|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
Neko je ovdje uveo pojam "nelagodno".Prije ce biti "pomalo dezorijentisano" uslijed navike sviranja "pravog" tonaliteta na "pravim" dirkama. Niko ne cuje frekvencije vec tonove i njihove karakteristike(mada iskusni producenti razviju senzibilnost na pojedina polja ali tu se ne radi o intonativnim frekvencijama).Ne postoje prijatne i neprijatne frekvencije i tonovi(sem valjda ekstremno glasnih i skripe,buke i slicnoga...). A=440 je konvencija.Taj ton bi se mogao nazvati i Z,LJ,K itd. ali bi opet zvucao isto(tj kao sada A). Quote:
1.Mozda se rodi ,mozda rano stekne sposobnost ali ono zna SVE tonove a ne samo A.E,sad,za koji ton prvo primijeti da je taj ton bas taj... Zelim reci da osobi sa apsolutnim sluhom ne treba referentni ton.On ih "u glavi" cuje sve i ne treba mu neki poseban za orijentaciju. I to sa stimanjem "na A" je konvencija. A se uzima za intonaciju zato sto ima najmanji broj alikvota sto mu daje najcistiju(opet)intonaciju.Nijedan ton u hromatskoj ljestvici nema neku posebnu prednost sem one koja mu je mozda data tradicijom. Mnogi ljudi u toku skolovanja upamte A pa se onda,sa vise ili manje sigurnosti orijentisu prema njemu.To nije apsolutni sluh.Imam frenda koji cuje C sa sigurnoscu npr.Upamtili su mu "boju" jednostavno. 2.Sa sluhom mozda da ali sa predodredjenom spoznajom ne.Odredjeni frekventni opseg npr.440-445 ili ne znam vec kako i dalje ima osobine tona A iako u veoma delikatnoj intonativnoj razlici.Imena tonovima su dali ljudi a ne priroda iako cinjenica da ih fizicki cujemo na iste ili slicne nacine(uz sva odstupanja) govori da su nam neke stvari po tom pitanju psiho-fizicki iste.
"Ja sam rodjen, u cvetu Rolanda..." Last edited by tom; 28-09-2007 at 06:10 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Vjerovatno nisam bio dovoljno precizan. Pod pojmom A(440) sam prećutno podrazumijevao čitavu hromatsku skalu (12 polustepena) u kojoj je ton A definisan kao ono ?to čujemo kada pustimo sinusoidu frekvencije 440 Hz. Znači, uzmimo čitavu hromatsku skalu kao referencu.
Poku?aću preformulisati pitanje. Djetetu, koje se rodilo sa predizpozicijama da ima perfect pitch, sviramo hromatsku skalu (svih 12 polustepena) i to tako da mu prvo odsviramo skalu u kojoj ton A ima frekvenciju 440 Hz, a zatim mu odsviramo hromatsku skalu u kojoj ton A ima frekvenciju 445 Hz (svi ostali polustepeni su dobijeni u skladu sa referencom 445). ?ta će dijete ocijeniti kao prijatnije za uho? Ili ako ljudi sa perfect pitchom do?ivljavaju sve tonove sa hromatske skale kao posebne informacije u mozgu, slično kao boje, kako su odabrali ba? ''tih'' 12 polustepena (recimo sa referencom 440) i njih zapamtili a ne neke druge koji ravnopravno konkuri?u da budu do?ivljeni kao ''prijatni''? Da li su kroz iskustvo, intuitivno ili slu?ajući muziku kojom su bili okru?eni odabrali ba? tih 12 zvukova (tonova) kao referentne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Hm, a zar nisu pre "otkriveni" zvukovi i muzika, pa tek potom "definisane" reference... kako se doslo do toga.. ovo o cemu pricate bez obzira na slova ili herce... je samo jedan od nacina opisivanja fizicke pojave - zvuk... tako da mi se cini da nota "A" ne postoji od kada znamo da opisemo oscilirajuce pojave, medju kojima se nalazi i zvuk.... nego da je poznata od ranije... mozda ni za slovo "A" nismo znali ![]() Izvin'te ako budalim ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#4 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
To ne znam.Mislim da pojam prijatno ili neprijatno tu ne igra ulogu.U svakom slucaju ce cuti blago povisenu hromatsku skalu ali u granicama standardne. Quote:
Ljudi koji se bave "starom" muzikom svoje instrumente ni ne stimaju na 440 vec u zavisnosti od perioda da bi bili sto vjerniji originalnoj izvodjackoj praksi.Tokom istorije se tezilo ka sto briljantnijem(visem) zvuku i kamerton je postepeno podizan.Kazem ti da danas vec ide i na 442. Uostalom,ovo je dosta iscrpan clanak buduci da je tema pomalo i presiroka: http://en.wikipedia.org/wiki/Concert..._Western_music
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
@tom, shvatam o čemu priča?. Standardi se kao i svaki drugi mijenjaju kroz istoriju i to je vi?e stvar dogovora. Mislim da smo veoma blizu odgovora, mo?da jo? samo iz par uglova da sagledamo.
Ako nekome ko ima apsolutni sluh ka?e? da otpjeva ton A, da li će on otpjevati ton od 440 Hz i za?to ba? taj? Za?to ne bi pjevao A 442 Hz? Neko ko se rodi sa osobinom apsolutnog sluha ne rodi se sa ''konvencijom'' koji je ton referenca. Boggy je dobro prokomentarisao, ljudi su otkrili tonove prije nego ?to su opisali oscilatorne pojave i pojam herca i sigurno prije nego ?to su uveli standarde. Kako se tada do?lo do toga ?ta će predstavljati referentni ton? Intervali koji se odnose kao mali cijeli brojevi čovjeku zvuče kao harmonični ali takvih kombinacija ima bezbroj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Hoce,otpjevace A odnosno neku frekvenciju iz opsega A(dal 440 ,dal 442 ne znam koji mu je frekventni opseg,sve je to A) upravo zato jer covjek nije masina a A ima svoj raspon u kome se moze zvati A.Ako mu kazes on ce otpjevati i bilo koji drugi ton.Da li ce on biti superprecizan ili ne zavisi i od njegove kontrole glasa,koncentracije,spoljnog ometanja,svaceg neceg...
Neko moze da cuje cetvrtinu,osminu tona(sve u okviru npr.A).Razlike su individualne. Zato se i violinisti i kada imaju apsolutni sluh pred koncert stimuju uz klavir ili obou.Upravo zbog tog "ljudskog faktora". U svakom slucaju ce otpjevati u okviru zadatog tona. Mislim da bi ovo bio zakljucak: Ton ima frekventni opseg unutar kojeg ima svoju karakteristicnu boju.Ako A ode na npr.470kHz(zaista ne znam te brojke,mozda i lupam) on polagano postaje Ais a ako ode na 415(takodje lupam) poprima "karakter" tona As.Tonovi se kroz svoj frekventni opseg lagano pretapaju jedan u drugi bas kao kad pravis lagani glisando(slide) na gitari.Mislim da bi trebao da zaboravis na referentni ton.Mozda te to zbunjuje.Nema referentnog tona sem u konvencionalnom "davanju stima".Konvencije se nauce. Ponovicu:A nije referentni ton vec ton sa najmanje alikvota tj.najcistijom intonacijom.Samim tim je pogodan za davanje iste u orkestru ili solistima itd. Zbog toga je postao "referentan". Danas se bas izblebetah... Izvin`te na davljenju...
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
hm... namece se jos jedno pitanje,.... a kako su se informacije o tome prenosile iz generacije u generaciju, ako nije bilo brojcane/slovne konvencije i "etalona"? pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
SuperModerator
|
![]()
evo i mene
moj slucaj je sledeci. meni ne treba nikakav "referentni ton" na osnovu kog se "ravnam" i cujem ostale nego svaki ima svoje mesto u glavi. Takodje osetim da li je u pitanju 440 temperovanje ili nize ili vise. Stvar je prosta - uglavnom na radiju kad slusas muziku vecina toga je temperovana na 440 pa je samim tim i meni lakse da svakodnevno obnavljam osnovu i da osetim ako postoji promena u intonaciji. ...sto se tice opstanka muzike kroz vekove - pa tu je pre svega muzikalnost, pa stare lestvice, pa starocrkvene, pa modusi, pa mic po mic i tu smo danas ![]() ali znaci poenta je da je svaki ton u glavi, i sve varijacije. Obican ![]() Eto . Pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Izvin'te na gnjavazi... pitanja mi se sama postavljaju ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Ono sto znam o apsolutnom sluhu,jeste da ga moja starija sestra zasigurno
ima....zavrsava sada teoretski odsek na FMU...... ljudi ona je radila viseglasne diktate "iz druge sobe"....sto znaci da je 50 ljudi sedelo ispred klavira,a ona u drugoj sobi...bez greske... i mislim da to ipak jeste urodjeno...jer ona nikad nije vezbala taj sluh nesto izvan proseka....a apsolutno cuje iznad proseka..... mada sluh se vezbom moze dovesti do odlicnog stanja... ali mislim da nikad nece biti kao u apsolutnog li sluhiste ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Apsolutni sluh | balthazaar | Razno | 71 | 12-07-2013 07:03 PM |