesecno. Sjajno. Samo, priznacu, bilo mi je jako neprijatno da na jednoj od Skupstina gledam Ljubu Keshelja (ako se ne varam) kako zamalo nije zaplakao pricajuci da mu je to jedino sto ima u zivotu i da bez tih 12000 on i porodica ne bi preziveli. Opet, zabavno je, a istovremeno i tuzno, bilo posmatrati i bahatost nekih od ovde prisutnih clanova. Nebitno. Mislim, vrlo je bitno al' da ne duzim. Zatim, zadovoljstvo je predstavljalo odsustvo nekih dugogodinjih lapatora iz prethodnih garnitura, mada su se krajem sednice neki od njih i usunjali... Mada, sindrom Srba da lako zaboravljaju je opsteprisutan i medju clanovima Skupstine (citaj NAMA). Skupstinom je predsedavao "mali Oliver Dulic", gospodin Brajevic. Ili samo Brajevic, bolje. Sendvici su standardno ukusni, vecina njih iz Up. odbora pojela je po 2-3 komada tokom pauze. No, to su vec privilegije. Iskreno, zacudjen sam bio gladju nekih koleginica, relativno "mladjih", koje su na bank. konto dobile nekoliko stotina hiljada dinara (ne znam na osnovu cega, zaista) a toliko su ogladnele... Mada, kapiram... Mnogo se cimaju da nam svima bude bolje!

Ogi, bio si u Biblioteci, video si stanje, znas i sam da ne cvetaju ruze, naprotiv, raste korov. Isti kao i ranije... Ja ne vidim boljitak, ali iskreno verujem da ce se pre svega uozbiljiti ljudi koji emituju muziku, a samim tim i SOKOJ. Plasim se samo da ce i tada postojati ogroman raskorak, ili ti jaz, izmedju prikupljenog i nama isplacenog novca! Koga cemo onda kriviti!?

Ja, druze, vidim kako se ti "doticni" ponasaju. Jagnjece brigade. Logicno. A kako kradu, kako dobijaju milion i vise dinara posle manje od 80000 dinara u prethodnoj isplati bez novog izdatog HITA, ne znam... Pitaj ih sam! Sa mnogima si bolji nego ja. Mnogo bolji nego ja. Ja sam komentarisao one koji imaju hiljade dela, o par velikih tekstopisaca i kompozitora ciji je staz visedecenijski, koji dobijaju manje para od nekih odborasa ciji hitovi nicu tek par godina unazad... Ok.

Nisam zeleo da pominjem stranke, savetnike i slicne. U svakom slucaju, svi oni na okupu cine najmanje tih pomenutih 40% "lapanda"!

Pozdrav!

Last edited by perun; 08-03-2008 at 02:10 AM.
perun is offline  
Old 08-03-2008, 10:42 AM   #36
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post

To sto je pesma o kojoj pricas (koju nisam cuo ni u jednoj kafani, nisam je video ni na jednoj televiziji, ni jednom je nisam cuo na radiju - a to je nemoguce, po tvojim statistikama!) zaradila 3890 dinara, je problem NEPOSTOJANJA ZAKONA koji OBAVEZUJE EMITERE I OSTALE KORISNIKE da dostavljaju tacne i precizne podatke o emitovanoj muzici. SOKOJ NEMA mehanizam prinude i jedino resenje je ono sto sam na pocetku ovog kilometarskog posta rekao - UKIDANJE LJUDSKOG FAKTORA i AUTOMATIZOVANJE SISTEMA ZA EVIDENTIRANJE EMITOVANE MUZIKE.
To je veoma skup sistem, ali brzo daje TACNE rezultate. Kako nikom od "boraca za zastitu intelektualne svojine" nije palo na pamet da se jedne godine ODREKNE naplate autorskih prava - sa namerom da se od tih "pogresno rasporedjenih miliona" kupi kompletan sistem sa kojim ce moci da prestanu da brinu "sto onaj ima vise"?
Ogi pesma je proglasena hitom decenije od strane izvodjaca.Do duse stara je vise od dvadeset godina i poslednj dve godine je stvarno veliki hit,duplo veci nego kad je izasla.Podseticu te:

Zagrli me ti i oprosti mi
stegni srce nemoj plakati
jedno drugom smo bili sve,
prva ljubaav sreca i prolece
sada proslo je
shvati molim te

Sto se tice SOKOJA nemoze niko da me ubedi da ljudi za godinu dana vise potrose para nego sto dodele autorima.Pa sto oni nisu softvere stavili u zvanicnu potrosnju SOKOJA,zasta im sluze silni advokati kada nijedan proces nisu dobili u svoju korist(nasu)Cega da se odreknemo i zarad koga?Pa zar mislis da ljudi koji su prodali 30.000.000 i vise nosaca zvuka(ima ih mnogo)je posteno da se odricu icega.Zar mislis da se nisu svih ovih godina odricali?Pa sto su smenili direktora SOKOJA,zbog silnog postenja ili utaje.Covek ima 5 Apoteka u privatnom vlasnistvu,od cega Ogi?Od postenog rada,nasledja...itd
Upravni odbor radi za 12.000 din,nerazumem to spasava Leontinu i Braju da ne nabrajam....ne.
master29 is offline  
Old 08-03-2008, 11:50 AM   #37
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Blago tebi, meni nije stigao izvestaj o potrosnji toalet papira...
Lako se upadne u tu "ukinimo SOKOJ" histeriju... tesko je pokusati da objektivno sagledas problematiku.
Objektivno:
Attached Images

master29 is offline  
Old 08-03-2008, 12:02 PM   #38
master29
Banned

Ogi dali je ovo objektivno?ti si stari vuk i vrlo doboro poznajes ovaj posao.Na toliko malo zaposlenih ovoliki rashodi.Pa godinama su ovako radili,uzimali od tvoga oca,tebe uzimace i dalje ako ovako nastave.Pazi polovina ostvarenog su njihovi troskovi.Cetrdeset sedam miliona su njihove plate za 2006 pa podeli sa brojem radnika i bice ti sve jasno.Pazi na zastupnike pored placenih advokata izdvajaju dvanaest miliona dinara,strahota da te uhvati.Evo sve crno na belo
Attached Images

Last edited by master29; 08-03-2008 at 12:13 PM.
master29 is offline  
Old 08-03-2008, 12:22 PM   #39
perun
Pro Member

perun's Avatar

Meni je oduvek bilo posebno smesno kad u "troskovniku" neke firme koja ima aktivan i pravni i racunovodstveni sektor vidim stavke ADVOK. i KNJIG. TROSKOVI, ili bilo sta vezano za iste...

No dobro. Srbija je to. U svakom slucaju, znaju ljudi dobro kako se chupa lova iz kuce.

A vezano za Ogijev predlog o kupovini opreme kojom bi se kontrolisalo emitovanje i smanjio LJUDSKI FAKTOR u emiterskim kucama... IFPI kodovi, koji nisu oprema, su nudjeni direktno SOKOJ-u za sva izdanja, sve izdavace. Broadcasteri bi dobili po nenormalno povoljnim cenama potrebnu opremu (i to se kombinovalo), mada se od njih ocekuje da prvenstveno poseduju istu. Pogotovo posle dodele na. frekvencija. Predlozi su isli u SOKOJ, sifre su bile spremne. Prethodni Up. odbor je odbio kombinaciju, koliko sam cuo, u vise navrata. Tacka. Zasto!? Ne znam. Verujem da se mnogima pravda ne bi isplatila. Itd...

Last edited by perun; 08-03-2008 at 12:38 PM.
perun is offline  
Old 08-03-2008, 12:40 PM   #40
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

koliko se secam, bila je neka kafanica pri SOKOJU, pre dve godine..

jel jos uvek tu? Mozda i njeno poslovanje spada u rashode? a?

nije nemoguce..
DaBear is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules