|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Obzirom da sam iz Grada u kome je mentlitet "narodnjacki" i da je na kraju to neminovnost eto imah (ne)prilike da se oprobam i ujednoj i u drugoj muzici. Pa sam do jednog trenutka svirao Iron Maiden, Judas Priest i Mettalicu, a u sledecem se nadjoh lice u lice sa Bobanom, Jasarom, Semsom i Brenom ??????
Obe muzike nose svoje filozofije. Ne moze jedan rocker 100% da se prepravi u narodnjaka, niti jedan narodnjak da se prepravi u rockera sto se tice svirke, slifa i razmisljanja. Znate svi da postoje veeelike razlike sto se tice stila svirke. Koliko god se trudili narodnjaci jednostavno NE mogu da izbace one narodnjacke trilere iz njihove svirke, pa se na kraju desi da sviraju "Dolazim za pet minuta" a to zvuci kao neki narodnjacki hit. Takodje imaju neku svoju filozofiju da mora sve da se prepravlja i da se koriste razni paralelni akordi i kada se to odsvira to vise ninasta ne lici a najmanje lici na zeljenu pesmu. Rockeri bi s druge strane mogli mnogo lakse mogu da se uklope u narodnjacki nacin ali sama muzika njih stavlja u inferiorni polozaj u odnosu na harmoniku i tu dolazi do problema. "Je&em ti svirku gde ja sviram pet akorda u toku cele veceri" i "Zbog cega sam ja skidao i vezbao onolke skale i arpedja kad mi treba samo jedna skala u svim forspilima...harmonska". Kada bi samo uzeli da svojski iztraze narodnu muziku videli bi da postoje komplikovaniji zahvati, skale i akordski sklopovi da se najezis. Eto primer su ciganija ili Zoran Starcevic ili taj nash Vaska. BTW Vaska je iz Zajecara ali svira po Vlaskim (Negotinskim) narodnim orkestrima. On je inace Dzez muzicar i to odlican koji je eto presao u narodnjake. Nijedan "narodnjak" nece da skida "for the love of the god" jer "to ne uzima pare", znaci nije mu u interesu. Postoji tu jos jedan momenat, previse su u narodnoj muzici i tesko im je da shvate rokerski nacin sviranja. Dok roker po mom misljenju moze pre da udje u tajne narodne muzike ali kada bi spustio gard i stvarno uzeo da skida i istrazuje, a ne da "odradjuje posao". Svira narodno, a kuci idalje slusa i skida Satrianija, Vaija i Battecourta. Ja sam skidao tu ciganiju i mogu da vam kazem da je stvarno potrebno mnooogo vezbe. A sto se tice farbe, meni nista neobicno, obicna narodnjacka farba koju jure svi koji sviraju narodno, da lici na "Elku" (klavijatura). 2nd BTW Niko ne moze da svira Vlasko i ciganiju bolje od Vlasi i cigani. Imaju "gen u DNK lancu" za to i tacka.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
virtuoz na akustocnoj gitari | coolic | Promocija radova | 18 | 05-06-2008 11:24 AM |
Dilema oko Lockinga na gitari | LAMPASH | Gitarska Produkcija | 11 | 20-12-2006 11:27 AM |