Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2007, 09:51 PM   #1
grada27
Senior Member

Default Prostor Za Probe I Studio

Hteo bih da uradim zvucnu izolaciju,imam dve prostorije polusuteren jedna soba 4x3.70 i 4x2.30 visina preko 3m jer sam iskopao pod i dobio na visini,a prozor ozidao.Od materjala imam azmafon,drvenu konstrukciju,tervol 7.5cm,karton valoviti 5cm debljine ,osb ploce,gumu za pod,da smanji vibracije, piramidalni sundjer ,azmu oblozenu kondorom i sundjer termo silent 2cm i 0,5cm.Namena prostor za probe,ako to neuspe zbog komsije iznad, onda studio za snimanje.Vidim da imate dosta iskustva sa tom izolacijom,zanima me prvo, kojim redosledom da postavim materjale, ako se nisam ispalio sa istim.Samo da dodam sobe su spojene tapaciranim varatima,a ulazi se iz manje prostorije sa zida koji je 2.30m.Nadam se da sam bio dovoljno jasan.Svaka sugestija je dobro dosla.
Poz!

Last edited by grada27; 10-08-2007 at 09:26 AM.
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 12:28 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Prostor Za Probe I Studio

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Hteo bih da uradim zvucnu izolaciju,imam dve prostorije polusuteren jedna soba 4x3.70 i 4x2.30 visina preko 3m jer sam iskopao pod i dobio na visini,a prozor ozidao.Od materjala imam azmafon,drvenu konstrukciju,tervol 7.5cm,karton valoviti 5cm debljine ,osb ploce,gumu za pod,da smanji vibracije, piramidalni sundjer ,azmu oblozenu kondorom i sundjer termo silent 2cm i 0,5cm.Namena prostor za probe,ako to neuspe zbog komsije iznad, onda studio za snimanje.Vidim da imate dosta iskustva sa tom izolacijom,zanima me prvo, kojim redosledom da postavim materjale, ako se nisam ispalio sa istim.Samo da dodam sobe su spojene tapaciranim varatima,a ulazi se iz manje prostorije sa zida koji je 2.30m.Nadam se da sam bio dovoljno jasan.Svaka sugestija je dobro dosla.
Poz!
Ovako, pogledaj postojeca resenja... konkretno threadove koje su startovali Ivan i dr.Ru.

Od tih "novih" materijala koje uvodis....
Pa sto se tice azmafona oblozenog kondorom... jel to bese azma-sendvic?
Ne preporucujem ti da konkretno to stavljas igde na sobnu temperaturu....
To je namenjeno "plivajucim" podovima prevashodno... i za to se treba i koristiti...
Ako to stavis na vazduh, na sobnoj temperaturi... jako ce se brzo desiti da ce kondor poceti da curi iz "samo sebi" znanih razloga... znaci... u pod, pa betonska glazura preko toga!

Za karton ne vidim neku namenu, iskreno... nemam iskustva sa njim.

osb ploce ostavi za poslednji, spoljni sloj, da bi doprineo lepsim refleksijama.

ako imas gumu za pod... ok... ako nemas... i nameravas da je kupis... onda mi se cini da je to preskupo... o kakvoj gumi pricas?

Sundjer u bilo kom obliku i nazivu bi izbegavao u prostoriji gde je kvalitet zvuka bitan. Kod nas NEMA u prodaji akusticki dobrih sundjera "na veliko"... ostaje ti samo Primacoustics i Auralex... a to je skupo.

Znaci... pogledaj postojeca resenja... pogledaj slike... soba za vezbanje ima obicno iste probleme kao i soba za snimanje, soba za slusanje... pogotovo u kucnim uslovima... itd... i kreni sa konkretnim pitanjima. Ovo sto sam napisao su samo neki moji generalni stavovi, o kojima, uglavnom nisam pisao do sada, jer nije bilo prilike.

Plafon ti je inace, solidne visine... ali ne ocekuj da ces uspeti preterano da utulis "galamu" koju pravi bass gitara i bass bubanj...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 12:57 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

osb ploce ostavi za poslednji, spoljni sloj, da bi doprineo lepsim refleksijama.

pozdrav

bogi
Izvini, spoljni, mislis do prostorije, ili do zida.....nikad to nisam kontao?
Old 10-08-2007, 01:02 PM   #4
Max
Pro Member

...... da bi doprineo lepsim refleksijama ......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 01:03 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Izvini, spoljni, mislis do prostorije, ili do zida.....nikad to nisam kontao?

Moja je logika sledeca: spolja je ono sto "vidis" i mozes da "pipnes", unutra ono sto "ne vidis" i nedostupno ti je za "pipanje".

Znaci... osb se vidi na zidovima kada se sve zavrsi.

Nadam se da sam razjasnio

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 10-08-2007, 01:23 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Moja je logika sledeca: spolja je ono sto "vidis" i mozes da "pipnes", unutra ono sto "ne vidis" i nedostupno ti je za "pipanje".

Znaci... osb se vidi na zidovima kada se sve zavrsi.

Nadam se da sam razjasnio

pozdrav

bogi
Kao kad mi neko kaze - parkiraj iza onog plavog automobila. Da li iza njegovog auspuha, ili iza gledano na moje kretanje

Nego..... drago mi je sto taj osb valja do nas.....dugo vec kontam da ih ukljucim u reziju ..... 'bem li ga, drvo, ko drvo
Old 10-08-2007, 01:28 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Kao kad mi neko kaze - parkiraj iza onog plavog automobila. Da li iza njegovog auspuha, ili iza gledano na moje kretanje
Zato sam i rekao... "moja" logika... upravo zbog tog parkiranja

Quote:
Nego..... drago mi je sto taj osb valja do nas.....dugo vec kontam da ih ukljucim u reziju ..... 'bem li ga, drvo, ko drvo
Jeste... drvo je drvo... makar i u najjeftinijem obliku... to ne treba zaboraviti...
Jos tako "smrvljeno" i "iscepkano".... ne vibrira preterano.. vec je samo po sebi bez jakih rezonancija...

pozdrav

bogi

Old 10-08-2007, 01:46 PM   #8
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
A moja zena (i svi u AR) kad god nesto objasnjavaju kazu -povise-, to mu dodje i levo i desno i gore i dole, pa se ti postavi gde treba...
Old 10-08-2007, 01:49 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by "7" View Post
... kazu -povise-, to mu dodje i levo i desno i gore i dole,....
zaboravio si napred i nazad

pozdrav

bogi

Old 10-08-2007, 03:06 PM   #10
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
zaboravio si napred i nazad

pozdrav

bogi
... ma i dijagonalno i kako god... krenes "povise" i ne mozes da se zeznes

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules