|
|||||||
| Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Pro Member
|
Quote:
A probaj sa eBaya da uvezes kao fizicko lice bilo sta... Za pocetak, probaj da platis fizickom licu kao fizicko lice, pa ces videti da je MISSION IMPOSSIBLE. Kao pravno lice, pare saljes svakome bez "granica", i fizickom i pravnom licu iz inostranstva. kao fizicko lice, novac mozes poslati samo firmi preko, a fizickom licu samo ako je clan uze porodice ili ako se prilozi lekarski racun kao povod transakcije. A eBay racun za sempler to svakako nije. Ajde da ne sirimo budalastine vise, pliz! Pozdrav. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
Ko je uopste pominjao uvoz osnovnih sredstava? Carinik mi je objasnio da se radi se o pravilu koje pravnim licima onemogocuje da uvezu tehnicku robu koja sluzi za preprodaju.
Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise. Moze se placati i po drugim osnovama. Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 02:59 PM. |
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Pro Member
|
Quote:
Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a. Odgovorno tvrdim da sam takvu uplatu izvrsio i da je ona vrsena pod kontrolom vise bankovne instance koja je uplatu i odobrila uz stampanu kopiju sa ebay-a koju sam naredni dan morao doneti u banku.
Proverite kod svojih banaka pa se javite da vidimo ko je u pravu. Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 03:20 PM. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Ne postoji mogucnost, ni po kakvoj staroj ili novoj uredbi. Kraj. Znas i sam. Pozdrav. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno. Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre. Jedino pitanje koje ostaje je kako ce carina reagovati na kupovinu polovne opreme preko ebay-a sta uzima za osnovicu obracunavanja dazbina. Inace postove sam menjao par puta zato sto sam na kraju ipak odlucio da ne ulazim u licne rasprave. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
|
Trenutno nemam vremena da se ovim detaljnije bavim pa ću zamoliti prijateljicu iz banke da mi objasni ove ?ifre i uputi na propis, a verujem da je to obja?njeno u Zakonu o deviznom poslovanju koji ću uskoro pročitati. Ja sam inače hteo da naručim jednu ?emu sa neta, ali je plaćanje isključivo Pay Pall, a mi nismo u tom sistemu. Platio je tih pi?ljivih 20 dolara jedan Čeh sa foruma (pazi, uop?te se ne poznajemo), a ja sam se namučio da njemu po?aljem jer nije postojala legalna mogućnost (pro?log leta) i na kraju sam onako "seljački" strpao u koverat sa jo? nekom poklonom i poslao mu. Srećom, stiglo mu je.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Member
|
Quote:
"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću. 894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu du?e od godinu dana vr?e rezidentima (nerezidentima), najče?će kao plaćanja između članova porodice i dr." Prema tome prva ?ifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru. U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vr?i plaćanje pa se tu ka?e: "23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti: - kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze; - kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za na?u priču) Jo? da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Slu?beni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Slu?beni glasnik RS", broj 24/2007). |
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|