|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Junior Member
|
![]()
hvala vam svima na vasem cijenjenom vremenu koje ste odvojili da mi pomognete
pomogli ste mi . ostaje mi jos da odem na promotivni open day u zagrebu u novembru na velesajmu pa akobogda.... jos jednom vam hvala iskreno od srca! xcirey bzz bzz |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Junior Member
|
![]()
zavrsio sam sae u ljubljani pred par mjeseci,part time program znaci oko dvije godine.radim u studiju oko tri mjeseca,uglavnom radim manje projekte,demose i slicno i dosta razmisljam dali mi se isplatilo ici na sae s obzirom koliko sam naucio u zadnjih par mjeseci radeci taj posao i mislim da kada se sve zbroji isao bih i ponovo da se mogu vratit.dobijes dobru teorijsku podlogu i imas mjesto di je mozes u praksi primijenit.dali bih dobio posao i bez diplome,da siguran sam da bih.dali je potrebno znanje koje nude na sae za dobrog tonskog inzinjera?covjek kod koga radim a i par tonaca koje znam ,cijenim,dugo rade taj posao i ja im nisam ni do koljena, ne znaju ni pola stvari sta sam gore naucio.negdje sam na netu u slicnoj raspravi o sae procitao,tonac nije zanimanje,to je stil zivota,kada si spreman odreknuti se svog socijalnog zivota i staviti ga na drugo mjesto onda tek mozes poceti razmisljati dali zelis biti tonac .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Junior Member
|
![]()
Ajd' i ja da dodam malo informacija o ovom biznisu.
SEA je osnovao Aussie Tom Misner. Pre par godina je isti tip otkupio Neve. Dasa je pun ko brod. Nedavno sam u Austalskom music casopisu Audio Technology (www.audiotechnology.com.au) citao pricu koju je napisao Rick O'Neil koji je vlasnik Turlerock Mastering Studija u Sidneju (he mastered skoro pomenuti John Buthler Trio). Neke od njegovih artikala mozete naci ovde: http://www.turtlerockmastering.com/articles.html. Jako su dobri. Ove price koja se zove Tony Turkey jos nema, nije postavljena. Uglavnom ide ovako i moze da odslika karakter gazde SEA i nacin poslovanja. Mladi sin italijanskog imigranta (Tony Turkey -normalno ne pravo ime) sredinom 80-tih dodje kod Rick-a koji je radio za Mushrom Records i zamoli ga da mu snimi 5 pesama stim sto Tonijev ujka ce da finansira. Rick pristane da radi ispod cene jer je mislio da decko ima sanse da napravi nesto. Posto ujka nije imao bas dosta para, Rick odluci da iz Mashrom studija pozajmi najbolji Neuman mic, Urei comp i jos par top gear i da vecinu snimi kod kuce na 8 kanala da bi ustedeo, a da drums i sta ne moze kod kuce, snimi u studiju kad neko odkaze ili kad ima visak vremena. Sve je Rick lepo isplanirao da sa malo spretnosti iskoristi najbolju opremu i da snimi Mr. Tony. Sve on to lepo obrazlozi Toniju i ujki i rece svoju cenu (mizernu). U medjuvremenu on nije ni znao da ju oni posetili drugi studio koji je vodio gore pomenuti Tom Misner koji je stimao sa Tascam deskom i brdom cheap gear. Ali Tom je znao za jadac. On im je lepo odstampao profesionalni quote (racun) sa sarenim business logom na vrhu i Tonijevim imenom na racunu stampanim velikim slovima i sve lepo po stavkama rasporedjeno. Racun je bio cak za pola veci od sume koju je Rick trazio. Kad je ujak cuo sta Rick predlaze lepo ga je ispljuvao i pitao kako ga nije sramota da trazi toliko puno para za rad u kuci kad drugi profesionalni studio im nudi triput bolji deal. I tako oni odose kod Toma i snimise pesme koje normalno nikad nisu ni izdate. Artikal se ne zavrsava ovde ali ovo je poenta o SAE gazdi i negovoj business logic. O skoli neznam mnogo ali kako se kaze 'i dzukelu biraj iz dobre kuce'. Nadam se da vas nisam smaro sto rece postovani gospon Slowstar. skippy Last edited by skippy; 21-09-2007 at 12:50 PM. Reason: zaboravio recenicu |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
MAO
|
![]() Quote:
nisam shvatio da li mislis da gazde znaju vise od tebe ili manje? bolje rade ili losije?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Junior Member
|
![]()
definitivno rade bolje,brze,istreniranije uho itd...teorijski su slabiji tj.znaju dosta ali na neki nacin je to nekako mutnije sto je i razumljivo.ukratko htio sam reci ako zelis biti tonac ne treba ti sae.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
VIP Member
|
![]()
Danas bas iskopam neki stari magazin sa intervjuom od lika koji drzi SAE.
Multi milioner, ali ne od SAE...pare je zaradio na nekretninama i zemlji, po struci zidar!! Glavni office im je u Australiji, kupio veliko imanje i tamo je kamp odmaraliste za studente, studiji, itd...sad pravi i filmski studio. Kupuje takodje studije koji su losi finanskijski (po celom svetu)... Kaze da SAE ne pravi puno para, ali mu nije ni bitno...(intervju od pre 3 godine)..Kaze SAE u Australiji ga kostao $40M (australijskih) Kupuje svu tehniku za smesne pare, jer uzima mnogo i ucenjuje fabrike. Kaze da kad kupuje 500 mikrofona, bez popusta od 70% (:o ) nece da prica uopste!!! Ne znam da li znate, da je ON kupio NEVE fabriku pre godinu i kusur, u isto vreme kad je i Gabriel kupio SSL.... A Gabriel je jos iz 80-ih radio druge stvari...imao je Syco shop, gde se prodavala najskuplja tehnika za muziku u to vreme. Tu su poznati kupovali, pa posle jdeno 2-3 download biznisa i mobilna telefonija...he,he,,para ne paru - vaska na vasku! |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
MAO
|
![]()
jel?? a o cemu mi ondak trubimo sve vreme ovde
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Member
|
![]()
5k eura je po meni puno love. bar za nase prilike. i netko je savjetovao da radije ode tip kod nekog u studio odraditi, tj. nauciti i tako savladati znaje. pa zanima me koliko je vas spremno uzeti naucnika u studio i pokazati mu, tj. prenijeti znanje? evo, ja se javljam za volontiranje. nije mi problem odraditi godisnji odmor nekom u studiu za djaba.
![]() |
#39 |
MCI Master
|
![]()
pa ovako
@ strasni zmaj evo ja otvaram studio koji je definitivno u ozbiljnoj kategoriji...znaci nismo na dawu i nismo u spavacoj sobi.... ja cu uzeti za tonca iskljucivo osobu s vise godisnjim iskustvom i referencom ili nekoga tko je zavrsio sae..( javi kakve su ti reference) JA NEMAM SAE ali to je u ovoj prici nebitno ( to koliko znam ili neznam) ja sam VLASNIK STUDIJA!!!! 5K nije puno za skolovanje i da te ljudi ozbiljno prihvate.... ja te mogu uzeti za badava da si 3 mjeseca u studiju, ali pult nemozes dirat, niti opremu niti comp...nije da zafrkavam...ja sam prva 3 mjeseca u jednom studiju u zg ...kuhao kave, pometao pod i uglavnom nosio bureke , ali i to se mora...sto znaci da si 3 mj...badava nekome radio sve poslove oko miksa a nisi miksu ni prismrdio.... ZASTO ???? pa zato sto se neke stvari moraju radit po redu...nemozes doci u studio i reci ja cu radit badave, a da se nezna kako se radi..tezak je to kruh, nije samo to tezak nego i ODGOVORAN posao... SAE nije garancija!!!!, ali sam primjetio da ljudi koji dojdu sa sae nemaju nekih tehnickih problema i educiraniji su prakticno sve znaju tako da se brzo prilagodjavaju... imam SAE udbenike i sasvim su ok!!! I osobno mislim da zanat za koji treba izdvojit i 2x 5K nije puno ako se ozbiljno time zelis u zivotu bavit!!!! I IMAT SVIJETSKI PRIZNATU SKOLU!!!!!!!!!!!!!!!i diplomu ![]() ![]() ![]() ![]() eto ...javi se |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Member
|
![]() Quote:
nisi me shvatio. ja sam audio amater i ta mjuza sto radim mi je hobby. ne krijem zanimanje za audio tehnikom, ali realan sam i ne ocekujem profesionalnu karijeru. glazba kojom se zabavljam je elektronska, a nemam gdje vidjeti/cuti nacin snimanja, koristenje i podesavanje efekata i slicne stvari. podosta sam tekstova procitao i ne mogu reci da sam truba po tom pitanju. zapravo cak vjerujem da mi je teorija bolja od prakse koju gotovo uopce nemam. mali od palube, kazes!? na kuhanje kave i brisanje prasine sam se i odnosio. ...ma nije bed, ali ocekivao bih odgovore na postavljena pitanja. uopce mi ne pada na pamet nekome smetati ili nametati moje misljenje vezano uz neki projekt ili oko struke, ali isto tako bih molio suhe snimke, pa da i ja ucim i probavam kroz konkretne materijale.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Moram da pitam | nESbo | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 22-04-2005 10:32 AM |
Pitam se ... | cipela | Predlozi i sugestije | 2 | 29-01-2005 10:20 PM |