|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Evo prosla je nova godina i sva veselja, pa da se malo pokrenemo. Interesantno je pitanje da li kada kupujete ili prodajete opremu pravite ugovore, i da li uopste smatrate da je to potrebno. Naravno, tu mislim pre svega o polovnoj robi (uopste roba vezana za vas muzicki rad, studijska oprema i sl.). Hajde da forumasi iznesu svoja iskustva na ovu temu, smatram da bi bilo korisno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Mislim da ugovor moze da se sastavi na parchetu papira u par rechenica.
Serijski brojevi, izjava kupca da je video shta kupuje i sl. Potpisi kupca i prodavca (info iz lichne karte) i kraj. Zar ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Ma ugovor moze da bude i usmeni ( pa svaki dan kupujemo hleb ili cigare) ali je problem u tome sto kad ispadne neka frka ili nesporazum, onda se tesko dokazuje, ukoliko nema svedoka recimo. Naravno da ugovor moze da se napravii na parcetu papira i treba da sadrzi imena i prezimena, adrese, stvar koja se kupuje ili prodaje i cenu po kojoj se kupuje ili prodaje, znaci sve u svemu jedno 3 minuta posla. Moze sadrzati i neke odredbe o raskidu ugovora, ili predvideti situacije kad stvar ima neke mane zbo cega kupac moze da odustane od kupovine i da trazi povracaj placene cene.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Ja ne verujem da to neko radi, jer kad kupujes nesto moras prvo da isprobas i da vidis da je sve ispravno (ukoliko prodaje neko koga nikako ne znas), jer ti niko ziv ne bi dozvolio da ti odneses spravu kuci, igras se par dana i onda ga zoves da mu kazes da nesto ne radi... a i u ugovoru bi pisalo da je sprava ispravna i preuzeta u vidjenom stanju, tako da kupcu, ako nesto otkrije kasnije, ne bi pomogao ni ugovor.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Pa sad, i nije bas tako prosto. Postoje nedostaci koje mogu da prepoznaju samo strucni ljudi, koji se u to stvarno razumeju, ali isto tako postoje i prodavci koji bi da prevare ( auto pijaca, pa auto zafarban zamaskiran, trosi ulje). Mozda si ti kupac kome je sve to jasno, ali ima ljudi koji ne znaju mnogo a prodavac to neznanje iskoristi ili lakomislenost kupca. Bez obzira na termin ''u vidjenom stanju'', kupac ima pravo da stavi prigovor, ukoliko postoji skriveni nedostatak koji se ne moze otkriti u momentu prodaje, a taj skriveni nedostatak bitno onemogucava kupca da koristi stvar, onda se ugovor moze raskinuti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Pa da, ali onda kupac mora i da dokaze da je nedostatak ili kvar postojao u trenutku kupovine tj. pre kupovine. Prodavac moze da kaze da kvar nije postojao itd.
... zato pametni i oprezni ljudi vode nekog sa sobom u kupovinu, u slucaju automobila vodis majstora ili odvezes auto u servis pre kupovine, a u slucaju audio sprava ili vodis nekog ko zna, ili kupujes novu spravu ili ides na "Boze pomozi" pa si posle sam kriv, tesko da bi ugovor nesto pomogao... mozda teoretski, ali prakticno (u nasem pravnom sistemu)... hmm... tesko... treba da se sudis sa nekim par godina da bi mozda dobio... prevelik je to rizik.
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
zato postoji i sluzi garancija :]]]]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Kakva garancija ako ti ja prodajem pojacalo staro 12 godina? Mislis na usmenu garanciju? Mislim da je polovna roba macak u dzaku (pogotovo za nekoga ko nije strucnjak) i sta iko moze da napise u ugovoru i da se zastiti ako se pokvari za mesec dana.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Ma garancija je problem i za novu robu, nema adekvatnih servisa u Srbiji, pa stvar mora nazadkod proizvodjaca, pa cekas, a treba ti, bice bolje kad udjemo u EU!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pokazite vase izdavacke ugovore | Braca | Pravna Pitanja | 10 | 22-02-2009 11:51 AM |