Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-09-2007, 12:19 AM   #11
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Default Re: Medijapan kao difuzor

Može li umjesto PMF-a diploma ETF-a ?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 12:34 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler View Post
Može li umjesto PMF-a diploma ETF-a ?
Hm... ipak je izumitelj QRD (o kome ovde nije rec) matematicar...

Sto se tice "formule" za "difuzor", veliko je pitanje da li bi ona vazila u malim sobama, sto ne znaci da se uticaj nece cuti(!)

Ovo je pre panel apsorber, po nekim mojim kriterijumima... sa kontrolisanom reflektivnom i apsorptivnom povrsinom ali samo uslovno... prilicno jednostavan akusticki "rekvizit" izuzetno mnogo koriscen u velikom broju studija na zapadu... ima difuzorske karakteristike ali ne preterano izrazene.

Uzmite plocu, izbusite rupe precnika 100mm sa razmakom centara rupa od 200mm i "radice", sa druge strane stavite azmafon dva sloja "dvojke" ili cetiri sloja "jedinice"...

neke modifikacije:

1. drugi precnik rupe i drugi razmak izmedju rupa.. ne preterivati pri tom i ne smanjivati reflektivnu povrsinu na manje od 50%

2. kombinovati razlicite rupe i razlicite razmake po nekom "haoticnom" zakonu ima smisla. Isto ne treba preterivati sa rupama kao i u prvoj tacki...

3. otvoriti iste takve rupe u azmafonu ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike

4. Lakirati medijapan ili ne? ... probajte i jedno i drugo i uocite razlike...

5. Ako je medijapan tanak (3-4mm) onda se moze lucno zaobliti povrh svega vec uradjenog, samo ga nemojte pustiti da se slobodno "zaobli" od tezine.. jer moze lako da pukne... a to ne bi valjalo ako neko stoji ispod... nego mu napravite "pravac" od lucno isecenog debljeg medijapana, odnosno ram...

itd, itd... samo treba mashta i ushi...

Srecan rad!

Quote:
Originally Posted by alhoholicar View Post
Je li tacno da je radioaktivan medijapan... Jedan mi stolar to davno rece kad sam htio uzeti neku kuhinju! Ne znam, prepade me...Pozdrav
DaBear ti je dobro odgovorio, formaldehid nije lekovit, te maska nije na odmet, ako se radi secenje medijapana gde prasina leti na sve strane.... mada... momak koji stalno sece medijapan na stovaristu sa koga se snabdevamo NIKAD ne nosi masku... valjda je to stvar "ukusa"

sto se tice radioaktivnosti, to je vec stvar carinske sluzbe ako tako nesto dozvoli da se uveze.... sam medijapan ne nastaje nekom radioaktivnom tehnologijom niti se za njegovu izradu moraju da koriste radioaktivni materijali...

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
....

2. Moze li umesto MDFa, da se radi sa OSB ?
Moze. Zvucace drugacije, pogotovo sto se na kraju MDF i OSB ne lakiraju istim lakom... na MDF mora poliuretanski lak, a na osb moze i lak za camce, parket, nitro... itd...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 14-09-2007 at 04:59 PM. Reason: ovako je manje
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 01:26 PM   #13
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

jel medijapan isto sto i iverica?!

pozdrav!
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 02:20 PM   #14
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Medijapan i iverica nisu isti materijal.

Iverica se proizvodi od mlevenog drveta (ne bas visokog kvaliteta) , ili ti krupnije piljevine, uz dodatak posebnih lepkova i aditiva. Belicaste je boje, a po povrsini se jasno prepoznaju sitni komadici drveta. Podaje se u tablama dimenzija 2,75 x 1,95 m, a debljina od 10, 18, 22 ili 24 mm, mada ima i debljih ali se teze nalaze.Pre bojenja se mora inpregnirati, pa onda bojiti po zelji.

Medijapan se proizvodi od melevenog drveta (drvo je mleveno sitnije nego kod iverice) i kartona uz dodatak posebnih aditiva i lepkova. Cvrsci je i masivnija od iverice. Lepse se sece i lakse mu se obradjuju ivce. Braonkaste je boje, ujednacene strukture. Prodaje se u tablama dimenzija 1,95 x 1, 75 m, a debljine su od 6, 10, 12, 18, 22, 30 ili 50 mm. Postoji i takozvani obogaceni medijapan, koji je plastificiran sa jedne strane, najcesce u beloj bolji.

Medijapan je po jedinici povrsine skuplji od iverice!

Miha, vidim da se bavis uredjenjem studija. Mozes me slobodno posetiti, ako si zainteresovan, da vidis iz prve ruke kako sam ja sredio svoj prostor! Pozdrav!
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 02:43 PM   #15
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Dakle, ono sto se nekad zvalo 'akusticki apsorber' u literaturi H. Kurtovic i sl.....tako i izgleda?

Znaci, ocekivati da radi u srednjim, grubo receno?
Old 14-09-2007, 03:03 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......

uglavnom svi slicni rekviziti "rade neshto" od nekih 200-500Hz pa navise...

u tom opsegu su vam SVI pocheci nota i zvukova... attack, tranzijent... kako vec zovete....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 03:14 PM   #17
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Dakle, ono sto se nekad zvalo 'akusticki apsorber' u literaturi H. Kurtovic i sl.....tako i izgleda?

Trebalo bi da si u pravu

Malo mi je nejasno zasto su sve rupe istog precnika (na slici), to bi onda trebalo da radi na veoma uskom frekvencijskom opsegu?

Mozda iza treba da bude reflektujuca povrsina?
To bi mi bilo dosta logicnije jer bi onda rastojanja od reflektujuce povrsine bila razlicita za zvuk koji udari u medijapan i za zvuk koji se odbije od reflektujuce povrsine iza medijapana, recimo zid.

Kao oni bogijevi stubovi, sa razlicitim sirinama, dubinama, visinama, samo ovde podesavate udaljenost od zida na razlicite vrednosti i dobijete "istu" stvar?

Samo jos da skontam kako zvuk izadje odatle, kad jednom udje
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules