Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-11-2007, 01:47 AM   #11
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Sta Kad Se Desi Ovo?

Htedoh ti reci da po "crtezu" to licina neki bass sa pomerenom fazom.
DC offset svakako ovde ne bi pomogao... Reason cesto ima tako neke govnjive instrumente koji posle ne mogu da se mixaju.
Jedan moj prijatelj je imao poriv da celu plocu isprogramira u Reasonu, pa sam ga ja na pola projekta odgovorio, a sada bukvalno ne uzimam nista da radim kad mi neko kaze "Reason". Zamolim samo da uradi sa nekim drugim instrumentima. I svi su dosli ponovo, sa zglavnim trakama. Predlazem ti da to isto kazes svome drugu kako ne bi izgubio mladost pokusavajuci da od "g....a pravis pitu"...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2007, 02:08 AM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Htedoh ti reci da po "crtezu" to licina neki bass sa pomerenom fazom.
DC offset svakako ovde ne bi pomogao... Reason cesto ima tako neke govnjive instrumente koji posle ne mogu da se mixaju.
Jedan moj prijatelj je imao poriv da celu plocu isprogramira u Reasonu, pa sam ga ja na pola projekta odgovorio, a sada bukvalno ne uzimam nista da radim kad mi neko kaze "Reason". Zamolim samo da uradi sa nekim drugim instrumentima. I svi su dosli ponovo, sa zglavnim trakama. Predlazem ti da to isto kazes svome drugu kako ne bi izgubio mladost pokusavajuci da od "g....a pravis pitu"...
Ja isto licno ne mirishem Reason, jer sam miksovao jedan album koji je radjen u Reason-u, mislim hiphop album je u pitanju, i muke sam mucio sa fazama, bukvalno su svi instrumenti bili u antifazi, klavir, violine, za synthove da ne pricam (a ja sam sedeo sa likom kad mi je exportovao bio sve po kanalima, terajuci ga da skine svaki eq svaki kompresor i svaki reverb, odnosno svkai fx iz Reason-a), i tad sam prvi put radio nesto sto je radjeno u Reasonu i trudim se da mi to bude i zadnji put...

Al ovde se javio drugi problem...To je simple saw bass generisan u Reasonu...To sam ja licno sad probao i sa AudioRealism Bassline (na njegovu preporuku) i ista stvar, on je probao sa Arturia Minimoog-om i ista stvar, i na kraju sam ja probao sa mojim dragim Nexusom (saw bass) i isto:S...Ja ne znam u cemu je tu fora

Mislim jedina stvar koja tu smeta u miksu je sto taj saw bass se nadoveze na nogu i stvara bespotreban jak peak u toj nekoj pozitivnoj vrednosti, a ako komporesujem taj saw sa malim attack-om izgubi se punch, kao resenje vidim uraditi surov sidechain, a onda nece biti to to...Nisam pametan...

Valjda cu se snaci, hvala u svakom slucaju, valja cemo naci neko resenje, po cenu i da promenimo ili modifikujemo nekako taj zvuk

Last edited by Jan; 15-11-2007 at 02:14 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2007, 03:10 AM   #13
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

a, chek.. rekao si da je tehno traka? il tako neshto? pa lupi brickwall limiter ili neki inteligentniji preko cele trake i eto ti ravne pesme.. hahah.. realno..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2007, 03:13 AM   #14
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
a, chek.. rekao si da je tehno traka? il tako neshto? pa lupi brickwall limiter ili neki inteligentniji preko cele trake i eto ti ravne pesme.. hahah.. realno..

Brate, to svo vreme pricam, ne mogu to da uradim, probao JanIzgubi se punch na basu...On treba da ima punch a kad stavim limiter unisti se
Old 15-11-2007, 03:25 AM   #15
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

aham... a chekaj.. shto ti je prejak peak? ja ne vidim da klipuje.. sem ako tebe smara.. onako.. tek tako da napravish temu na rumskom.. nego, jel samo u pochetnoj deonici koju vidim? ako je tu, mozesh da selektujesh samo nju i da notchujesh u ekvalajzeru samo te frekvencije koje ti smetaju.. ajde, ne da notchujesh, ali da ih spustish sa eqom.. SAMO u toj deonici..

Last edited by HeatMan; 15-11-2007 at 03:46 AM.
Old 15-11-2007, 03:30 AM   #16
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

hahahahhah.. josh jedna glupa ideja.. mozzesh da napravish josh jedan jachi zvuk na vishoj frekvenciji malo pre kicka i pustish kroz kompresor.. i onda ti nije brz atack, nego ostavish duzi release.. hahhah.. eto.. razmishljaj o tome.. hahahh..

ili jednostavno ostavi kako jeste ako moze prodje..
Old 15-11-2007, 04:40 AM   #17
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
aham... a chekaj.. shto ti je prejak peak? ja ne vidim da klipuje.. sem ako tebe smara.. onako.. tek tako da napravish temu na rumskom.. nego, jel samo u pochetnoj deonici koju vidim? ako je tu, mozesh da selektujesh samo nju i da notchujesh u ekvalajzeru samo te frekvencije koje ti smetaju.. ajde, ne da notchujesh, ali da ih spustish sa eqom.. SAMO u toj deonici..
Ne brate, nego waveform pobego od sredine, znaci pali kompresor i ponasa se kao jaci zvuk, a tisi je...Ne znam kako da ti objasni...Recimo da ako bass ostane ovakav pesma ci mi u masteringu celog albuma biti tisa od ostalih i to ce dosta da se cuje...Ne znam bre kako da ti objasnim drugacije, osim ovako stapom, majke mi...recimo da bi pesmu morao da gazim limiterom i da bi to uticalo na celu pesmu samo zbog jednog zvuka u pesmi(koji je inace bitan), i onda ne bi valjao ni taj zvuk ni pesma, recimo zbog ovog mrdanja bih mozda mogo da zvuk zgazim limiterom ali bih izgubio punch, ili bi se u tom pokusaju javila distorzija, jel ce pozitivna strana waveform-a, jel' te, biti zgazena, a ako gazik celu pesmu ostali zvuci bi patili i distorzirali jer ovaj zvuk kompresoru deluje kao jaci zvuk(zbog pozitivnog vrha) a usima nasim kao tisi zvuk i od zvuka koji statistika kaze da je tisi za 3 db, a norlamlo izgleda...Uf nalupah se, al ne znam kako da ti objasnim drugacije...

Mislio sam da ovo ima veze sa DC Offsetom ili sa necim drugim , pa sam ocekivao tako nesto, ili jos uvek ocekujem nekog "elektronicara" da se javi da kaze da li je imao slicnih problema sa Simple Saw Bass-om...

Last edited by Jan; 15-11-2007 at 04:46 AM.
Old 15-11-2007, 04:43 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rasta View Post
Sasvim normalna pojava. ....
Da, moze biti, vidjao sam cak i gotove pesme (belosvetska produkcija) koje su odsecene vise "dole" nego "gore"... to moze biti karakteristika raznoraznih "class A" sprava, lampashi i ostalo.... koja imaju izoblicenja koja vam prijaju... DC offset je 0 (nula)... jedino je mozda nevolja sto je to kod ovih uradjeno na kraju, mastering ili sta vec... a ovde imas takav snimak...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2007, 04:49 AM   #19
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Da, moze biti, vidjao sam cak i gotove pesme (belosvetska produkcija) koje su odsecene vise "dole" nego "gore"... to moze biti karakteristika raznoraznih "class A" sprava, lampashi i ostalo.... koja imaju izoblicenja koja vam prijaju...

pozdrav

bogi
Da, ja radim na class A spravama

Ma meni uopste nije bitno da li je odsecen vise gore ili dole, bitno mi je da mi ne nateze kompresor bez razloga, jer zbog njegovog pozitivnog pika cela pesma je tiha...A ne smem da mu odsecem pik jer treba preveleki tresh a onda i izgubi punch zvuk i plus izdoistorzira, ne daj Boze da celu pesmu gazim tolkim treshom nekim kompresorom u miksu ili limiterom, elem javicu sta je bilo kad izmiksujemo ovu stvar...Pa ako problem nastavi da postoji (mislim zvucno, ne slikovito) onda cu zvanicno da iskopam sebi oci i pocnem da sviram gusle

Last edited by Jan; 15-11-2007 at 04:53 AM.
Old 15-11-2007, 10:10 AM   #20
cucko
Member

cucko's Avatar

Markiraj pocetak bas linije, pa iskopiraj prva cetri takta ipred, pa odstrani sa pocetka deo prve amplitude ( za koliko je snimak otisao u plus), pa nakon toga dc offset.
Mozda pomogne
Dopuna: naravno ovo je totalno neprimenjivo na celoj pesmi, vec samo na solo bas liniji
Inace, cemu toliko komplikovanje kad se midi traka moze odsvirati i sa drugim instrumentom?

Last edited by cucko; 15-11-2007 at 10:17 AM.
cucko is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules