Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-01-2008, 06:48 PM   #1
despot
Junior Member

despot's Avatar

Default izolacija komshije od bass-a

prvo, da vas pohvalim...forum je super..svaka chast!
bavim se produkcijom muzike i dj-ingom uglavnom psy-trance muzike, i imam problema s komshijom (zali se na bass)! Soba je izolovana azmafonom i preko toga rigips ploche..shto je donekle OK ali bass se ne da obuzdati. Prochitao sam dosta tema ovde i na kraju odluchih da postavim svoju jer sam polu-ochajan... razmishljam o nekakvim bass trapperima.???
dole je nakaradni izgled sobe pa ako neko ima neki izvodljiv predlog bilo bi sajno...pozZz!
despot is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2008, 07:38 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: izolacija komshije od bass-a

na cemu ti stoje zvucnici?

jel imas spikes? (oni siljci na kojima stoje)..to smanjuje malo prenos vibracija na pod ili police ili gde vec stoje. . .

mislim, bas je u sustini najteze napraviti da se necuje kod komcije..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2008, 07:50 PM   #3
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Dobrodošao na Rumski!

Bila je slična tema pa malo pogledaj...

U suštini, problem sprečavanja prenosa basa kroz strukturu stambenih zgrada je poprilično teško riješiti. Svako efikasno rješenje je poprilično skupo, a pritom uzima jako puno prostora (kog i onako nikada nije dosta)!

Razmišljaj o tome da same zvučne kutije (nisi napisao na kakvom sistemu slušaš) što bolje izoluješ od podloge, da li šiljcima koje pomenu DaBear, ili poroznim materijalom (tipa Azmafon), te da pokušaš nivo na kom radiš svesti na minimalni prihvatljivi nivo!

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2008, 02:57 AM   #4
despot
Junior Member

despot's Avatar

aha ok...zvuchnici su Wharfedale, stoje na drzachima...koliko su korisni spikeovi?
Old 20-01-2008, 12:00 PM   #5
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Koji Wahrfedale?
Kakvi su tačno nosači?
Nadam se da nisu zidni...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2008, 11:29 PM   #6
bole
Member

izolacija komsije od basa ...hm....

firma u kragujevcu radila je te trapove ...radila je prije i automobile i trapove ...

sad , ne znam da li radi trapove al radi automobile za talijane ...lice na punta

za niske frekfencije ide model cz 99 , ovo 99 je oznaka frekfencije...izolujes ga u potpunosti ...

mozda stvarno treba da smanjis malo . ako on pored izolacije osjeti basove u drugom stanu, onda tebi toliko pojacano sigurno pravi refleksije i stojece talase a to ti ne valja za mix....

smanjis malo , naviknes se ... dobro i tebi i komsiji.....
Old 21-01-2008, 11:59 AM   #7
despot
Junior Member

despot's Avatar

jesu zidni su ali mozda da to nema mnogo veze jer se on zalio kad nisu bili na zidu a i nisam puno pojachavao...mislim samo da njemu smeta bass odjek jer je soba josh uvek poluprazna+kutije su compresione i nabijaju bass.
Razmishljam se da izlomim zvuk piramidicama iz Djukapol-a http://www.djukapol.com/
i sa nekim dekorativnim rigipsom. Sad je samo pitanje gde je najbolje to da stavim, iza-ispred zvuchnika, u coshkove..??

btw hvala na svim savetima...

Last edited by despot; 21-01-2008 at 12:04 PM.
Old 21-01-2008, 02:16 PM   #8
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Dobrodosao na forum!

Basevi su talasi koji nose najveci dio zvucne energije ukupnog spektra i njega ne mozes tek tako lomiti (talasi su duzine koja se mjeri metrima)...Mozes ga absorbovati absorberima (bastrap je jedna vrsta aktivnog absorbera koji "zarobljava" tu energiju transformirajuci je u energiju kretanja ili trenja), ali to cesto ne pomaze u ovakvim situacijama, jer su basevi jednostavno nezaustavljivi...

To ti je kao kada bi htjeo da obuzdas exploziju kilograma C4 eksploziva (koji moze da srusi citav sprat) tako da ne dirne susjedne prostorije od one u kojoj je.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_trap

Evo raspitaj se na netu, popricaj sa akusticarima, pa probaj napraviti kakve bas trapove. Siguran sam da oni nece rjesiti u potpunosti problem, ali ako nemas drugog izbora (preseljenje, dogovor da radis muziku kada komsija nije tu itd.) mozes da pokusas ublaziti efekat.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 04:10 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by despot View Post
jesu zidni su ali mozda da to nema mnogo veze jer se on zalio kad nisu bili na zidu a i nisam puno pojachavao...mislim samo da njemu smeta bass odjek jer je soba josh uvek poluprazna+kutije su compresione i nabijaju bass.
Razmishljam se da izlomim zvuk piramidicama iz Djukapol-a http://www.djukapol.com/
i sa nekim dekorativnim rigipsom. Sad je samo pitanje gde je najbolje to da stavim, iza-ispred zvuchnika, u coshkove..??

btw hvala na svim savetima...
Bass neces zaustaviti "Djukapol piramidicama" jedino ces pokvariti "sve ostalo"... proveri od cega ti je zid i koliko je debeo prema komsiji...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2008, 04:15 PM   #10
despot
Junior Member

despot's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Bass neces zaustaviti "Djukapol piramidicama" jedino ces pokvariti "sve ostalo"... proveri od cega ti je zid i koliko je debeo prema komsiji...

pozdrav

bogi
Zid je od cigle mozda bloka nisam siguran, jedino znam da kad sam neshto bushio izlazio je crveni prah! glupi zid odzvanja! pazi meni treba neshto da ubijem reverb jer mi on pojachava bass, hocu da ga omeksham..zato sam se primio na djukapol piramide jer ne znam shta drugo iskoristim!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules