Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2008, 02:19 PM   #1
nestor
Junior Member

nestor's Avatar

Question Slazete li se sa mnom

Moje misljenje je da ,prvenstveno, pjesme ne pisem tako da se u sustini sve dogadja u proslosti, npr. placem za izgubljenim necim,kao "volio sam te i tad smo bili jako zaljubljeni i sve smo TAD radili i TAd...", nego da se sve to skoncentrise na danasnjost, da se pise iz sadasnje perspektive. Npr "tad sam te volio ali sad kad nesto bolje pogledam to je bilo bla bla", mislim da se slusaoci tako bolje pronalaze u svemu i da se unosi neki tracak optimizma... Ajde da malo razradimo ovo, i ja sam malo konfuzno zapoceo ali mislim da shvatate poentu.
Old 07-03-2008, 09:41 PM   #2
master29
Banned

Default Re: Slazete li se sa mnom

Quote:
Originally Posted by nestor View Post
Moje misljenje je da ,prvenstveno, pjesme ne pisem tako da se u sustini sve dogadja u proslosti, npr. placem za izgubljenim necim,kao "volio sam te i tad smo bili jako zaljubljeni i sve smo TAD radili i TAd...", nego da se sve to skoncentrise na danasnjost, da se pise iz sadasnje perspektive. Npr "tad sam te volio ali sad kad nesto bolje pogledam to je bilo bla bla", mislim da se slusaoci tako bolje pronalaze u svemu i da se unosi neki tracak optimizma... Ajde da malo razradimo ovo, i ja sam malo konfuzno zapoceo ali mislim da shvatate poentu.

Nevredi kod nas vole ono,(ubila si me,povredi me,josh te volim itd....)stvarno slusaoci vole da zive u proslosti Sve sto je optimisticki ima manju sansu da postane hit.Mi balkanci smo mazohisticki narod.
master29 is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2008, 08:17 PM   #3
Harry
Junior Member

Harry's Avatar

Ma tko kaze da slusatelji nesto vole, samo zato sto nemaju priliku cuti nesto drugo? Ako skoro pa samo to postoji, to ne znaci da to ljudi vole. To samo znaci da dosta ljudi misli da to ljudi vole pa to rade jer im je prvenstveni motiv novac.

Slazem se sa nestorom. Mislim da je vazno misliti o tome kakvu poruku tekstopisac salje. Svaka javna i medijska osoba ima jednu razinu odgovornosti i na neki način oblikuje javnost (posebno u slučaju kad se pišu pjesme koje i djeca slušaju).
Harry is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2008, 09:56 PM   #4
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Svaka emocija oblikuje neku pesmu, ta pesma moze da se odnosi na proslost, na sadasnjost ili na buducnost, a mozda su ipak najlepse one koje imaju barem dva. Svaka pesma koja sadrzi vise osecanja vezana za neki dogadjaj je daleko kvalitetnija od neke koja se iskljucivo vezuje za jednu stvar. Znaci ne postoji konkretno pravilo po kom bi se ljudi bolje pronalazili u ovome/onome, ali da nedostaje takvih pesama kakve ti zelis da radis, nedostaje, tako da, imaces priliku da pruzis nesto cega nema puno. Ja recimo volim da cujem neku lepu romansu, posle slusanja mora balada...
Old 15-03-2008, 12:53 AM   #5
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Nekad su javne osobe oblikovale javno mjenje, ali danas stvari funkcioniraju drugachije. Danas mediji oblikuju i javne osobe i javno mjenje. Pazhnja se u medijima poklanja samo onome shto mediji "vole", a mediji vole ono od chega imaju postotak. Auditorij mozhe birati izmedju onih opcija koje udovoljavaju primarnom kriteriju, a jedna od drazhi kapitalizma je i ta da je profit UVIJEK primaran kriterij. Ako ja napravim smeche od muzike ali ponudim 50% od prodaje TV stanici vjerojatno che moja muzika biti pri samom vrhu na njihovim top listama. Tekstovi nemaju vishe nikakve veze, barem ne u kontekstu toga shto che prochi a shto neche. Prolazi ono shto se gura, a gura se ono shto donosi novac. Kapitalizam poznaje samo jednu vrijednost... vrijednost mochi da se stvara profit. Kupi jeftino - prodaj skupo... zato i je najpopularnija upravo najloshija glazba.

Preporuka... ako ti je do muzike - radi ono shto se TEBI svidja i ne opterechuj se time hoche li se ikome svidjeti to shto radish. Ako ti je do para... mjenjaj profesiju ili barem udari po hiperprodukciji i shtancaj 30 stvari mjesechno. Tako barem statistichki imash shansu da poneka prodje i donese neku kintu.

ps: shto se tiche sadashnjeg vremena vs. prošlog vremena mislim da je to krajnje nebitno. Tekst ili ima smisla ili nema. Kad si ti nju gledao i kad ti je palo na pamet da to vishe nie to... who cares. Ljudi se ili identificiraju sa sadrzhajem teksta ili ne. "Vrijeme radnje" je irelevantno. Da tome nie tako sva beletristika, poezija i proza bi se pisale u prezentu, a to definitivno nie sluchaj.

Last edited by SHIVA; 15-03-2008 at 12:57 AM.
SHIVA is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2008, 09:06 PM   #6
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shiva
Nekad su javne osobe oblikovale javno mjenje, ali danas stvari funkcioniraju drugachije. Danas mediji oblikuju i javne osobe i javno mjenje. Pazhnja se u medijima poklanja samo onome shto mediji "vole", a mediji vole ono od chega imaju postotak. Auditorij mozhe birati izmedju onih opcija koje udovoljavaju primarnom kriteriju, a jedna od drazhi kapitalizma je i ta da je profit UVIJEK primaran kriterij. Ako ja napravim smeche od muzike ali ponudim 50% od prodaje TV stanici vjerojatno che moja muzika biti pri samom vrhu na njihovim top listama. Tekstovi nemaju vishe nikakve veze, barem ne u kontekstu toga shto che prochi a shto neche. Prolazi ono shto se gura, a gura se ono shto donosi novac. Kapitalizam poznaje samo jednu vrijednost... vrijednost mochi da se stvara profit. Kupi jeftino - prodaj skupo... zato i je najpopularnija upravo najloshija glazba.
Istina... Nesto razmisljam, cini mi se da je mnogim ljudima dozlojadilo takvo stanje stvari i da ce to kroz 10-tak god da bude promenjeno, jel si mozda razmisljao o tome?
Old 21-03-2008, 09:39 AM   #7
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post

Preporuka... ako ti je do muzike - radi ono shto se TEBI svidja i ne opterechuj se time hoche li se ikome svidjeti to shto radish. Ako ti je do para... mjenjaj profesiju ili barem udari po hiperprodukciji i shtancaj 30 stvari mjesechno. Tako barem statistichki imash shansu da poneka prodje i donese neku kintu.

ps: shto se tiche sadashnjeg vremena vs. pro?log vremena mislim da je to krajnje nebitno. Tekst ili ima smisla ili nema. Kad si ti nju gledao i kad ti je palo na pamet da to vishe nie to... who cares. Ljudi se ili identificiraju sa sadrzhajem teksta ili ne. "Vrijeme radnje" je irelevantno. Da tome nie tako sva beletristika, poezija i proza bi se pisale u prezentu, a to definitivno nie sluchaj.

Ja cu samo udariti potpis na ovo, sve je receno! Izdvojio bih ovu recenicu:

Danas mediji oblikuju i javne osobe i javno mjenje

Zato devojke od 13,14,15,20 godina pocinju da lice na ( odnosno da ih imitiraju)Karleushu, Stoju itd...Mozda sam se pogreshno izrazio..Pocinju da liche i da se ponashaju kao zenski likovi iz pesama istih...Propast
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules