Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-10-2007, 06:31 PM   #1
goranvu
Junior Member

Default Re: Polu-po?etniku potreban savet za studijski synth

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
EMU E 4x Sampler cca 500 Eura

Roland JV 2080 cca 400 Eura
Hvala na odgovorima. Prosetao sam internetom i procitao sta kaze raja za ove dve sprave, i stvarno su komentari samo naj. Medjutim, gde nabaviti to? Jedva nadjoh da neko prodaje u USA preko eBay-a, malo je matoro a nema ih puno, a kamoli kod nas.

Ja bih umesto da cekam u neizvesnosti radije kupio nesto novije sa boljim karakteristikama pa nek je i skuplje, vredi, recimo XV-5080. Eno ima jedan u Beču za 800 EUR.

A sta je naslednik te EMU spravice?

DX7II-FD sam vec uzeo kao master keyboard. Medjutim tu imam jedan problem - vrednosti velociteta su 0-100, a ne 0-127. Jel moze to da se promeni nekako u klavijaturi, ili sam zauvek osudjen da to stelujem u Cubase-u?
goranvu is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2007, 07:53 PM   #2
Nedim
Member

Nedim's Avatar

Ako je XV5080 u pitanju onda uzimaj to bez ikakvih razmisljanja, bar po mome.
Imao sam ga dugo dok nisam uzeo FANTOM X i bio mi je najomileniji MODULE.
Al ipak zavisi sve do tebe, sve to trebas dirnuti i isprobati prvo.
Old 25-10-2007, 08:07 PM   #3
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

nebih se slozio

JV 2080 IMA SOUND...XV zvuce tanje makar imaju vise mogucnosti...ja bih osobno isao na 2080 + expanderi,

a EMU sampleri EOS serije su svi OK....e64, e4, e4x, E4 ULTRA , e6400, E5000...uzmi bilo koji full prosiren

Recimo ...I TI ONDA KAZES DA NEMA..Ima jos

http://cgi.ebay.de/EMU-E6400-Ultra-n...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/EMU-E-6400-Ultra_...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/EMU-E5000-Ultra-S...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/ROLAND-JV-2080-SY...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/Roland-JV-2080_W0...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/Roland-JV-2080_W0...QQcmdZViewItem
roginator is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2007, 10:14 PM   #4
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
JV 2080 IMA SOUND...XV zvuce tanje
Ovo jednostano nije točno !

Ne zvuče svi tanje. Jesi li ikad testirao 2080 vs 5080 side by side? Jedini XV koji zvuči "tanje" je 5050. Obrati pažnju da čovjek razgovara o XV-5080. A XV-5050 i 5080 nije isto.

XV-5050 zvuči "tanje" jer je komplet napravljen sa 44.1k setom sampleova. 2080 je imao 32 kHz i automatski dobivao više snage na basu.

Međutim na XV-5080 su jedini 44.1k sampleovi oni koji su prebačeni sa JD-a. A svih ostalih 90% je sa 2080, uz naravno onih novih 10% koji su 44.1k.

Sve to sam prvo sam istražio slušajući i uspoređujući 2080, 5080 koje sam imao side by side. Svi testovi rađeni su sa potpuno identičnom glasnočom pri analizi. Ista stvar ponovljena je na spektralnom analizatoru. Sve se ljepo i vidi i čuje. Kasnije sam i od Rolanda dobio potvrdu svojih sazananja vezano sa sampling rate i prebačene waveformove sa 2080. Ništa na 5080 nije "tanje", a bassevi su identično duboki.

Isto tako, ne slažem se s tvrdnjom da 2080 "ima sound" u odnosu na XV. To je naprosto netočno! JV-2080 ima inferioran sound u odnosu na XV-5080 i tu se nema šta razmišljati. Dovoljno je samo učitati patch "LetterFrmPat" na ova dva uređaja i sve će odmah biti jasno TKO IMA SOUND.

Razlog za to su prije svega neusporedivo bolji 24 bitni konverteri, a JV-2080 je imao stari 18 bit DAC (PCM69AU!). Potom, 5080 ima neusporedivo jači TRUE 44.1 kHz effect procesor kao i TRUE 44.1k engine, koji daje nevjerovatnu "širinu" zvuku, u odnosu na JV-2080 koji je uzak, maltene ti zvuči kao da je mono kada ga zasviraš nakon 5080. Probaj, i sve će biti jasno.

Bez ljutnje ROGINATOR. Ali ako nešto poznam bolje od svoje sobe u mraku, to su onda Roland JV, Super JV, JD i XV. O svakom mogu sat vremena pričati, šta ima, šta su dodali, šta su oduzeli, tko ima kvalitetniji filter, tko veči dinamički raspon itd. A i odradio sam dosta testova prije nego sam prodao 5080, čisto da ga prodam mirne savjesti.

Last edited by Don Solaris; 25-10-2007 at 10:18 PM.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2007, 11:27 PM   #5
slowstar
Pro Member

Bravo Don!!!
Svaka tvoja konstatacija je tačna 100%!!!!
Imalac sam vecine od gore pomenutog, i sada posedujem XV5080, koji mi je
Bread&Butter u mome MIDI studiju, i pored Fantoma X, koji jeste klasa više, ali mi fale nezavisni izlazi, ima ih samo 4, tako da sam usput u potrazi za JEFTINIM Fantom XR modulom...
Pozdrav, i čestitke na dubokom poznavanju i analitici!!!
Old 25-10-2007, 11:49 PM   #6
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

posteno

JA IMAM JD 800 i 990, a JV 2080 sam prodao jer mi ne treba sint za sve i svasta...meni se XV 5080 nije dopao , ali opet to sam ja ...

smatram da za cca 400 Eura JV 2080 best BUY!!!!

jer je XV izmedju ostalog i podosta skuplji...

a za ozbiljni programing i opremu do 1500 EURA JV 2080 je vise nego savrsen!!!!

a o novim rolandima ne mogu puno pricat MC 909 i XV 5080 su bili zadnje sto sam cuo od rolanda ROMPLERA..I nisam se odusevio....PRICE/PERFORMANCE nije uskladjen....a i nije to moj tip sounda...opet ja naravno stvar UKUSA!!!!

2080 sam imao 6 mjeseci kad je bio nov...I preporucio bih ga svakome za cijenu od 400-500 Eura...

eto
roginator is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 03:13 AM   #7
Nedim
Member

Nedim's Avatar

...

Last edited by Nedim; 26-10-2007 at 09:23 AM.
Nedim is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 09:44 AM   #8
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Pozdrav, i čestitke na dubokom poznavanju i analitici!!!
XV-5080.... nikad prežaljena ljubav. Prodao sam ga samo zato što sam se prepao da će mu softwerski synthovi strušiti cjenu. A ja panično bježim od gubitaka novaca. Zanimljivo je kako su maknuli AKAI import na Fantomu. XV-5080 radi bez greške sa AKAI cd-ovima.

Dinamički raspon od XV-5080 je naprosto nevjerovatan! Filter je izrazito teško dovesti u nelinearno područje da počne onako ružno krčati (digitalna distortija, nimalo prijatna u odnosu na analognu). Nasuprot tome, kada na JD-990 napraviš isti takav rezonantni pad, dešava se jedna jako ružna pojava distrorzije koja izluđuje do besvjesti. Čim povisiš rezonancu na JD preko 50, ta pojava se dešava i totalno pokvari pad koji bi trebao biti "mekan". Isti počne krčati i možeš ga bacit u smeće...

Na XV-5080 čak i da ti se desi takva distorzija, imaš dodatnu zaštitu koja se zove WG gain, a to je podešenje jakosti signala prije ulaska u filter. Nikad neću prežaliti što to nisu stavili na JD. Analizom sirovog signala ustanovio sam da je JD permanento podešen na ekvivalent od gain: +6 na XV-5080. No zanimljivo je kako XV-5080 neće ni pri +6 dB zakrčati, jer kako sam rekao, filter mu ima neusporedivo veči dinamički raspon. A čak i da počne, hvala bogu možeš ga spustit sa tih +6dB na 0 dB, pa ako treba i na -6 dB!

Cutoff pozicije filtera i količine rezonancije na XV i JD su identične. Vidi sliku iznad (klasičan sweep pad kojem filter ide gore dole). Jedina razlika je u high endu na samom vrhu spektra, gdje JD odjednom zablješti i dobije taj jedan potpuno analogan zvuk. Nevjerovatno nešto. Da nema te razlike, ja bih odavno prodao JD-990, jer se svi njegovi waveformovi nalaze u XV-5080 i to pri originalnih 44.1kHz. I potpuno su identični! Vidi sliku ispod:

Također kompletan Effects Block A sa JD-990 je ubačen u XV-5080. A ovaj novi Rolandov RSS procesor je daleko superiorniji od Effects Blocka B na JD-990. Sve je to cool, ali postoji jedna bitna razlika, kako sam spomenuo, filter pri samom high-endu. Pogledaj na slici ispod kako filter od JD-990 pri samom vrhu odjednom ode daleko više u frekvenciji, i to sa puno više energije. JD-990 ljevo, XV-5080 desno.

Vezano za sampling rate waveformova na XV-5080 (a svakakvih priča sam se naslušao po forumima), [ovdje] se nalazi slika koju sam napravio na spektralnom analizatoru gdje se vidi prikaz white noisea od JD-990 i XV-5080. Sam pogled na nju dokazuje da su waveformovi sa JD-a prebačeni na XV-5080 jer sadrže potpuno isti spektralni "potpis". Također se vidi da oba uređaja imaju 44.1kHz engine i da su oba samplea 44.1 kHz (nema upsamplinga, jer bi se vidjeli tragovi interpolacije).

Također sam pronašao još jednu zanimljivu stvar, a to je da su neki waveformovi u XV-5080 kompresirani! Koliko god to ludo zvučalo. Radi se o nećem sličnom mp3 kompresiji. To se može vidjeti na ovoj slici. Na frekvenciji od oko 15 kHz ćeš na sampleu koji je u XV-5080 pronači "rupu", karkterističnu za destruktivni tip kompresije.

Nevezano za XV, slika također pokazuje kako JD-990 ima neke sampleove koji nisu original 44.1kHz nego su resamplirani na 44.1k. To se može vidjeti preko tragova interpolacije (efekat zrcala). Razlog za te samplove, da su nešto nižih frekvencija, jest to što su neki od njih bili prebačeni sa JV-80 na JD-990 kako bi JD mogao učitavati JV-80/90 patcheve.

Mogu ti još puno toga ispričati o ovim uređajima, ali .... nekom drugom prilikom.

Last edited by Don Solaris; 26-10-2007 at 09:52 AM.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 10:02 AM   #9
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Polu-početniku potreban savet za studijski synth

Ja bih tu najtoplije preporučio da fino nabaviš Steinbergov Hypersonic 2 i da voziš s tim! Manje ćeš para potrošiti, a zvuk je prilično topao i kvalitetan. U njemu imaš kolekcije svega od električnih i akustičnih klavira preko violina do duvača i flauta pa do synth zvukova i bubnjeva. Sve je to fino što ti oni ovdje pričaju i računaju , al fakat je da se Hypersonic 2 čuje na puuno pop pjesama danas! Takodje, odlična varijanta sa Hypersonicom je što prilično dobro podžava GM standarad, tako da može da svira postojeće midije svojim bojama!

E, onda za kupiš jedan kontroler sa klavirskim dirkama i rasponom - mislim da se takvi mogu naći za oko 500e i bog te veselio! Vozi hypersonic-a po njemu i ne brigaj! Vjerjuj mi, to je sve što će ti trebati . Mada super je i taj dx-7 ako si ga već uzeo kao mastera!

Ja ti samo kažem šta bi ti odlično odradjivalo posao, a prošao bi puno jeftinije ...

ako nisi zaljubljenik u hardware i ako ti samo posjedovanje neke sprave ne pričinjava zadovoljstvo - onda ne bacaj pare! Ako hoćeš u kucnim uslovima da komponuješ i aranžiraš , stvarno ti najtoplije preporučujem da uradiš ovo što sam ti rekao

za ostatak para idi da čekaš novu godinu u nekim toplim, južnim hemisferama

don solaris

poštovanje za tvoje znanje i poznavanje! Al čovjek hoće da komponuje i svira kući a ne da proizvodi sintove

edit :

evo ovjde možeš poslušati demoe i pogledati sajt

http://www.steinberg.net/199_1.html

Last edited by balthazaar; 26-10-2007 at 10:16 AM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 06:57 AM   #10
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Don, koja je razlika izmedju Super JV-1080 i 2080 ?

...osim u broju prosirenja...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules